Puška Zabala Hermanos

Sačmarice za narod

Puške Zabala Hermanos – Puške baskijskog proizvođača „Zabala Hermanos“, solidnog kvaliteta i cenovno veoma prihvatljive, koje su dostigle milionsku produkciju, mogu da nađu svoje mesto i na našem tržištu.

Piše:Vlada MITROVIĆ

Španija, severni deo Baskije, Biskajski zaliv. Godina je daleka, 1932. U malom mestu Elgueta, nadomak poznatog industrijskog i oružarskog grada Eibara, puškar Zabala Hermanos, sa braćom započinje privatni biznis. Prva polovina 20. veka, zakoni o oružju su svuda još veoma liberalni, ali Hermanos odlučuje da proizvodi isključivo puške sačmarice. Porodica Zabala potiče iz baskijskog naroda, a većina običnih ljudi, ne dolazi lako do novca. Za mnoge su kao i danas, skupe luksuzne puške, praktično nedostupne. I braća Zabala, proizvode puške koje su sasvim solidnog kvaliteta, ali i cenom veoma prihvatljive.

POUZDANE I DUGOVEČNE
Desilo se nešto slično kao kod nas sa ruskim puškama. Lovci i svi oni kojima je sačmarica potrebna, shvatili su da za skromnu količinu novca dobijaju robustnu, pouzdanu i dugovečnu pušku. Pogotovo što je u proizvodnji kod Hermanosa Zabale, pored dvocevki sa spoljašnjim ili unutrašnjim čekićima, bilo i veoma jeftinih jednocevki (takođe, sa spoljašnjim ili unutrašnjim udaračem). Tako je i siromašni španski pastir ili planinski stočar, mogao svoje stado da zaštiti puškom, koja je pouzdana, pritom i izuzetno jeftina. I puške ZH, počele su da se odlično prodaju u Španiji, kao i u okolnim zemljama. Traže se i u Latinskoj Americi. Firma „American Arms“ iz Kanzas Sitija, dobro poznavajući tržište SAD i veliku potražnju za čvrstim, jeftinim sačmaricama, uvozi veći broj ovih pušaka. Fabrika u Elgueti se širi, oprema novim mašinama, povećava se broj radnika i modela pušaka. Kvalitet proizvedenog oružja raste, uvode se čak i prestižniji modeli sa Holand & Holand bočnim pločicama, ali su i oni jeftiniji, nego kod bilo kog drugog proizvođača. Sve dvocevke su do osamdesetih godina prošlog veka imale i treću Grinerovu bravu sa poprečim klinom. Posle toga, uvođenjem numeričkih mašina, kompjuterskog projektovanja i animacije kritičnih napona na računaru, zaključeno je da je više nego dovoljna dvostruka, donja Purdey brava.
I tako je do danas: firma „Zabala Hermanos“, proizvodi sačmarice „za narod“, pouzdane i dugovečne. Došlo se i do milionitog primerka. Nema mnogo firmi u svetu, koje mogu da se pohvale ovom brojkom, u proizvodnji samo jedne familije oružja. I ovo predstavljanje je ujedno pohvala ZH i želja da čitaoce “Kalibra” upoznamo i sa jeftinim, ali solidnim oružjem.
Danas „Zabala Hermanos S.A“ iz Elguete, proizvodi 13 različitih modela dvocevnih sačmarica. Osam modela pokriva produkciju hamerles položara, dok pet modela bok sačmarica nosi znak “ZH” – Zabala Hermanos.

MODEL 213 MAGNUM, je položara, koja je direktno proizašla iz baznog Modela 213. Radi se u kalibrima 10/89, 12/76 i 20/76. Primećujete ovaj „topovski“ ogromni kalibar 10, kojim su bili naoružani još stari čuvari “vels fargo” kočija na Divljem zapadu. To je redak, ali u SAD još primenljivi kalibar, prilikom lova divljih gusaka na velikim visinama. U Evropi je skoro nepoznat, jer ga prati strahovit udarac u rame pri opaljenju, a i municija se vrlo teško nalazi. Ovaj kalibar (10/89) ima po C.I.P. (međunarodni standard za oružje i municiju) prečnik duše cevi (njenog cilindričnog dela), 19,3 do 19,7 mm i prima 63,8 g olovne, odnosno 49,6 g čelične sačme. Poslednjih godina ga čak i u SAD potiskuje metak 12/89, kod lova gusaka u preletu.

POLOŽARA MODEL 213, koristi provereni Anson-Deeley udarni mehanizam, koji je još 1875, prva upotrebila engleska firma „Westley-Richards“.
Kod puške 213 MAGNUM, primenjena je Purdey brava, koja dva klina na donjoj strani monobloka zabravljuje donjom dvozubom pločom. I ovo je najviše primenjivano rešenje bravljenja, koje od 1863, kada ga je patentirao engleski puškar Purdey, koriste sa uspehom proizvođači pušaka na prelamanje širom sveta. Zahvaljujući savremenim čelicima i CNC mašinskoj obradi, Purdey brava se sada koristi čak i kod teških prelamajućih dvokuglara, kod kojih su radni pristisci višestruko veći nego kod sačmarica. Model 213 Magnum ima dva obarača i fiksne čokove. Osnovna verzija je sa izvlakačima, dok uz doplatu mogu da se dobiju i ejektori

MODEL BERRI ubraja se u klasične savremene položare u standardnim kalibrima 12, 16, 20 kod kojih je ležište metka dugo 70 mm. Doduše, koristi savremeniju konstrukciju jednog selektivnog obarača, kod koga se redosled opaljenja cevi bira pomeranjem dugmeta kočnice levo- desno. Brava je kao i na prethodnom Modelu 213, dvostruka Purdey, a udarni mehanizam Enson-Dili.
Sačmarica horizontalnih cevi ZH ANTHEA je luksuznija verzija sa „lažnim“ bočnim pločicama. I ovde je udarni mehanizam Enson-Dili, a bočne pločice predstavljaju ukrasni detalj. Čak se i gravura – insert divljači u zlatu, smešta na sredinu ove gravirane bočne pločice.
Radi se u kalibrima 12/76, 20/76, 16/70 i 28/70. Cevi su unutra tvrdo hromirane i duge 66, 70 ili 76 cm. Uz pušku, kupac dobija i pet unutrašnjih navojnih izmenljivih čokova: cilindar, 0,25, 0,5, 0,75 i 1. Iako puške ZH važe za one koje imaju prihvatljiviju cenu, proizvođač ipak uz izmenljive čokove, isporučuje kvalitetan cilindrični ključ sa četiri bradavice.

VENCEDOR je poslednja položara koju predstavljamo. Ovo je top model „Zabala Hermanosa“. Ima udarne mehanizme na bočnim pločicama, tzv. Holand & Holand mehanizam. Sistem je sa sedam osnovica, s tim što je osovina koja nosi unutrašnje čekiće sa prorezom, koji služi kao indikator nategnutosti udarnog mehanizma. Cela baskula i bočne pločice na modelu Vencedor su bele metalik boje i prekrivene sitnom, finom gravurom. Kalibri su 12, 16 i 20, a dužina ležišta 70 mm. Cevi su duge 71 i 76 cm i imaju mogućnost prihvatanja pet izmenljivih čokova.

BOKERICE ZABALA HERMANOS. Rade se u pomenutih pet modela, ali je osnova za sve te modele jedna, ista konstrukcija. Zajednička za sve je brava Browning B25, kod koje široki klin ulazi u žleb na donjoj strani monobloka. I ovde je sve urađeno od kovanog Cr-Mo čelika. Puške imaju jedan selektivan obarač i automatske ejektore. Modeli XL90, XL90 Recorridos, XL90 Trap i Suprema imaju belu hromiranu i graviranu baskulu, dok model Century Classic ima fini retro izgled, paljeni finiš.
Bokerice „Zabala Hermanos“ se rade u kalibrima 12/76, 12/70, 16/70 i 20/76 i sve su tormentovane na pritiske od 1.200 bara. Izmenljivi čokovi i to ceo komplet od pet komada, ključ i torbica su standardna oprema ovih pušaka. Osim baznog modela XL90, svi ostali imaju ventilirajuće i spojne vertikalne pruteve, naravno, uz obaveznu ventilirajuću šinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike