Baikal puške

„Ruskinje“ se prolepšale

Piše: Vlada MITROVIĆ

Veoma interesantne puške poznatog ruskog proizvođača, kratke sačmarice položare IŽ MP-43 KH i IŽ MP-43 i poluautomatsku malokalibarku futurističkog izgleda IŽ MP-161K, pregledali smo zahvaljujući generalnom distributeru, beogradskom „Snajperu“

Piše: Vlada MITROVIĆ
Naši lovci se s pravom smatraju za dobre poznavaoce ruskih lovačkih pušaka IŽ – Baikal. To i ne čudi, jer je ovo pouzdano i dugovečno oružje uvek odgovaralo kupovnoj moći domaćih lovaca, a učinak u lovu i radni vek je na nivou mnogo skupljih lovačkih pušaka sa Zapada. „Iževski mekaničevski zavod“ je ogromna fabrika oružja, čiji razvojni biroi svake godine izbacuju na tržište nove modele. Generalni distributer IŽ – Baikal oružja za ove prostore, „Snajper“ iz Beograda, u poslednjem kontingentu iz Rusije dobio je i tri veoma interesantne puške: dve kratke sačmarice i jednu malokalibarsku. Odmah smo zamolili direktora “Snajpera” Dragana Savića, da nam omogući da detaljno pregledamo i upoznamo ove puške…

ZA LOV I SAMOODBRANU
Sačmarica položara IŽ MP-43 KH, kalibra 12/70, sa spoljašnjim udaračima ima veoma kratku cev od 510 mm. Veoma neobično, tako kratke cevi su opremljene izmenljivim čokovima. Komplet čini limeni ključ za montažu i tri čoka: 1/1, 1/2 i 1/4. Ovo su univerzalni čokovi za sve ruske IŽ Baikal puške i mogu da se dokupe i ostali po želji. Horizontalne, iznutra tvrdo hromirane cevi su spojene monoblokom na čijem donjem delu se nalaze dva široka Purdey ključa, dimenzija 9×4 mm. U žlebove dubine 4 mm na oba ključa ulazi donja, pomična dvozuba ploča, kojom se komanduje gornjom polugom, koju u literaturi nazivaju i Vestli-Ričards poluga. Cevi sa donje, spaja puni donji prut, a sa gornje – prizmatična nišanska šina širine 8 mm. Na prednjem kraju ove nareckane šine je aluminijumska mušica prečnika 3 mm. Između cevi je smešten široki obostrani izvlakač, koji pri prelamanju cevi simultano povuče iz ležišta obe čaure. Rusi primenjuju klasično bušenje duše cevi od 18,4 mm i strogo po C.I.P. Upisuju vrednosti radnih pritisaka od 65 MPa (približno 650 bara). Na baskuli dimenzija 120x57x40 mm na bočnim stranama nalaze se pločice koje sa spoljašnje strane nose udarače (čekiće), a sa unutrašnje se nalazi kinematski deo udarnog mehanizma. Ovi čekići nazivaju se još i kokoti, orozi… Imaju novi dizajn, koji se razlikuje od dosadašnjeg oblika. Znatno su niži, utopljeni u visinu baskule, a uvis izviruju samo „repići“ na koje postavljamo palac prilikom zapinjanja.
Rusi su rekonstruisali i viševekovno rešenje smeštaja sklopa udarnih igala sa zadnje strane. Umesto komplikovanog urezivanja navoja sa zadnje strane, instalirali su ovaj sklop sa čeone strane baskule. Okrugla pločica sa ekscentrično izbušenim otvorom za udarnu iglu, nosi iglu i njenu povratnu oprugu i osigurana je pomoću dva mala vijka. Tačka udara čekića je sada znatno niža od klasičnog rešenja. Spoljašnji udarači ove puške ne mogu se kretati iz nultog položaja prema kraju udarnih igala, sve dok obarač nije povučen do kraja. Pored te mere sigurnosti (uobičajene za sve orozare), Rusi su ovde ugradili i automatsku kočnicu, smeštenu na vratu kundaka. Pre pucanja je neophodno pogurati dugme kočnice u prednji položaj. Desnu cev opaljuje prednji obarač, a levu zadnji. Prelamanjem cevi ne dolazi do automatskog zapinjanja spoljašnjih čekića, već ih je neophodno zapeti rukom. Prilikom ručnog relaksiranja – otpuštanja udarača, treba biti oprezan i najsigurnije je ovo raditi pri prelomljenim cevima.
Ova kratka puška ima masu od 3,1 kg, trzaj pri opaljenju metka 12/70 je osetan, ali podesiv. Nemački orahov kundak ima bakelitni potkov sa natpisom Baikal. Puška se rasklapa na klasičan način, povlačenjem poluge na potkundaku. MP-43 KH, sa cevi od 510 mm je prvenstveno oružje namenjeno samoodbrani, pratnji novca i C.A.S. sportu (kaubojskom akcionom pucanju). Izmenljivi čokovi ga, ipak, čine upotrebljivim i u lovnim situacijama, naročito na kraćim rastojanjima. Tu je i mogućnost šumskog lova divljih svinja jedinačnim projektilima. Mnogi ljubitelji položara sa orozima, rado će prihvatiti ovu pušku.

PROVERENA I POVOLJNA
Sačmarica položara MP-43 kalibra 12/70, sa cevima dugim takođe 510 mm je Baikalov odgovor na prethodnu pušku, ali namenjen lovcima koji vole hamerles modele, sa skrivenim udaračima. Sve je kompletno isto, kao i na modelu IŽ 43 sa dugim cevima, koji se neprekidno proizvodi već 55 godina. I ovde je primenjena klasična Purdey brava sa dva donja zabravljujuća ključa. Cevi spojene monoblokom imaju tvrdo hromiranu unutrašnjost i izmenljive čokove. Isporučuje se set od tri čoka: 1/1, 1/2 i 1/4. Kovana baskula sadrži unutrašnje poluge za zapinjanje udarnog mehanizma, na koje se deluje prelamanjem cevi. Puška ima dva obarača i automatsku kočnicu. Udarni mehanizam može da se relaksira pritiskom na obarače i blagim zatvaranjem cevi. Udarne igle ne izviruju izvan čela baskule pri relaksiranom stanju, tako da puška može da se nosi napunjena, a nenategnutog udarnog mehanizma (lugari, lovočuvari, službe obezbeđenja…). Kao i verzija sa spoljašnjim orozima i ova kratka položara, pored poslova samoodbrane i obezbeđenja, može da se koristi i u pojedinim lovnim situacijama. Pouzdano, provereno i izuzetno jeftino glatkocevno oružje.

MODERNI DIZAJN
Poluautomatska malokalibarka IŽ MP-161 K. Za oko nam je zapala moderno dizajnirana, poluautomatska ruska malokalibarska puška IŽ MP-161 K koja je nedavno uvežena. Ovo oružje futurističkog izgleda radi u poluautomatskom režimu, koristeći municiju standardne .22 LR i povećane brzine .22 LR HV. Poluautomatska paljba je omogućena korišćenjem slobodnog zatvarača, kroz koji prolazi duga vođica povratne opruge. Vođica je ispred zatvarača, a sa zadnje strane povratna opruga deluje na zatvarač. Hodom unazad, zatvarač zapinje udarač (čekić), kao kod pušaka centralnog paljenja. U zapetom stanju aktivira se indikator, kao dodatna mera sigurnosti. Kros bolt poprečna kočnica, smeštena neposredno iza obarača, crveno obojenim prstenom opominje strelca da je oružje otkočeno. Puška se puni lučnim okvirom kapaciteta devet metaka. Cev dužine 500 mm je pričvršćena za čelični sanduk, na čiju je gornju površinu postavljena zupčasta pikatini šina. Ovim je postavljanje optičkog nišana znatno olakšano. Na rastojanju od 306 mm nišanske dužine, postavljeni su visoki pravougaoni prednji nišan i izvrsno konstruisani, potpuno podesivi zadnji nišan. Zadnji nišan je urađen veoma stručno i već su se javile ideje o njegovom postavljanju i na neka druga oružja.
Kundak IŽ MP-161K je priča za sebe. Urađen od ojačanih fiberglas vlakana, sa segmentima od tvrde, sivo obojene gume, ovaj kundak zaslužuje najvišu moguću ocenu iz predmeta – ergonomija. Omogućava maksimalno podešavanje obrazine, izvrstan hvat i prenošenje oružja, s cilja na cilj. Ovo oružje, pored plinkinga i rekreativnog pucanja, može da se koristi i za početnu, borbenu obuku poluautomatskom puškom vojske i policije. Okvir je urađen od apkantovanog lima i spojen tačkastim zavarivanjem, uz primenu polimerskog donosača. Postoji i bočno dugme, koje olakšava punjenje okvira. Promena okvira se lako obavlja povlačenjem donje polužice. Puška je na ograničenoj probi pouzdano funkcionisala sa .22 LR i .22 LR HV municijom. Preciznost na 50 m je za ovaj tip više nego zadovoljavajuća. Obarač ima dva kolena i opaljuje pri sili do 2,2 daN. Ova malokalibarska puška potpuno opovrgava trvdnju da je rusko oružje „veoma trajno i pouzdano, ali nedovoljno estetski doterano“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike