Pumparica

Nepoznate a odlične

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Kvalitetne lovne sačmarice sistema pump action ne proizvode se samo u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, dve odlične, ali malo poznate puške sigle su u užičku prodavnicu

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ


Lovačke puške repetirke sa tubularnim magacinom, u našim uslovima, još uvek su prilično nerado viđene u lovištima, ponajviše zbog predrasuda. Mnogim vlasnicima pumparica desilo se da prilikom polaska grupe u lovište budemo izloženi (u najboljem slučaju) komentarima kako to nisu oružja primerena viteškom i sportskom lovu. Stoji neoboriva činjenica da su pump action sačmarice duže od jednog veka dokazale svoju upotrebu kao vojno-bezbedonosna oružja, ali je takođe istina i da se širom planete sa uspehom koriste i kao lovne puške izvanrednih svojstava.
Primera radi, lovci Severne Amerike nikada nisu prihvatili dvocevke sa vertikalnim rasporedom cevi, iako su kod nas i u većem delu Evrope upravo one najčešća pojava u rukama lovaca na sitnu divljač. Naravno, moramo jasno odvojiti tzv. borbene pumparice sa kratkim slug cevima i ostalim combat karakteristikama, od pravih lovačkih dugocevnih alatki sa podcevnim tubularnim magacinom.
Još od pedesetih godina prošlog veka u SAD, praksa je pokazala da pumparice kalibra 12 sa cevima dužine 60 cm i više, uz limitirani magacin do 3 metka, predstavljaju optimalno rešenje za skoro sve lovne situacije. Te puške se decenijama proizvode i odlično prodaju, pa su (inače vrlo oprezni pri nabavci neameričkog oružja) tamošnji korisnici prezadovoljni, što je rezultiralo da se na tržištu nude i puške takve konfiguracije izrađene u drugim državama.
Identičan trend zahvatio je i Veliku Britaniju, pa smo nedavno u užičkoj prodavnici „Sport“ bili prijatno iznenađeni videvši dve nama gotovo sasvim nepoznate puške, koje su pristigle u većem kontigentu oružja uvezenog iz Engleske.

Francuska pumparica
Pažnju nam je najpre privukla francuska pumparica sa nazivom ”žRapid“, koju nismo imali prilike ranije da oprobamo. U pitanju je klasično dizajnirana dugocevna lovačka repetirka sa cevastim magacinom, aluminijumskim sandukom, cevi od 71 cm, na kojoj se nalazi elegantna šina i drvenim delovima od kvalitetnog oraha. Sistem bravljenja zatvarača i cevi, kao i dopremanja patrona iz magacina odnosno ekstrakcije ispaljene čaure, preuzet je od svima dobro poznate pumparice Remington Model 870, koju mnogi u svetu smatraju još uvek nenadmašnom. Uz pušku je bio prikačen i tipski sertifikat kvaliteta na francuskom jeziku, na kom je pisalo da je proizvođač „Francaise D'Armes ET cycles DE ST Etienne“, firma sa vekovnom tradicijom, jer su se u njoj proizvodila brojna poznata vojna, sportska i lovačka oružja još u vreme pred-industrijske produkcije.
Znači, u pitanju je fabrika sa izuzetnim iskustvom i stručnim kadrom, a i ova puška je najbolji dokaz da takav velikan ne pravi loše oružje. U to smo se uverili najpre manipulacijom na suvo, gde je najpre primetan izvanredno odabran balans, jer puška ima limitiran kapacitet magacina na dve patrone 12/70, tako da je težište locirano upravo u zoni prihvata slabije ruke na potkundaku.
Takođe, pozicija potkundaka je znalački dizajnirana pomeranjem unazad, tako da je ovde eliminisana jedna od slabosti ostalih pumparica – suviše unapred pomerena ruka koja u prednjoj dodirnoj tački pridržava pušku pri nišanjenju. Sa Rapidom tih problema nema, pri iznošenju oružja u rame imali smo osećaj kao da držimo jednometku!

Raspored komandi
Istini za volju, neposredno pred vatrenu probu zbunio nas je raspored komandi na francuskoj pušci, jer je u zadnjem delu branika obarača smeštena poluga za odbravljivanje mehanizma (kao na sistemu Mossberg 500), a kočnica je locirana s donje strane sanduka, na sredini između obarača i donosača metka. Ovo neobično rešenje traži privikavanje, ali kada smo „francuskinju“ napunili visokokvalitetnim patronama „Rotweill“ sitne granulacije – oduševilo nas je generalno funkcionisanje puške. Iako jedva veće mase od 3 kg, trzaj je bio više nego prihvatljiv a posip na uobičajenim daljinama izvanredan. Eto, pumparice vrhunskog kvaliteta ne moraju biti samo američke ili italijanske…


Oružje sa Pacifika
S druge strane, moramo priznati da smo sa dosta rezerve prišli naoko manje vizuelno dopadljivijoj pušci koja je proizvedena u Indoneziji. Već na prvi pogled jasno se videlo da je u pitanju prekopirano starije rešenje Winchester Model 1897, jer je to pumparica koja se najviše tokom Drugog svetskog rata koristila na Pacifiku i samim tim je predstavljala uzor za izradu. Mora se priznati da i kod nas na Balkanu u ovom domenu vlada prilično konzervativni kriterijum, jer se sa omalovažavanjem i nepoverenjem odnosimo prema oružju koje dolazi iz velikih i mnogoljudnih zemalja razvijene industrije.
Upravo to je slučaj i sa indonežanskim oružjem, iako tamošnji oružarski koncern „Pindad“ proizvodi toliko širok asortiman da ga je teško i pobrojati. Ova kompanija u vlasništvu države još od 1808. godine pravi artiljerijska oruđa, a ručno oružje i municija se masovno proizvodi, već sedmu deceniju. Njihovi pištolji, jurišne puške, automati, mitraljezi, snajperske puške, te artiljerija i specijalizovana vozila su dugo u oficijelnoj upotrebi više zemalja i širom sveta uživaju visok ugled.
Bez obzira na pomalo grublju izradu i finalnu obradu, reči hvale se mogu izneti i za pumparicu koju smo oprobali, a koja se na anglo-američkom tržištu nudi pod nazivom „Squirell“.
Robustnost sklopa obezbeđuju metalni delovi napravljeni od otpornog čelika, dok su kundak i potkundak od nama nepoznate vrste dalekoistočnog oraha izuzetne čvrstine.
Kao i Model 1897 koji sledi, ova pumparica je nešto veće mase, s tim se što od svog „uzora“ razlikuje, po odsustvu eksternog oroza, te udarnoj igli koja nije fiksni deo zatvarača. Sve ostalo je primereno ekstremnim uslovima tropske klime i visoke izloženosti kvašenju, jer je predviđeno da se upotrebljava u velikoj ostrvskoj zemlji porekla, ali i na zahtevnim tržištima. Stoga je za manipulaciju potrebno nešto više snage i napora, ali je pouzdanost apsolutna usled dobro odabranih tolerancija delova i izvrsne zanatske izrade, kako i priliči proizvođaču iz zemlje sa skoro 230 miliona stanovnika.
I „Squirell“ smo oprobali pucajući skupocene nemačke patrone, a na kraju testa su i najtvrdokorniji prisutni zagovornici dvocevki položara konstatovali da zaista nema razlova da se prema pumparicama u lovištima odnosi kao prema gangstersko-policijskom oružju. Razmislite i sami – da li je lovnim situacijama i viteškom poimanju ove discipline blisko nošenje poluautomata u kalibru 12/89 ili neke od ovakvih repetirki koje imaju kapacitet 2+1 metak?
Sem toga, pravilnom upotrebom ovakvih pušaka se praktično eliminiše mogućnost neželjenog opaljenja u lovu i nesrećnih slučajeva. Treba imati na umu da jednom broju lovaca nikako ne odgovara nišanjenje niz cevi položare, dok drugi imaju specifičan hvat i ne mogu da efikasno drže u nišanskoj liniji niti lako prepunjavaju bokerice. Dakle, uvek će postojati pobornici ”žpump action“ pušaka, koje pružaju zaista širok spektar mogućnosti upotrebe. Osim toga, još jednom smo naučili i da pravi oružarski dragulji, odnosno itekako upotrebljivo oružje može stići i sa „neuobičajenih“ destinacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike