Vežba

Pirati u Jadranu

Nedaleko od Ankarana na slovenačkkom primorju, pripadnici Specialne enote i SAJ, odradili složenu akciju spasavanja talaca sa trajekta

Slovenačka specijalna jedinica (specialna enota) policije, kao i sve ostale jedinice te namene bivše SFRJ, formirana je još davne 1972. Kroz skoro četiri decenije, slovenački specijalci prolazili su kroz razne događaje i stasavali u mnogim akcijama. Raspadom Jugoslavije, svako je otišao na svoju stranu i u okviru sposobnosti, profesionalno se usavršavao. Posle 19 godina, sredinom juna 2009. u blizini Ankarana, slovenački i srpski specijalci imali su zajedničku vežbu – oslobađanje talaca na brodu.
Vođa ronilačkog tima Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije Slađan Stošić, otkrio nam je detalje ove vežbe.
– Naš petodnevni boravak u Sloveniji, bio je zaista organizovan na vrhunskom nivou – ističe Stošić. – Domaćini su nas sjajno ugostili. Radna poseta Specijalnoj jedinici počela je u Ljubljani, gde im je glavna baza. Tu je prvo organizovano takmičenje u borbenom gađanju. Nas sedmorica, koliko nas je ukupno bilo, nadmetali smo se sa njima na poligonu. Sami stejdževi bili su odlično osmišljeni i vrlo teški za rešavanje. Sem teških meta, bila je potrebna i zavidna kondicija kako bi se brzo odradili. Na kraju, Slovenci su neznatno bili bolji, ipak su na strelištu koje je njima dobro poznato.

VRHUNSKI PROFESIONALCI
Po rečima našeg sagovornika, pripadnici Specialne enote, krajnje profesionalno obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Opremljeni su raznim oružjem i opremom.
– Kao i svuda u svetu, ova jedinica zahteva vrhunsku opremu. U njenom arsenalu brojni su modeli raznog naoružanja i materijalno-tehničkih sredstava, a pojedine, jednostavnije sisteme razvija i lično. U voznom parku ima oko 50 vozila – uglavnom džipove Puch 320 (Mercedes-Benz G), kombinovana vozila VW, tri plovna sredstva, četiri BOV, vodeni top i teretno vozilo. Sem toga, koriste usluge letačke policijske jedinice, odnosno helikoptere BELL. Svaki specijalac, prema sopstvenim sklonostima bira pištolj, uglavnom se opredeljuju za Beretta 92 i SIG-Sauer… Od „dugih“ cevi, najčešći su HK MP5, snajperi .308 Winchester SIG 3000 (za dnevna dejstva) i SSG (za noćna dejstva), puškomitraljezi 5,56 mm Ultimax 100. Specijalci nose crne uniforme i standardnu zaštitnu opremu.
Usledio je odlazak na slovenačko primorje u kamp „Debeli rtič“, mesto na kome se pripadnici Specialne enote profesionalno usavršavaju.
– I tu smo bili oduševljeni njihovim pristupom poslu – nastavlja Stošić. – Ono što bih izdvojio, primetno je da su slovenačke kolege prilično opuštene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Međutim, kada smo stigli na mesto gde je planirana vežba, održali su sastanak na kome se tačno znalo ko će šta da radi. Vodilo se računa o najsitnijem detalju.

AKCIJA KAO NA FILMU
Vežba oslobađanje talaca na brodu, zahtevala je nekoliko faza priprema.
– Prvo što smo uradili, bilo je izvođenje po segmentima, kako bi se upoznali sa brodom. U pitanju je bio trajekt, na kome bi po unapred pripremljenom scenariju, grupa terorista držala zatočene taoce. Razrađivale su se tri varijante oslobađanja talaca i to paluba, salon i restoran. To su mesta koja su najveća na brodu i procena stručnih timova bila je da će teroristi upravo u tim delovima držati taoce. Vežba je bila krajnje realno osmišljena. Trajala je nekoliko sati, a uz kompletnu opremu, koristili smo “simunišn” municiju. Oformljeni su zajednički timovi Slovenaca i nas. Oni koji su glumili teroriste, bili su obučeni u bele molerske kombinezone, tako da se svaki pogodak sa ovom municijom video na njima. Posebno je bilo zanimljivo što je vežba trajala nekoliko sati, jer su teoristi pružali žestok otpor i krili se po brodu. Išli smo metar po metar, u osvajanje prostorija sve je bilo kao na filmu… Mene je u trenutku, jedan od napadača čak gađao baterijskom lampom. Sve su to bile situacije, koje bi se odvijale i u stvarnoj akciji.
Posle uspešno izvedene vežbe i oslobađanja talaca, na red su došle i sportske igre. Nažalost, naši momci tu nisu imali sreće.
– Iako je naš ronilački tim bio u punom sastavu, domaćini su bili bolji. Jednostavno, odbojka i fudbal su im tog dana išli bolje nego nama. Još jednom želim da se zahvalim slovenačkim kolegama na velikom gostoprimstvu. Na odlasku smo se dogovorili da oni sledeće godine budu naši gosti i da tada radimo ronjenje u reci. Ovakav vid saradnje i zajedničkih vežbi je od izuzetnog značaja. Samo tako možemo da održavamo visok nivo obučenosti – zaključio je Slađan Stošić.

SARADNJA SA REGIONOM
Posle ulaska u Evropsku Uniju i pristupanja Slovenije NATO, Specialna enota razmenjuje iskustva, organizuje specijalističku obuku i razne seminare, sa evropskim jedinicama kao što su: francuski RAID, austrijske „Kobre“, nemački SEK iz Baden-Virtenberga, španska UEI i specijalne jedinice iz regiona Hrvatske, BiH, Češke, Slovačke, Crne Gore, Albanije i Italije.
– Slovenci su bili oduševljeni nama. Posebno im je bila interesantna naša komunikativnost. Lepo smo se družili, a po njihovim tvrdnjama, najviše su se iznenadili našim vedrim duhom – prepričava Stošić.

Ivan ŽALAC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike