Sečiva vredna pažnje

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Opadanje kupovne moći nateralo je najveće proizvođače, da u ponudu uvrste jeftinije modele, kao alternativu za noževe iz više cenovne kategorije. Poznate kompanije održavaju prisustvo na tržištu i proširuju ponudu

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Dok smo se kretali prema centralnom delu hale 5, nirnberškog Sajma, sa najvećeg štanda odzvanjao je zveket čelika. Za razliku od prošle godine, sada se nismo iznenadili prizorom sukobljenih mačevalaca. Strpljivo smo sačekali kraj borbe, kako bi razgovarali sa Linom Tomsonon, vlasnikom firme „Cold Steel“. Zadihan i očito zadovoljan, priča nam o novim proizvodima svoje kompanije, planovima, trendovima…
Zanimalo nas je šta čovek, koji više od tri decenije vodi jednu od najvećih kompanija na tržištu, misli o tome ko ima najveće šanse da prevaziđe krizu i izađe ojačan? – Odgovor je bio iskren i iznenađujući – „Victorinox“!
Interesantno je i predviđanje, da će se u narednom periodu povećati tražnja za noževima srednje i pune veličine, na štetu dosad preovlađujućeg trenda kompaktnih modela. Doduše, ovo se odnosi pre svega na borbene i kamperske noževe gde su veća sečiva pokazala više efikasnosti. Na drugoj strani, očekuje se da mnoge države donesu još restriktivnije propise o nošenju preklopnih noževa za civile. Tako će se širiti ponuda modela koji ne mogu da se otvore jednom rukom.

Nov način brušenja
Za ovu godinu „Cold Steel“ je predstavio nekoliko noviteta koji zaslužuju pažnju. Američki Kongres je 1776, doneo odluku da svi pripadnici mornaričke pešadije budu opremljeni štitnicima za vrat, od krute, debele kože. Iako se taj deo uniforme odavno ne koristi, ostao je nadimak Leathernecks (kožni vratovi) koji se i danas vezuje uz momke čiji je moto „Semper Fi“ (od latinskog semper fidelity – večita odanost). Još jedan deo opreme je neodvojiv od marinaca – borbeni nož. Čuveni Ka-Bar koji se više od sedamdeset godina nalazi u njihovom naoružanju. Ali i dobre stvari mogu biti još bolje, zar ne?
Za razliku od starog Ka-Bar, novi Cold Steel Leatherneck SF, ima sečivo od karbonskog čelika SK-5, japanske proizvodnje, dugo 171 mm i debelo 4,75 mm. Najvažnija novost je način brušenja: potpuno ravno, celom visinom sečiva, što je uz daleko efikasnije sečenje, smanjilo masu noža za desetak procenata. Ovako formirana oštrica prodire dublje i seče sa manje napora a zadržava snagu jer ima prilično debela leđa. Branik noža je zadržao originalni oblik i skromne dimenzije, iako i dalje pruža zadovoljavajuću zaštitu. Drška je pretrpela izvesne promene. U osnovi, to je i dalje vretenasta forma spljoštena i zaravnjena na bokovima, tako da je hvat udobniji, a nož se lakše orijentiše u rukama čak i u potpunom mraku. Prototip koji smo dobili imao je dršku od čvrstog polipropilena, ali serijski primerci dobiće rukohvat presvučen mekanim kratonom koji se pokazao kao odličan izbor za siguran i udoban hvat. Na kraju drške nalazi se komad čelika sa višestrukom ulogom: štiti dršku od mehaničkih oštećenja, popravlja balans noža pomeranjem težišta unazad i služi kao čekić, jer to nije jeftini liveni materijal već otkivak od visokokvalitetnog čelika. Futrola od secur-exa je lagana i čvrsta, pa uz više predviđenih položaja za nošenje predstavlja dobru zaštitu za nož. Sa cenom koja prelazi 80 dolara ovo je i dalje dobra investicija za svestranu alatku. Definitivno, ovaj nož ima sve kvalitete da postane novi bestseller poput famoznog modela SRK.

Personifikacija kvaliteta
Ako postoji nož koji na neki način personifikuje kompaniju „Cold Steel“, onda je to model Tanto koji duže od četvrt veka nudi odlične karakteristike i prepoznatljiv izgled. Na žalost, prati ga visoka cena pa mnogi ljubitelji ovog modela kupuju jeftinije kopije koje su preplavile tržište. Konačno je reagovala i matična kuća, pa je od ove godine u ponudi model Tanto Lite. Posle uspeha sa lovačkim nožem Pendelton Lite Hunter, ljubiteljima modela Tanto ponuđen je nož identičnog oblika i dimenzija, ali od jeftinijih materijala, manje mase i nižeg kvaliteta. Osnovna razlika je u nešto tanjoj, full-tang oštrici dugoj 152 mm, napravljenoj od nerđajućeg čelika Krupp 4116 debelog 3 mm, koji se najčešće koristi za izradu stonih/kuhinjskih noževa. Očigledno, držanje finog reza na sečivu tvrdoće 51-52 HRc nije spektakularno, ali budući da se radi o prvenstveno borbenom nožu, to ne mora da bude presudna odlika. Umesto metalnog štitnika i završetka drške, korišćen je polipropilen, a u zoni rukohvata je prekriven slojem kratona koji uz prijatniji kontakt sa dlanom, sprečava dršku da se okrene ili isklizne iz šake. Futrola od cordura platna nema nikakvu kopču, ali je jako duboka – u nordijskom stilu, pa nema rizika od ispadanja noža. Ukoliko pripadate velikoj grupi ljubitelja ovakvih sečiva obradovaće vas cena od nepunih 35 dolara.
Samo u retkim slučajevima odstupanja od uobičajenih pravila donose dobre rezultate – barem kada je reč o noževima. Ovom prilikom predstavljamo fiksne noževe iz serije Spike (klin ili šilo). Šest modela koji dele istu platformu dizajnirao je poznati nožar Barry Dawson, sa idejom da ponudi kompaktno i robustno sečivo koje može neprimetno da se nosi do momenta kada zatreba. Linija obuhvata verzije sa različitim vrhovima koji kopiraju uspešne modele klasičnih noževa. Minimalistički oblikovani, izrađeni su od 5,6 mm debelog nerđajućeg čelika 420C, kriogeno tretiranog da se otklone zaostali naponi u materijalu. Sve to odlično zvuči, ali… Sečiva duga 115 mm i drške od 101 mm nisu baš mali. Iako su sve ivice pažljivo obrađene, a sam rukohvat obmotan tankim najlonskim konopcem da bi se sprečilo klizanje u šaci, drške su neudobne, a hvat je nekako nespretan i nesiguran. Debela i uska sečiva na novoj seriji su simetrično brušena (stare verzije su oštrene jednostrano, poput dleta) ali im to nije bitnije popravilo geometriju, pa je duboko zasecanje u materijal više pusta želja nego stvarna mogućnost. Nije pomoglo ni tzv. distal tapper – sužavanje sečiva od drške prema vrhu. Ovi noževi sigurno mogu da probiju automobilski lim, ali šta dalje? To može i veliki ekser. Sečivo im je zaista nepraktično. Što je najgore, noževi iz kutije dolaze prilično tupi, pa ih je neophodno oštriti pre upotrebe. Od šest isprobanih primeraka, za sečenje padobranskog kanapa trebalo je uložiti pristojan trud. Ne znamo da li je tako na svim noževima ove serije, ali stvarno je neshvatljivo za „Cold Steel“. Futrole od secur-exa su dobre, samo njihov lanac za nošenje sa kuglicama izgleda kao da je skinut sa starog vodokotlića, pa je uputno zameniti ga dobrim, tankim, najlonskim konopcem. I nakon svega toga, jako je teško pronaći pravu namenu ovim noževima. Za samoodbranu postoje daleko srećnija rešenja, a za univerzalnu upotrebu ovi modeli jednostavno nisu napravljeni. Na terenu, u kući ili u prirodi nema posla koji bi mogli valjano da obave. Po mišljenju autora, predstavljaju potpuni promašaj i treba ih zaobići pri nabavci. Barem ćete sačuvati 40 dolara i nerve.

Odličan „Škot“
Noviteti među preklopnim noževima popravili su ovaj utisak. Škoti već vekovima kao deo narodne nošnje koriste Skean-Dhu (crni nož) sa karakteristično izrezbarenom drvenom drškom. Ovaj mali nož nošen je u čarapi kao poslednje sredstvo odbrane. Ove godine „Cold Steel“ je predstavio folder pod nazivom Hold Out (ponuda, obećanje) koji se radi u dve veličine. To su, ustvari, modernizovane, preklopne verzije tradicionalnog noža. Uz savremene materijale i malu masu nude tipično špicasto i relativno široko sečivo koje zbog ravnog brušenja ima odlične karakteristike. Vrh pozicioniran u osi sečiva, omogućava precizne ubode a mala debjina uz pljosnate konture dopušta diskretno nošenje u svakodnevnoj odeći. Sigurna brava aktivira se pritiskom na polužicu utopljenu u konture na leđima drške. Sečiva su duga 100 i 76 mm a debela 3,5 mm, materijal je japanski nerđajući čelik AUS 8A solidnih mehaničkih osobina. Kraća verzija se pravi i sa potpuno nazubljenim sečivom. Rukohvati su od polimera G-10 sa po četiri otvora za olakšavanje i bolji kontakt sa dlanom, a noževi imaju diskretne šnale od nerđajućeg čelika, za kačenje na odeću ili opremu. Cena od 105 ili 80 dolara (za manji model) nije mala, ali je i dalje konkurentna jer ovi noževi mogu da se koriste za bezbroj namena i da pritom ne smetaju pri celodnevnom nošenju.
Iako u „Cold Steelu“ insistiraju da su folderi iz serije Counter Pointer džepna verzija njihovih fiksnih dvoseklica Counter TAC, čak i površan pogled otkriva veliku sličnost sa legendarnim Al Mar modelom SERE. Nastao je kao deo opreme za preživljavanje, namenjen obaveštajcima i specijalcima u Vijetnamu, koncept SERE pokušava da objedini borbeni nož i alatku za preživljavanje. Moderne verzije ovih noževa i dalje se prodaju po veoma visokim cenama. Ponuda iz „Cold Steela“ je finansijski daleko povoljnija, a da kvalitet ne trpi previše. Čelik AUS 8A debeo 3,5 mm bez problema će obaviti svaki posao na terenu ili u gradu. Sečiva duga 100 i 76 mm imaju simetričnu formu dvoseklice, stim da se sa gornje strane nalazi tzv. lažna oštrica, koju vlasnik ukoliko to želi lako može da naoštri. Ovakva geometrija sečiva nije idealna za presecanje, ali je teško naći bolji oblik za precizno ubadanje, a da pritom zadrži snažan vrh koji se neće deformisati. Rukohvat od brizganog polimera grivory (koristi se za izradu noževa koje detektor metala ne otkriva) smanjuje masu i svojim oblikom pruža izvanredno udoban i siguran hvat za nož ovako malih dimenzija. Brava je tzv. tri ad lock, što je ustvari derivat pouzdane lock-back brave a svaki nož ima šnalu za kačenje koju možete da postavite u dva položja, u zavisnosti od toga koju ruku koristite. Po ceni od nepunih 60 i 80 dolara (za veći model) novi folderi privukli su veliku pažnju i interesovanje posetilaca. Rekli bismo – sasvim zasluženo.

Popularni „leptir“
U ostatku sveta nazivaju ih balisong noževi. Imaju jednostavnu i čvrstu konstrukciju, a dužina sečiva skoro da je izjednačena sa drškom čime ne mogu da se pohvale drugi folderi. Potiču iz Indonezije a proizvode se širom sveta, ali kvalitet im je vrlo diskutabilan pa je do nedavno jedino „Benchmade“ nudio vrhunske noževe ove konstrukcije. Pre nekoliko godina „Cold Steel“ je izbacio na tržište svoju varijantu ovog noža pod imenom Paradox. Pomalo neobičan naziv je ironičan odgovor vlastima SAD, koji su balisong izjednačili sa noževima koji se automatski otvaraju (popularni „skakavci“) i time ih praktično zabranili civilima u više saveznih država SAD. Iako Paradox ima izgled i konstrukciju klasičnog balisonga, nemuguće ga je otvoriti jednom rukom pa je potpuno legalan. Ove godine, u ponudi je jeftinija verzija ovog noža nazvana Grivory Paradox. Ime je došlo od jedine razlike u odnosu na osnovni model – drška je izrađena od čvrstog polimera grivory, umesto od mašinski obrađenog aluminijuma. Uz nešto manju masu i cena je redukovana na 65 dolara, što je tek trećina sume za koju se prodaju kvalitetni noževi ove koncepcije. Sečivo dugo dobrih 113 mm izrađeno je od 3,5 mm debelog čelika AUS 8A, u obliku izduženog lista sa zaista tankom i finom oštricom. Lako se održava i oštri, a prednost je i ugrađena zakačka za nošenje u džepu, jer ovakvi noževi uglavnom dolaze u futrolama pa su pomalo nespretni za svakodnevnu upotrebu. U ruci, nož ostavlja solidan utisak ali po mišljenju autora estetski momenat mu je veliki minus. Plastične stranice drške imaju potpuno paralelne linije, umesto da se blago sužavaju prema sečivu pa ceo nož gubi karakterističnu vitku formu. Takođe, polimerski rukohvat ne može da pruži vizuelni doživljaj kao polirani aluminijum, ali u svim ostalim aspektima ovo je odlično rešenje za sve koji vole ovaj tip sečiva.
Čini se da ovogodišnja ponuda noviteta ima nekoliko vrednih i zanimljivih modela. Pozdravljamo ovakav pristup i nadamo se da ćemo imati priliku da neke od prikazanih noževa nabavimo i kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike