Pištolj Five-seveN

Munje iz plastike

Test – pištolj Five-seveN 5,7×28 – Konceptualno interesantan belgijski pištolj nove generacije, ipak ne odaje utisak potencijala za novo službeno oružje bezbednosnih snaga.

Piše:Milan MILANOVIĆ

Konstruktorsko-razvojni timovi oružarske industrije čine velike kreativne napore, da osmisle koncept oružja koje će koristiti pripadnici bezbednosnih snaga u budućnosti. Već smo u „Kalibru“ predstavljali razne futurističke projekte koji još uvek nisu našli širu primenu, ali generalna koncepcija PDW je trenutno jedna od glavnih preokupacija razvojnih stručnjaka. Poznato je da samo oko jedne trećine pripadnika oružanih snaga direktno učestvuje u borbama i da je necelishodno opremati kompletan personal jurišnim puškama punog formata. Zato se više velikih oružarskih autoriteta „pozabavilo“ osmišljavanjem vatrenog oružja namenjenog ličnoj odbrani. Osnovni problem koji se pojavio pred njima su zahtevi za primenu municije većeg dometa i probojnosti od sveprisutnog metka za pištolje i automate 9×19 Para. Iako je više puta u prošlosti konstatovano, kako ovaj već vek star metak, nema zadovoljavajuće karakteristike za novo doba i dalje je najprisutniji širom planete. Aktuelni konkurs američke vojske za novi službeni pištolj je uslovio primenu starog dobrog metka .45 ACP, a evropska inicijativa se kreće ka upotrebi municije manjeg kalibra, većeg dometa i probojne moći.
U ovom trenutku, u žiži interesovanja su dva koncepta: belgijski, „skrojen“ oko metka 5,7×28 i nemački 4,6×30. Dva velika proizvođača FN i H&K su razvili paletu oružja za ovu „igličastu“ municiju, gde su glavni aduti kompaktni automat i lagani pištolj.

HIT U SVETU
Nedavno smo imali priliku da se upoznamo sa već poznatim rešenjem „Fabrique Nationale“ iz Herstala – pištoljem Five-seveN, kreiranim oko nove municije 5,7×28. Ovaj zanimljivi metak je postao svetski poznat, zbog automata neobičnog izgleda FN P90, koji mnogi u svetu šaljivo nazivaju „uređaj za ispaljivanje municije“. Jasno je da se proizvođač FN opredelio da brojnim službama bezbednosti ponudi pištolj Five-seveN kao „nadogradnju“ upravo tog automata, čime se ostvaruje dugogodišnja praksa korišćenja više oružja u jednom kalibru.
Prilično agresivna propaganda vezana za ovo oružje predstavila ga je kao pravu „bušilicu“ zaštitnih prsluka od kevlara, navodeći da zrno metka 5,7×28 na razdaljini od čak 300 m buši stariji američki PASGT pancirni prsluk, a šlem iste fabrike na 240 m. Doduše, nešto kasnije je izneto kako su pomenuti rezultati ostvareni drugim oružjem i standardnom vojnom municijom SS190.
Bilo kako bilo, FN nastavlja sa reklamiranjem novog „pištolja na čačkalice“ i već je stekao veliki broj poklonika na američkom kontinentu, pogotovo među pobornicima „fensi“ novotarija u oružarstvu. Šalu na stranu, ovaj lagani pištolj mase svega 726 g sa punim okvirom od 20 metaka je svojevrsni hit u svetu, iako još uvek nije dokazao svoje vrednosti u dužoj službenoj upotrebi. Francuska GIGN žandarmerija je izrekla puno hvale za preciznost i jednostavnost upotrebe, a službenu varijantu pištolja je nabavilo više policijskih agencija, uglavnom SWAT timova iz Amerike.
Na prvi kontakt, Five-seveN nam se nije dopao iz više razloga. Najpre, rukohvat ima širinu na ivici tolerancije, zbog prilično dugačkog metka. Oružje je vrlo lako, jer je većim delom urađeno od plastike, ali ergonomski nije ni blizu poznatijih polimerskih pištolja IV generacije. Ono što nas je pomalo iznenadilo je način spajanja navlake i rama – ovde nema „kanala“ po kojim se navlaka kreće, već se dva najveća dela oružja uklapaju preko dva sklopa nekom vrstom „kačenja“, baš kao na dečjim igračkama ili replikama oružja. Iako se ispaljuje metak malog impulsa, ipak ne odaje utisak čvrstine ukupne konstrukcije. Sem toga, činjenica da je sama navlaka urađena od metalnog otkivka „presvučenog“ plastikom, takođe ne uliva poverenje.
Možda najozbiljnija mana i nedostatak je mogućnost pištolja da izvrši opaljenje i kada je navlaka nekoliko milimetara povučena unazad. Ovo posebno naglašavamo, da bi svi korisnici pištolja sa slobodnim zatvaračem imali na umu u kojoj meri je to opasno. Pištolji kod kojih se cev ne bravi u navlaci se obavezno moraju proveriti upravo na taj način – povlačenjem navlake milimetar po milimetar unazad i pokušajima da se izvrši opaljenje. Ukoliko u ležište metka uđe bilo kakva prljavština, metak neće do kraja biti u svom ležištu i opaljenje po pravilu uzrokuje uništenje oružja i neretko, povrede strelca. Upravo to se i desilo jednom američkom vlasniku civilne varijante pištolja Five-SeveN koji je ispaljivao veće serije ručno laborisane municije. Ne videvši, da mu je od prethodno ispaljenog metka ostao komad čaure u ležištu, a da navlaka nije uvela novi metak do kraja, nastavio je da pritiska okidač i oružje je doslovno eksplodiralo, nanevši mu povrede obe šake. Fotografije ovog „incidenta“ su obišle svet, a pojašnjenja uzroka su uglavnom, bila da je „krivac“ municija kućne izrade i da se sa fabričkom to ne može da dogodi.

MALO RASTURANJE POGODAKA
Sa prilično rezerve zbog ovog krupnog nedostatka, detaljno smo rasklopili pištolj i pristupili testiranju. Imali smo na raspolaganju „službenu“ varijantu Five-seveN Tactical, sa SA sistemom okidanja, za razliku od prvobitne DAO varijante. Gabarita većine službenih pištolja, sa obaveznom „testericom“ u vidu Picatinny šine na donjem prednjem delu navlake, Five-seveN ipak ne deluje moćno i pouzdano, kao što se očekuje od oružja namenjenog službenoj upotrebi. Istina, visoki i dobro profilisani nišani omogućavaju upotrebu taktičkih prigušivača, ali je veliko pitanje da li ovakav „plastikaner“ u malom kalibru, može da zadovolji većinu TT zahteva, koji se pred takvo oružje najčešće postavljaju.
Najpre – mogućnosti samog metka. Iako predstavnici proizvođača tvrde da zrna ispaljena i iz FN P90 i iz pištolja Five-seveN probijaju pancirne prsluke do klase II na udaljenosti od 50 m, takve paušalne ocene se mogu izložiti ozbiljnoj analizi. Pitanje je, da li se ti rezultati ostvaruju pod svim uglovima, koliki je prodor zrna u cilj posle penetracije pancira, odnosno koliko energije predaje konkretnom cilju… Bez obzira na to, mišljenja smo da je američka koncepcija teškog i sporijeg zrna primerenija borbenoj upotrebi.
Kada je preciznost u pitanju, dileme nije bilo – ovo je jedno od najpreciznijih kratkocevnih ručnih oružja današnjice, barem na daljinama do 30 m. Visoka polazna brzina službene municije 5,7×28 SS192, obezbeđuje malo rasturanje pogodaka. Prilično tvrdo okidanje i zvukovi kao da će se mehanizam raspasti i polomiti u unutrašnjosti oružja je u najmanju ruku iritantan. Uz sve ostale pomenute estetske i funkcionalne nedostatke, ovo nas je generalno odvratilo od simpatija prema pištolju Five-seveN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike