Specijalci

Poslednja linija odbrane

Piše:Dragan DŽAMIĆ

Operativci GOE izvršavaju najopasnije zadatke (talačke situacije, hapšenje i razbijanje kriminalnih grupa i narko bandi, obezbeđenje VIP ličnosti u zemlji i inostranstvu…) i predstavljaju poslednju liniju odbrane, jer u akciju stupaju kada drugi nisu u stanju da reše problem i propadnu sve preostale mere. Borbena iskustva stečena u misijama širom sveta smatraju svojim najvećim kvalitetom

Piše:Dragan DŽAMIĆ
U leto prošle godine, u centru Lisabona, dvojica maskiranih i naoružanih kriminalaca upali su u banku, s namerom da je opljačkaju. Međutim, njihov ulazak registrovale su sigurnosne kamere, odmah je dat znak za uzbunu i policija je blokirala okolinu. Na lice mesta ubrzo su stigli i pripadnici policijske antiterorističke Grupe za specijalne operacije ”“ GOE (Grupo de Operacoes Especiais). Našavši se u blokadi, kriminalci su prisutne u banci uzeli za taoce. Posle pregovora koji su trajali satima, otmičari su se na trenutak pokazali otkriveni na otvorima zgrade i GOE snajperisti, koji su strpljivo čekali na svojim pozicijama, preciznim hicima su pogodili obojicu kriminalaca, od kojih je jedan odmah izdahnuo. Jedan talac je bio lakše povređen, dok su ostali pretrpeli jak psihološki šok.

ZAJEDNIČKA KOMANDA
Ovo je bio samo jedan od visokorizičnih zadataka koje GOE izvršava. U te zadatke još spadaju i rešavanje ostalih talačkih situacija (vazduhoplovi, autobusi i druga prevozna sredstva), barikadiranja i hapšenja opasnih i naoružanih lica, pre svega članova organizovanih kriminalnih grupa i narko dilera, obezbeđenje važnih objekata i ličnosti. Komandant GOE je direktno podređen ministru policije Portugala, od koga dobija naređenja, a u organizacionom pogledu jedinica pripada Direkciji policije (Centralnoj policijskoj upravi). Reorganizacijom sprovedenom 2007, sve policijske specijalizovane jedinice su objedinjene u zajedničku komandu – UEP. U sastavu UEP nalaze se: Jedinica za intervencije u slučajevima narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i razbijanje demostracija (CI), antiteroristička Grupa za specijalne operacije (GOE), Kontradiverziona jedinica za otkrivanje i uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), Jedinica za obezbeđenje važnih ličnosti (CSP) i Grupa vodiča službenih pasa (GOC ”“ K9).
Baza GOE prostire se na površini od 152 hektara u blizini Lisabona, u četvrti Belas. U okviru baze nalazi se kompletna infrastruktura (strelišta, poligoni, garaže, sala za trening, smeštajni deo, komanda, učionice…) za kvalitetno izvođenje obuke i boravak pripadnika. Struktura GOE se sastoji od tri celine: Komande sa pratećim službama i logistikom, Jedinice za podršku i Operativne (interventne) jedinice (UEI). UEI čini srž i osnovnu operativnu formaciju GOE i sastoji se od tri interventna tima (jačine po 30 specijalaca), tima za pregovaranje i nadzor, tima vodiča službenih pasa, tima za tehničku podršku, tima za MES i rukovanje specijalističkom opremom i tima za obuku.
GOE je 1985, prvi put učestvovala na čuvenom takmičenju specijalnih policijskih jedinica (SWAT) Combat Team Conference (CTC), koju organizuje nemački GSG-9 u svojoj bazi u Sankt Augustinu i od tada je redovna na ovom prestižnom nadmetanju koje ima status – Olimpijade za specijalce. Posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, grupa se priključila ATLAS udruženju, međunarodnoj asocijaciji specijalnih jedinica policije. Predstavnici GOE učestvuju i u radu CQB radne grupe, koju vodi austrijska antiteroristička jedinica EK Cobra, u okviru koje se razmenjuju iskustva i metode borbe u urbanim sredinama i rešavanja talačkih situacija.

PO UGLEDU NA SAS
Kandidati iz policije koji žele da postanu pripadnici GOE, moraju da ispune nekoliko osnovnih uslova: da imaju višegodišnje radno iskustvo, da nisu stariji od 30 godina, da nisu niži od 170 cm, da imaju veoma dobre službene ocene i preporuku nadležnog starešine, da prođu detaljne medicinske preglede, psihološko testiranje i intervju, kao i osnovnu proveru fizičkih sposobnosti. Ukoliko zadovolje ove zahteve, upućuju se na prvu fazu selektivne obuke u trajanju od sedam dana (koja umnogome proređuje kandidate), posle koje sledi i dvomesečna, druga faza selekcije. Program je sličan načinu rada u britanskom SAS, s obzirom da su njihovi instruktori 1982, učestvovali u izradi programa obuke i rada u GOE i selektovali jezgro novih operativaca (od 201 kandidata, koliko ih je startovalo 29. marta, na kraju selekcije 19. novembra, ostala je grupa od ponosnih 47 specijalaca).
Vremenom se procenat uspešnih kandidata polako smanjivao, tako da se danas samo 5 do 7 % od ukupnog broja prijavljenih u toku jedne godine, domogne uniforme i mesta u GOE. Na primer, u leto ove godine od 150 kandidata na kursu, 34 je ”žslomljeno“ već prve noći selektivne obuke. Procenjuje se da je od osnivanja kroz jedinicu prošlo oko 250 pripadnika. Kalendarske 1998/99, među njima su bila i četiri Angolca, jer kao nekadašnja kolonijalna sila, Portugal pomaže u jačanju policijskog sistema u Angoli, Mozambiku i drugim bivšim kolonijama.
Posle prijema u jedinicu sledi period osnovne obuke, tokom koga se uvežbavaju taktike obezbeđenja ličnosti (VIP) i objekata, precizno pucanje, borilačke veštine, veranje, taktika specijalnih dejstava, posebno upada u urbanim uslovima i CQB, hapšenja i barikadiranja, rešavanja talačkih situacija u vazduhoplovima, autobusima, vozovima i drugim sredstvima i objektima. U sledećoj fazi, pripadnici prolaze kroz specijalistički deo obuke, u kome stiču kvalifikaciju za određenu oblast i dužnosti: snajperista, instruktor borbenog gađanja, instruktor borilačkih veština i sporta, brza vožnja. Specijalisti za ”žbričing“ proučavaju opremu, sredstva i alate kojima se uklanjaju razne vrste prepreka i otvara prolaz upadnom timu. To su hidraulični uređaji za nasilno otvaranje vrata, motorne testere za rezanje, aparati za autogeno prosecanje metalnih profila, maljevi, pajseri, makaze, eksplozivna sredstva… Osnovni kurs za ronioce traje pet meseci, posle kojih sledi viši kurs u trajanju od godinu dana.
Arsenal osnovnog naoružanja GOE čine: snajperske puške ”“ Mauser i poluautomatske Heckler&Koch MSG 90 i PSG 1 u kalibru 7,62×51 mm, automati ”“ H&K MP 5 u nekoliko modela, kalibra 9×19 mm Para, koje u poslednje vreme, kao i kod drugih specijalnih jedinica, sve više potiskuje H&K G36 C u kalibru 5,56×45 mm, pištolji ”“ Glock 17 i SIG-Sauer P 226 u kalibru 9×19 mm Para i izraelski Desert Eagle.
U kriminalnom miljeu Portugala nisu retka kidnapovanja, otmice i uzimanje talaca. Kada se desi situacija da se naoružane osobe i počinioci krivičnih dela zabarikadiraju u nekom objektu ili prostoriji i ne žele da se predaju, u akciju stupaju UEI timovi iz sastava GOE. U opisu poslova specijalne policijske jedinice spadaju i hapšenja narko dilera i članova organizovanih kriminalnih grupa. Tada se zaplene i veće količine raznih vrsta narkotika, ilegalnog oružja i novca. U ovoj oblasti GOE sarađuje i razmenjuje iskustva sa čuvenom brazilskom jedinicom BOPE policije Rio de Žaneira (Brazil je bivša portugalska kolonija), koja ima jedno od najvećih svetskih iskustava urbane taktike i borbe protiv naoružanih kriminalnih bandi.
Prisustvo u inostranstvu
Zbog nedostatka funkcionalnog radarskog sistema kontrole obale, droga i oružje se sa brodova (uglavnom iz Kolumbije, Brazila i Afrike) u vodama Atlantika blizu Portugala, pretovaruju u brze glisere, koji je dovoze do obale. Zatim se tovar prevozi u unutrašnjost zemlje, a dalje švercerskim kanalima do tržišta Zapadne Evrope. Iako u Portugalu postoji komanda mornaričke policije, ona nije u stanju (nedostatak ljudi, opreme i para) da se efikasnije suprotstavi dobro organizovanim i opremljenim narko – bandama. Zato veliki deo posla pada na teret GOE ”“ praćenje, nadzor i hapšenje članova mafijaških grupa. GOE operativci su poslednja linija odbrane, u pogledu svih zadataka koje izvršavaju, jer u akciju stupaju kada drugi nisu u stanju da reše problem i kada sve druge mere propadnu.
Zaštita objekata i važnih ličnosti (VIP), kod kuće i u inostranstvu, predstavlja važan zadatak koji obavlja GOE. Na ovim poslovima se posebno angažuju tzv. timovi za reagovanje i odbijanje napada na kolonu ili objekat u kome se nalazi štićena ličnost (u US Secret Service zovu ih CAT ”“ Counter Assault Team). Zadatak tima za reagovanje GOE je da preuzme napad na sebe, uzvrati snažnom automatskom vatrom po napadačima i omogući ostalom delu obezbeđenja da VIP osobu izvuku na bezbedno mesto. Sem toga, ovaj tim postavlja i snajperiste na važnim tačkama (obično su to krovovi zgrada), kao pojačano obezbeđenje aerodroma, komunikacija kojima se kreće VIP kolona ili objekata u kojima boravi VIP osoba ili se održavaju važni sastanci.
U inostranstvu, GOE operativci su prisutni u obezbeđenju portugalskih ambasada i konzulata (tamo gde se proceni da je povećan bezbednosni rizik). U slučaju potrebe, spremni su da izvedu i ”žreskju“ misiju i izvuku portugalske državljane u nekom od kriznih regiona. Zaštitu ambasada i evakuaciju ugroženog ljudstva GOE je sprovodila u Kongu, Angoli, Iraku i drugim ”žvrućim tačkama“. U mirovnoj misiji UN u Hrvatskoj bili su 1992, zatim su angažovani u Sao Tome i Principe u Africi i na Istočnom Timoru. Dugo godina GOE je davala ljudstvo za specijalnu operativnu grupu u kineskoj enklavi Makao, koji je bio portugalska kolonija, ali je pre nekoliko godina, po modelu Hong Konga, vraćena u sastav Kine.
Jedinica je angažovana i u takođe nekadašnjoj portugalskoj koloniji Mozambiku, u kojoj su obučavali domaće bezbednosne snage. U Bagdadu su obezbeđivali ambasadu Portugala i pratili konvoje sa diplomatama i biznismenima koji su se kretali po raznim delovima iračke prestonice. Tu su ih vrebale brojne zamke: zasede gerilaca, granate iz RPG, auto-bombe, IED, snajperska vatra… Tokom 2006, GOE je registrovala oko 60 raznih napada gerilaca na ciljeve koje su obezbeđivali njeni pripadnici. Borbena iskustva stečena u ovim misijama, u komandi jedinice smatraju njihovim najvažnijim kvalitetom koji imaju. To im omogućava da spremni dočekaju nove izazove i uspešnije izvršavaju redovne zadatke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike