Povratak šumadijskog giganta

Pišu: V. KAĆURIĆ i M. FULURIJA

– Imamo znanja i snage, da se posle teških godina sankcija, rata i bombardovanja, potpuno konsolidujemo, oporavimo i vratimo na tržište vojnog, lovačkog i sportskog oružja – kaže inženjer Rade Gromović, direktor kragujevačke fabrike

“Zastava oružje” iz Kragujevca, krajem osamdesetih godina prošlog veka, jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača oružja u Evropi, posle teškog perioda sankcija, rata i bombardovanja – na putu je potpune konsolidacije, oporavka i povratka na svetsko tržište.
Inženjer Rade Gromović, direktor “Zastava oružja”, u fabrici je od 1989, na raznim dužnostima, u razvoju i marketingu. Čovek velikog iskustva, znanja i energije, najavljuje bolje dane nekadašnjeg oružarskog giganta, koji je osnovan pre 155 godina – ali i realno procenjuje situaciju i traži strpljenje:
– Pre svega, zadovoljni smo što smo uopšte preživeli godine sankcija i bombardovanja. Posle 2000, kada su sankcije konačno ukinute, uspeli smo da se vratimo na tržište vojnog, lovačkog i sportskog oružja. Za kratko vreme, postigli smo mnogo, jer period izlaska iz krize, obično je duplo duži, od perioda ulaska u krizu. A mi smo, praktično, deset godina bili u izolaciji… Rezultati poslovanja za prvi kvartal 2008, pokazuju da je plasman naših proizvoda u izvozu, najveći u poslednjih 17 ”“ 18 godina. Dakle, pokušavamo da se vratimo na tržište, koje su nam konkurenti zauzali za vreme sankcija. To nije lak zadatak, a problem je i što je tržište oružja sve manje, a proizvođača je sve više.. Takođe, treba imati u vidu i da je vojno oružje politička roba, koja nije na slobodnom tržištu. Prodaja vojnog oružja, zavisi i od toga, da li su potencijalna tržišta, pod sankcijama UN, EU ili SAD.Politički interesi velikih sila su dominantni i u ovoj oblasti, a mi smo mala zemlja… Sve to je limitirajući faktor, koji moramo da premostimo agresivnijim marketingom i stalnim učešćem na svetskim sajmovima.
Pre tri godine sklopljen je poslovni aranžman sa čuvenim američkim proizvođačem “Remingtonom”, ali se u jednom trenutku učinilo da je on pod znakom pitanja:
– U oktobru 2005, zaključili smo Memorandum o razumevanju sa “Remingtonom” i Ugovor sa petogodišnjom klauzulom. Posao je krenuo dobro, a 2006, je odrađena po planu. Prošle godine smo imali poteškoća, jer je “Serebrus group”, novi vlasnik većinskog paketa akcija “Remingtona”, doneo i novu poslovnu politiku. Nama to nije odgovaralo, zbog toga što je njen cilj da se prevashodno prodaju zalihe koje postoje, pa da se tek onda ide na novo naručivanje, što ranije nije bio slučaj. I kada se to kombinuje sa recesijom u američkoj privredi i velikim problemima sa hipotekarnim kreditima, na tržištu nekretnina, koji su doveli do bankrotstva stotina hiljada ljudi iz srednjeg sloja, koji su naša ciljna grupa, a sada moraju da se brinu za osnovnu egzistenciju ”“ jasno je da se to odražava na prodaju. Zatim, kurs dolara je na najnižem nivou, od kada se prati kod nas i to nama, kao izvoznicima, nikako ne ide u prilog. Dakle, postoje objektivni problemi sa kojima se suočavamo, ali koje ćemo da prevazilazimo, u saradnji sa “Remingtonom”. Pre svega, kroz veću prodaju na evropskom tržištu. Sajam IWA 2008, u Nirnbergu, na kome smo ostvarili kontakte sa potencijalnim, novim kupcima, na primer iz Estonije, pokazao je da možemo da se proširimo na tržištu lovačkog i sportskog oružja…
“Njujork tajms” je nedavno objavio članak o lošem kvalitetu oružja, koji Kragujevčani, prema ugovoru, treba da izvezu u Irak:
– Možda je i to vid političkog pritiska na našu zemlju, a stvarno stanje je drugačije, od onog objavljenog u “Njujork tajmsu”. Sa iračkom Vladom sklopljen je ugovor o isporuci robe, vredan 236 miliona dolara. Tu su uključeni i “Sloboda” Čačak, “Krušik” Valjevo i “Utra”, sa školskim avionima i svaka fabrika, dobiće svoj deo. Ugovorili smo da Iraku isporučimo 18.000 pištolja CZ 999, od kojih će tri hiljade da budu izrađeni u specijalnoj, luksuzno graviranoj varijanti, sa iračkim motivima. Te pištolje će njihovi visoki zvaničnici da poklanjaju, prilikom diplomatskih susreta. Primili smo avans, započeli proizvodnju i po dinamici isporuke, prvi pištolji kreću početkom jula i isporučivaće se narednih devet meseci. “Njujork tajms” je na bazi loših i netačnih podataka, objavio priču koja nema veze sa istinom. Ugovorom je precizirana i vojna kontrola oružja i isti kvalitet, koji dobija naša vojska, dobiće i Irak.
Trenutno, “Zastava oružje” ima 2.700 zaposlenih. Kada se uporedi sa sličnim proizvođačima u svetu, to je još uvek veliki broj:
– Tačno, ali s obzirom na nivo tehnologije, to je primereno. Krenuli smo u investiciona ulaganja, već smo nabavili 21 CNC mašinu. Planom za ovu godinu, predviđeno je da 1.800.000 evra investiramo u tekuće investiciono održavanje, u revitalizaciju određenih kapaciteta, koji su godinama raubovani, a nisu održavani. Naš petogodišnji plan, predviđa ukupna ulaganja i kredite, od 15,8 miliona evra, za poboljšanje tehnoloških mogućnosti fabrike, što neminovno vodi ka smanjenju broja radnika. To je naš imperativ, jer ukoliko želimo da održimo korak sa konkurencijom, moramo da pratimo savremene tehnološke tendencije i nabavimo produktivniju opremu.
Jedan od glavnih zadataka je i da se završna obrada, podigne na viši nivo:
– Saradnja sa “Remingtonom”, doprinela je da završna obrada bude bolja. U narednom periodu, ne samo da ćemo još više da poboljšamo završnu obradu našeg lovačkog i sportskog oružja, već planiramo i određene modifikacije, uz primenu tehnološki jednostavnijih i pouzdanijih rešenja. Stvaramo novi imidž naših proizvoda i kroz izmenjena pakovanja. Za kratke cevi, uvodimo polimerne koferčiće, za duge cevi imamo “Remingtonov” standard, sa našim logom i znakom. Želimo da naši proizvodi, gde god da se nađu, izazovu pažnju i da taj prvi kontakt sa potencijalnim kupcem, bude na zadovoljavajućem nivou.
Koji proizvodi su glavni aduti “Zastava oružja”, u narednom periodu?
– Smanjili smo broj razvojnih zadataka, isključivo na one, za koje smo procenili, da najbrže mogu da se plasiraju na tržište. Kod vojnog oružja, puška M21 je usvojena u naoružanje Vojske Srbije, paralelno radimo i automat, najkraću – K varijantu. S obzirom da se većina konflikata vodi u urbanim sredinama, traži se kompaktnije, lakše oružje, a manje su i daljine na kojima se dejstvuje. Tako da će M21 u K varijanti da bude izuzetno traženo i trenutno je u razvojnim zadacima. Zaokružili smo i razvoj teškog mitraljeza 12,7 mm, koga imamo u standardnoj, pešadijskoj i tenkovskoj varijanti, sa specijalnim postoljem za ugradnju na američko vozilo Hamer i u kanister, na helikopteru, za potrebe međunarodnih snaga u regionu. To povećava kreativnost “Zastave”, kao proizvođača. Kada je u pitanju kratko oružje, spomenuo sam već pištolj CZ 999, na čijem razvoju i dalje radimo. Kod lovačkog oružja, dobili smo priznanje “Remingtona”, da naš “Zastava Mauzer” karabin, može da dođe u klasu onih, koji se na američkom tržištu prodaju za 1.500 do 2.000 dolara. Razvijaćemo naše lovačke karabine u tom pravcu.
Kragujevčani planiraju i specijalnu radionicu, za fine, precizne radnje na oružju, po želji korisnika:
– Nekada je smatrano da takva radionica nema ekonomskog opravdanja. Sada, Biro za marketing, istraživanje, promociju i propagandu, ima u planu radionicu za doradu, pre svega “Zastavinih” modela oružja. Znači, treba osmisliti i postaviti tehnologiju, specijalne, mini CNC mašine, koje će moći da odrade fine, precizne radnje na oružju. Imamo znanje za doradu pištolja, ali moramo da nabavimo mašine. Već smo naručili specijalne laserske mašine za ispisivanje i graviranje oružja, tako da to bude na svetskom nivou – najavljuje nove projekte direktor Gromović.
Pišu: Vojin KAĆURIĆ i Milan FULURIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike