Pištolj sa karakterom

Jedan od najmodernijih ruskih pištolja poslednje generacije, pokazao se na našem testu kao čvrst, solidan, pouzdan i precizan. Nalazi se u prodavnicama beogradskog „Snajpera“

Ustaljenu praksu, da se na tržištu Srbije prodaju uglavnom pištolji i revolveri zapadnoevropske i američke produkcije, nedavno je prekinuo gospodin Dragan Savić, koji je u svojim prodavnicama poznate beogradske firme „Snajper“, ponudio jedan od najmodernijih ruskih pištolja poslednje generacije: MP-446 Viking. Prvi put smo ga videli kod ruskih IPSC strelaca, a „Kalibar“ nije propustio priliku da ga testira, čim se pojavio u prodavnici.


Grač prethodnik
Ovaj interesantni i originalni pištolj, nastao je početkom devedesetih godina 20. veka, u razvojnom birou jedne od najvećih ruskih fabrika oružja „Iževskog Mehaničeskog Zavoda“ iz Iževska (izvan Rusije, poznatiji po komercijalnoj robnoj marki Baikal). Ipak, prošlo je skoro deset godina, dok nije krenula velikoserijska proizvodnja i šira eksploatacija. Nastanak ovog pištolja je povezan sa razvojem veoma sličnog modela, koji mu je prethodio i koji je 2003, usvojen kao zvanično novo, rusko vojno službano oružje pod nazivom Jarigin PI MR-443 Grach (Pistolet Jarigina PI MP-443 Grač). Iako je Grač zvanično usvojen, razvoj MP-446 Viking generalno je zasnovan na ovom modelu, čiji dizajn je i preuzeo, kod najvećeg dela primenjenih rešenja, u nadi, da će pronaći mesto u ogromnom i nikada dovoljno popunjenom sistemu ruskih oružanih snaga. Zamišljen kao borbeno oružje, projektovan je da koristi specijalnu municiju, zasnovanu na opšte prihvaćenom kalibru 9 mm Para (koji je konačno prihvaćen i u Ruskoj Federaciji). Specijalna municija s oznakom 7N21, ima znatno veće radne pritiske i početnu energiju od standardne NATO municije kalibra 9×19 Para (600 J umesto 450 J kod standardne municije 9 mm Luger), ali i pancirna zrna s jezgrom od kaljenog čelika. Pištolj sa lakoćom koristi i standardnu municiju u ovom kalibru, tako da je pogodan i za civilne korisnike u drugim zemljama, uključujući i Srbiju. Pištolj MP-446 Viking je prilično kompaktno oružje, iako zbog dimenzija od 196x38x145 mm i mase oko 830 g (s praznim okvirom), može da se svrsta u borbena oružja punog formata. Po karakteristikama, Viking ne donosi ništa spektakularno, iako je projektovan po malo čudnim ruskim zahtevima, s akcentom na jednostavnosti rukovanja i bezbednosti. Ceo pištolj ima izuzetno skladne čiste linije, sa klasično oblikovanom navlakom (suženom u prednjem delu) i izuzetno dobro rešenu ergonomiju. Zaobljenog rama i drške, bez izbočina i komandi (sem najosnovnijih), model MP-446 Viking izgleda skoro spartanski, ali i vrlo dopadljivo i originalno, jer se ruska škola dizajna razlikuje od Zapadne, već na prvi pogled. Iako je u silueti pištolja prepoznatljiv uticaj nekih drugih modela, pre svega Walthera P-88, ali i Makarova i Stečkina, mora da se prizna da ima karakter i krajnje prepoznatljiv, jedinstven izgled. U osnovi, to je moderan borbeni pištolj, s ramom od livene plastike (sa integrisanim mehanizmom), kapacitetom od 18+1 metak, spoljnim orozom i klasičnim DA/SA okidanjem.


Funkcionalan i jednostavan
Bravljenje ovog modela je modifikovano Browningovo kratkim trzajem, odnosno Sigova brava, sa blokom zadnjeg dela cevi u otvor za izbacivanje čaura. To je i najbolje moguće rešenje, ali malo drugačije, nego kod većine sličnih pištolja zapadne proizvodnje. Proširenje na zadnjem delu, odnosno blok cevi koji čini bravu, navučen je preko ravne cevi i fiksiran na mestu čivijom. Njegova gornja strana, koja kod kretanja navlake unazad ide ispod nje, unutra, u prednjem delu ima kosinu (u obliku grbe), koja pritom gura cev nadole, pomažući kretanje spojnice u kanalu ispod nje i odbravljujući oružje pri ovom kretanju. Ovakav pristup je upravo suprotan većini Zapadnih modela, kod kojih ovaj proces odrađuje isključivo kanal vođice s donje strane cevi, koja se kreće oko utvrđivača. Ipak, rezultat je potpuno isti: pouzdan rad mehanike, na koji uvek može da se računa. Ruskom modelu, ovakav oblik bloka koji viri iz otvora za izbacivanje čaura, samo daje malo „namršten“ izgled.
Navlaka, sem široke površine za repetiranje, nareckane sitnim, ali oštrim kosim žlebovima na zadnjoj strani, nema nikakvih drugih detalja. Neobično na njoj je da su bočne stranice na zadnjem kraju produžene (iza čela u kome je rep igle), tako da sa strane skrivaju oroz. To je često, ali čudno rusko rešenje, jer znatno otežava pristup repu oroza, iako ga štiti od slučajnog zapinjanja i donekle od prljanja u terenskom načinu korišćenja (uglavnom, zahtev vojnog oružja). Navlaka je od prvoklasnog čelika, zaštićenog crnim bruniranjem, što je jeftin, ali klasičan način zaštite, koji se dokazao kroz decenije eksploatacije. S gornje strane navlake nalazi se izvlakač, koji ujedno služi i kao indikator metka u cevi, a može da se proverava i vizuelno i pipanjem. Drugih detalja nema. Ovaj model pištolja nema u vidu unutrašnju automatsku kočnicu, koja je već postala standard, na uglavnom svim modernim zapadnim modelima, sem ekstremnih sportskih varijanti. Takav je ruski pristup bezbednosti, na koji uticaj ima možda i smanjivanje cene proizvodnje.
Sa ramom, nije ništa drugačije. Načinjen od livene plastike, bez mnogo detalja i samo sa krupnim kanalima za popravljanje kontrole hvata, ram sadrži integrisano čelično kućište mehanizma i vođice, a na njemu se nalaze samo osnovne komande. U njih spadaju poprečna čivija, koja služi za rasklapanje, ali i kao kočnica navlake i obostrano dugme kočnice magacina. Postavljeno je na uobičajenom mestu i vrlo duboko usađeno u površinu izdignutog rukohvata i iako je lako dostupno, isključena je mogućnost njegovog neželjenog aktiviranja. Klasična mehanička kočnica smeštena iznad centralnog dela rukohvata funkcioniše obrnuto, kao i kod svog ruskog oružja: deaktivira se povlačenjem nadole, a ne nagore (kao kod Zapadnog).


Brz i tačan na strelištu
Iako je urađen uz mnogo truda i sa izuzetno visokim kvalitetom, u odnosu na većinu ostalog ruskog oružja (i civilnog i vojnog), kod koga se na račun funkcionalnosti štedi na finišu, primetno je blago „škripuckanje“ delova prilikom manipulacije i tragovi mašinske obrade na unutrašnjosti metalnih delova pištolja. Ipak, pištolj od početka odaje ozbiljan utisak i sasvim uliva poverenje, a mehanika radi jednostavno (uprkos odsustva perfekcije).
Pištolj se isporučuje u prelepom plastičnom koferu, ali samo sa uputstvom na engleskom i ruskom jeziku i sa dva okvira kapaciteta 18 metaka.
Okviri su čelični, dvoredni, ali pravolinijski, bez suženja u gornjem delu i sa dvostrukim uvođenjem metaka (kao kod automata). Okviri se nešto teže pune, od prvog do poslednjeg metka, ali besprekorno funkcionišu, uvodeći municiju naizmenično s leve i desne strane okvira, zbog čega na cevi postoje i dve uvodne rampe, umesto jedne. Upravo zbog toga, pouzdanost uvođenja je povećana do maksimuma i mnogo je veća od one na klasično konceptovanim pištoljskim okvirima, što potvrđuje ruski praktični pristup konstruisanju oružja, s akcentom na funkcionalnosti.
Rasklapanje je lako i jednostavno i može da se obavi za nekoliko sekundi, skidanjem navlake sa cevi, posle prethodnog izvlačenja spojnice (ujedno i poluge kočnice navlake), na ramu ispred obarača.
MP-446 Viking ima i besprekorne nišane, obeležene sa tri bele tačke i to zadnji podesiv po pravcu i nisku, široku borbenu mušicu, postavljenu lastinim repom. Zadnji nišan je produžen i povučen unazad, kako bi se maksimalno produžila nišanska linija, što pozitivno deluje na preciznost, a ne utiče bitno na ukupnu visinu oružja. Jednom uzet u ruke, odaje utisak čvrstog, solidnog i pouzdanog oružja, kao i većina ruskih konstrukcija. Takav je i na strelištu.
Sa cevi od 112 mm, iznenađujuće je precizan. Isprobali smo ga sa dve vrste raspoložive municije: RWS sa olovnim bakarisanim zrnom od 8 g i PPU sa zrnima FMJ od 8 g. S obe vrste municije, radio je pouzdano, brzo i tačno, bez ijednog zastoja i posebno uočljive razlike u preciznosti i načinu funkcionisanja u odnosu na korišćene metke. S naslona je davao grupe od 38 do 60 mm na 25 m. Slobodno nišanjeno iz ruku u borbenom režimu gađanja u pokretu i punoj brzini, omogućavao je pogađanje A zona svih borbenih IPSC meta, koje smo postavili, uključujuci i one na daljinama od preko 20 m, skoro bez ijednog promašaja. Pre svega, zbog odlično rešene ergonomije, pokazalo se da mu je kontrola odskoka izuzetna, pa nije bilo potrebno mnogo vežbanja, da savladamo gađanje sa dva vezana metka, istom lakoćom, kao i kod oružja na koja smo već navikli.
Na kraju, zaključili smo da dizajnu mora da se oda priznanje, jer sa ovim modelom u rukama, vrlo brzo uvidite da je razvijen smišljeno i studiozno, s akcentom na praktičnu upotrebljivost. Viking predstavlja izuzetno kvalitetan pištolj, koji nema mnogo zamerki, sem možda nešto tvrđe i duže okidanje, od oko 2.600 daN kod SA i oko 6.600 daN kod DA povlačenja obarača i skromnijeg finiša, od onog na Zapadnom komercijalnom oružju.
S cenom od 40.850 dinara, što je znatno niže od apsolutno svih sličnih i konkurentnih modela, MP-446 Viking zaista predstavlja prijatno iznenađenje i pravo je zadovoljstvo da ga konačno i kod nas ima u redovnoj prodaji.
Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike