Sajam

Početak lovačkog sna

Piše: Ivan ŽALAC

I ove godine velika ponuda lovačkog oružja, municije i opreme, mnogobrojnih domaćih i inostranih proizvođača sa cenama za svačiji džep

Piše: Ivan ŽALAC
Priča o poznatom novosadskom sajmu – LORIST, uglavnom se vrti oko dve osnovne stvari – oružju i opremi za lov. I ovog 6. oktobra bili smo na otvaranju, među mnogobrojnim domaćim i stranim izlagačima, kao i zastupnicima vodećih svetskih firmi u prozivodnji lovačkog oružja, municije i opreme.

“SNAJPER” I DALJE NA VRHU
Beogradska firma “Snajper”, je vodeći snabdevač lovačkog oružja iz Rusije i kvalitetnom opremom na ovim prostorima.
– “Snajper” nudi veliki izbor pušaka i karabina, prepoznatljivog dizajna prilagođenog potrebama ljubitelja lova i streljaštva – istakao je Dragan Savić, prvi čovek ovog uglednog preduzeća. – U širokoj ponudi, kod nas se mogu naći svetski poznati ruski, češki, belgijski i italijanski modeli, kao i kompletan asortiman kragujevačke “Zastave”. Posebno je interesantna naša ponuda kombinovanih i graviranih pušaka, namenjenih svim vrstama lova.
Po rečima Savića, apsolutni hit među domaćim lovcima jesu ruske puške IŽ Baikal.
– Modeli koji nam stižu iz Rusije u odnosu na druge proizvođače su najzastupljeniji. Poređenja radi, 85 odsto lovačke populacije na ovim prostorima se opredeljuje za njih, dok je onih 15 procenata rezervisano za ostale. Ruske puške imaju najbolji i najpovoljniji odnos cene i kvaliteta u to sam siguran – naglasio je Dragan Savić, generalni distributer IŽ pušaka za sve zemlje bivše Jugoslavije.
“Meteor” meteorski
Firma “Meteor stil” iz Kragujevca, srpskom tržištu je dobro poznata. Njena ponuda lovačkog i sportskog oružja, opreme i municije, toliko je raznolika, da prosto nismo u stanju da sve pobrojimo. Vlasnika Dragana Dimovskog, zatekli smo na njegovom prepunom štandu.
– Kod nas se može naći kompletan “Zastavin” program lovačkog oružja i pištolja. Tu su i puške italijanske firme “Sabati”, kao i ruskih primeraka TOZ i IŽ. Ono što je posebno u našoj ponudi, jeste i poluautomatski lovački karabin kalibra 8×57 sopstvene modifikacije – kazao je Dimovski.
Pored oružja u “Meteor stilu”, nude i veliki izbor optike najpoznatijih svetskih proizvođača, municiju i cenom veoma prihvatljivu zimsku lovačku odeću.

“ZBROJOVKA” U “TROFEJU”
Miodrag Žarković, direktor preduzeća “Trofej Komerc”, uvoznik je kompletnog proizvodnog programa “Češke Zbrojovke”.
– Već izvesno vreme „Trofej Komerc” je generalni zastupnik ove ugledne i renomirane češke firme. U našoj prodavnici možete naći sve modele lovačkog oružja i pištolja koje proizvodi “ČZ”. Uz to nudimo i veliki izbor oružja poznatog italijanskog proizvođača lovačkog oružja „Beneli”. Tu su vrhunski modeli poluautomatskih lovačkih sačmarica i lovačkih karabina. Posebno izdvajamo modele poluautomatskih i pump-action pušaka za službenu upotrebu, kao i prateću opremu za oružje i lov. Naravno, tu je i municija vodećih svetskih proizvođača za lovačke puške i karabine – podvukao je Žarković i dodao – U okviru “Trofej Komerca” radi ovlašćeni servis “Zastava” oružja. Radionica se bavi popravkom, prepravkom, doradom, preradom, bruniranjem i hromiranjem oružja domaće i strane proizvodnje. Imamo i specijalne elektronske ogrlice za dresuru pasa, francuskog proizvođača „Kanikum”.
Kod “Grofa” svega ima
Skoro da nema lovca na ovim prostorima, koji nije čuo za Bojana Ilića i njegovu firmu “Grof MBM” iz Požarevca? koja je osnovana još davne 1993. Za deceniju i po postojanja, ova firma izrasla je u pravog giganta snabdevača lovačkog oružja.
– Od osnivanja, uvek smo se trudili da udovoljimo želji naših kupaca. Taj moto nas i danas vodi, pa verujem da je to rezultiralo da se kvalitetom nametnemo na domaćem tržištu. Naš program ponude je širok. Tu je lovačko oružje poznatih firmi, kao što su: “Beretta”, “Baikal” i “Browning”. Od opreme i garderobe, nudimo takođe vrhunske proizvode “Berette” i “Browninga”, a od optike “Swarovski” i „Norkoniu” – poručuje Bojan Ilić.
Vrhunski proizvođači u “Caprilolu”
Poznato preduzeće iz Bačke Topole – “Capriolo”, kao i svake sajamske godine na svom štandu izlaže isključivo proizvode vrhunskih svetskih proizvođača. Tako se na njihovim policama mogu videti skupoceni primerci lovačkih pušaka: “Blaser”, “Sauer”, “Krighof”, „Manliher”, „Beretta”, “Beneli”, “Browning”, “IŽ”, “TOZ”, “Yildiz”, “Zastava” i vazdušne puške “Gamo”. Uz lovačko oružje, tu je neizostavna optika “Zeiss” i “Norconia”, a od odeće i obuće “Aigle”, “Blaser” i “Kamik”.

NEPREVAZIĐENI “SWAROVSKI”
Izložbeni prostor renomirane austrijske kompanije “Swarovski optik” i na ovom 42. sajmu LORIST, privlačio je ogromnu pažnju, svojim dvogledima i optičkim nišanima.
– Ono što je novo kod nas, jeste da smo zaokružili program “Gama” optičkih nišana – istakao je Zoran Petronijević, predstavnik “Swarovskog” za Balkan. – Tu je i novi laserski merač daljine, koji radi na principu emitovanja laserskog zraka.

GIGANT IZ LESKOVCA
Preduzeće “Kanona”, vlasnika Dejana Anđelkovića, može da se uvrsti među vodeće u Srbiji. Osnovana 1994, leskovačka “Kanona”, pravi je gigant u trgovini lovačkim oružjem, opremom, municijom…
– Naše preduzeće u svom prodajnom programu nudi lovačko i sportsko oružje renomiranih svetskih i domaćih proizvođača: “Glok”, “S&W”, “ČZ”, “Beretu”, “Štajer”, “H&K”, “Walter”, “Browning”, “Winchester”, “Beneli“, “Franki”, “Remington”, “TOZ”, “Zastavu”. Potom lovačku i streljačku municiju u svim kalibrima svih poznatih proizvođača kao što su: “PPU”, “RWS”, “Geco”, “Krušik”, “Rotweil”, “Cheditte”, “Belom” – naglašava Anđelković.
Pored oružja i municije “Canona” nudi lovačku konfekciju “Gamo”, pribore za čišćenje i održavanje oružja italijanskog proizvođača “Mega Line”, ulja za oružje renomirane nemačke firme “Balistol”, kao i domaći “Sinol”. Optičke uređaje, durbine, teleskope, daljinomere, optičke nišane, futrole, kofere za oružje, lovačke i ribolovačke čizme i cipele svetski čuvene Italijanske firme “GRI-Sport”, kao i obuću domaćih proizvođača i ostalu opremu potrebnu za lov, ribolov i boravak u prirodi.

“LOVAC AGP”
Beogradska firma “Lovac AGP”, posetiocima sajma ponudio je odlične lovačke puške „Verni Karon” i pištolje austrijske firme “Glok”. Na veliko zadovoljstvo ogromnog broja lovaca, “Lovac AGP” uz svoj program kvalitetne municije iz “Krušika”, postao je generalni zastupnik poznatog italijanskog proizvođača municije “Fioki”.

“URBAN DART”
– Trudimo se da kupcima, stalno ponudimo nešto novo. Ideja je da vremenom širimo ponudu artikala u okviru naše radnje, ali i usluga koje pružamo. Tako smo, na primer, među prvima bili u prilici da prikažemo čuvene “Kershaw” noževe – ponosno nam je rekao Dragan Stanivuković, vlasnik firme “Urban Darta”, koja ima prodavnice u Zemunu, Rakovici i Šidu. – Od ove sezone nudimo kompletan program odeće i obuće čuvene američke firme 5.11. Tu je i kompletan profesionalni pribor za čišćenje, “Strim lajt” program i najpovoljnija cena „Magnum“ čizama od 6.000 dinara.
„Urban Dart” je pokrenuo i lovni turizam u atraktivnim lovištima Srema, koja su među najbogatijima u Evropi.
Stari dobri “Armi Šop”
Beogradski “Armi Šop” iz Sarajevske ulice 57, za ovih dvadesetak godina, svojim kupcima uvek je nudio sjajnu robu.
– Od otvaranja 1990, naša radnja privlači kupce jedinstvenom ponudom kvalitetne i originalne vojne i lovačke opreme, pantalona, jakni, majica, baterijskih lampi, noževa…
Izvanredan kvalitet ponude i umerene cene, doprinele su da je “Armi Šop” postala jedna od najpopularnijih prodavnica u Beogradu. Mi nudimo ekskluzivno jakne iz vojnog programa “Alfa”, čije je sedište u SAD.

SUPER U “SUPER TANETU”
Novosadska firma “Super Tane” i njen vlasnik Stanko Žilić, u odnosu na ostale firme nude mali broj artikala, ali se zato svaki model može nazvati – super modelom.
– Tu je municija “Tornado” koju uvozimo iz Hrvatske i koja je zaista vrhunska. Nudimo i tzv. teleskopske sklapajuće stolice za lovce i ribolovce, švedskog proizvođača “Walkstol”. Potom, celokupni program lovačkih cipela i čizama “Orizo”. Posebno bih izdvojio i unikatni nož “Martini”, koji ima sečivo od damaskusa – poručio je Žilić.

BEOGRADSKI “ARSENAL”
Ova firma koja ima svoje prodajne objekte u Žarkovu, Novom Beogradu i Šapcu, već godinama unazad nudi kompletnu pirotehniku (petarde, baklje, vatromete, rakete…), kao i vrhunske noževe, svetskih proizvođača poput: “Spajderka”, “Kold Stila”, “Gerbera”, “S&W” i ručno kovanih modela.
Gužva kod “Balkan Huntera”
Beogradska prodavnica “Balkan Hunter”, kao i predhodnih godina, nudila je sjajne i skupcene polovne lovačke puške uvezene iz Italije. Gužva i ogromno interesovanje na njihovom štandu, dovoljno je govorilo o pravom trgovačkom poduhvatu.

SVI NA OKUPU
U Hali 1, novosadskog sajma, pored već pomenutih firmi i preduzeća, bilo je još izlagača. To su: “Belom”, proizvodnja “Mile Dragić”, “Kristal”, “Limas”, “Trofej”, “Mileta Ćurčić”, “Sorina”, konfekcija “Karalić, „Swiss Stil” iz Velikog Gradišta…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike