Moderan “gradski“ karabin

Moderan, kratak, precizan i iznad svega praktičan karabin Colt M-4 A-4 Commando, kojim su odnedavno opremljene i specijalne jedinice našeg MUP, testirali smo na poligonu SAJ u Batajnici

Kontroverzna, od samog nastanka osporavana, ali isto tako i hvaljena, puška M-16, u kalibru 5,56×45 NATO (.223 Remington), ovih dana se našla i na našem prostoru: kao prvo američko pešadijsko naoružanje u službenoj upotrebi, posle automata Thompson kojim su (posle Titovog raskida sa SSSR), pre više od 50 godina, zahvaljujući vojnoj pomoći SAD, bile naoružane naše granične jedinice.

Pravljena u mnogo varijanti, ova i danas moderna jurišna puška, konačno je stekla priznanje i određeni autoritet u krugovima svetskih stručnjaka i pripadnika najelitnijih specijalnih jedinica – poslednjih nekoliko godina uspešno se dokazala u žestokim sukobima u Avganistanu i Iraku, najviše zahvaljujući usavršenoj, poslednjoj IV generaciji – karabinu M-4 (mark 4, odnosno model 4).
Ovo skraćeno, modernizovano, ubojito, precizno i iznad svega praktično oružje, zadržalo je sve karakteristike prethodnih modela, uz značajno popravljenu pouzdanost. Jednostavno, na njoj se mogu videti sva znanja i tehnološka dostignuća jedne od najjačih vojnih industrija u svetu, što ju je postavilo visoko na listi najpoželjnijih pušaka, namenjenih elitnim vojnim i policijskim jedinicama.


Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike