Foto Darko DOZET

Prvi gde je najteže

Piše Ivan ŽALAC

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica uz asistenciju francuskih instruktora, pokazali su vrhunsku obučenost i opremljenost i najnoviju opremu za audio i video pretragu terena i pronalaženje povređenih iz ruševina

Piše Ivan ŽALAC

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, upriličio je 26. maja, pokaznu vežbu spasavanja žrtava iz ruševina, na lokaciji razrušene zgrade RTV Vojviodine u NATO bombardovanu 1999, na „Mišeluku“ nadomak Sremske Kamenice. Ovom zahtevnom i visokoprofesionalnom događaju, prisustvovali su načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić, predstavnik Ambasade Francuske u Srbiji Domenik Bofe, kao i nekoliko instruktora Sektora civilne zaštite Vojske Republike Francuske.

Spremni za svaku nepogodu
Uč!estvovalo je 23 pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Valjevo, Bor i Užice), a okupljenima su demonstrirane metode spasavanja žrtava iz ruševina uz korišćenje audio i video lokatora, koji pomažu prilikom pronalaska žrtava i upotrebu posebno obučenih službenih pasa, koji se koriste u pronalaženju žrtava pod ruševinama.
Predrag Marić je istakao da će Srbija do 2014, imati ukupno 200 spasilaca, koji će biti obučeni za potrebe spasavanja iz ruševina.
– U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom za civilnu zaštitu Vojske Francuske od 2009, započeli smo porces usavršavanja i do sada je kroz njega prošlo 80 pripadnika Vatrogasno spasilačkih- jedinica. Moramo i dalje da ulažemo u sektor za vanredne situacije i u kadrovskom i u tehničkom smislu, na prvom mestu zbog građana Srbije. Naravno tu je u potreba da imamo specijalizovane timove, koji bi bili u mogućnosti da pomognu, kako zemljama u regionu tako i u svetu – naglasio je Marić.

„Rona“ traži bez greške
Specijalistički timovi prikazali su različite mogućnosti, kako izvući unesrećene iz ruševina? Videli smo i pružanje neophonde prve medicinske pomoći i uspešno prebacivanje žrtve do sanitetskog vozilla. Prezentovana je nova audio i video oprema za pretragu terena i pronalaženje povređenih pod ruševinama. Svakako zanimljiv je bio detalj, kada su u pretragu uključeni specijalno dresirani psi. Mešanac “Rona” lavežom i grebanjem šapa, signalizirala je da ispod ruševina ima živih. Spasiocoi su munjevito reagovali i poveđeni je spasen. Na sreću ovo je samo bio deo odlično osmišljenog scenarija ove vežbe. No, da se nešto tako i nedaj Bože dogodi, ishod bi bio isti. Stekli smo utisak da su ljudi iz Vatrogasno – spasilačkih jedinica istinski profesionalci, koji sa velikom ljubavlju i požrtvovanošću obavljaju svoje profesionalne zadatke.

Delatnosti i zadaci
Sektor za vanredne situacije obavlja poslove normativne, upravne, organizaciono-tehničke, preventivne, preventivno-tehničke, obrazovne, infortmativno-vaspitne, kao i druge prirode za organizovanje, planiranje, sprovođenje, kontrolu mera zaštite životne sredine, zdravlja i materijalnih dobara građana, očuvanje uslova neophodnih za život i pripremanje za prevladavanje situacije i uslovima požara, elementarnih nepogoda, tehničkih i tehnoloških nesreća, dejstva opasnih materija i drugih stanja, opasnosti većih razmera koje mogu da ugroze zdravlje i živote ljudi, životnu sredinu, ili da prouzrokuju štetu većeg obima i pružanje pomoći kod otklanjanja posledica (smanjivanje i sanacija) prouzrokovanih u vanrednim situacijama.
U svom sastavu Sektor za vanredne situacije u svom sastavu ima: Upravu za preventivnu zaštitu, Upravu za Vatrogasno-spasilačke jedinice, Upravu za upravljanje rizicima, Upravu za civilnu zaštitu, Nacionalni centar za vanredne situacije, Upravu za vanredne situacije u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, Odeljenje za vanredne situacije u Boru, Valjevu, Vranju, Jagodini, Kikindi, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Šapcu, Kraljevu, Leskovcu, Novom Pazaru, Pirotu, Požarevcu, Prokuplju, Čačku, Prijepolju, Smederevu, Subotici, Somboru, Zaječaru i Zrenjaninu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike