Beretta

Simbol statusa i ugleda

Čuvena „beretta“, proizvela luksuzne, skupocene sačmarice SO10, koje predstavljaju sam svetski vrh i simbol statusa i ugleda ove, „stare dame“ oružarstva


Ugledna italijanska firma „Beretta“ je ponovo na našim stranicama. „Stara dama“ oružarstva ima tako veliku produkciju vojnog, lovačkog, sportskog, istorijskog (replike) i drugog oružja, da bismo mogli u svakom broju „Kalibra“, da pišemo o nekom modelu i da nikada više „Beretta“ ne siđe sa naših strana.

Beretta“ je 1933. proizvela vrhunsku pušku bok rasporeda cevi, sa udarnim mehanizmima na bočnim pločicama. Taj model, pod imenom S1 je ušao u istoriju. Danas, više od 70 godina kasnije, puška SO10 je takođe „Berettin“ top model, među brojnim sačmaricama. Udarne mehanizme na bočnim pločicama još 1883, patentirala je londonska firma „Holland & Holland“, a „Beretta“ ih koristi od modela S1, do današnjih originalnih konstrukcija SO5, SO6 do SO9. Ove puške su veoma skupe, ali ni približno kao model SO10.

Pored udarnog mehanizma, od presudnog značaja za prelamače su izbor sistema za bravljenje i spajanje cevi. Vrhunski urađene cevi kalibra 20/76 sa izmenljivim mobilčokovima, spojene su skupim „demiblok“ postupkom. Kod ovog sistema, svaka cev se radi i povezuje nezavisno, bez zajedničkog povezujućeg monobloka. Cevi su duge 71 cm sa nišanskom šinom dimenzija 6×5 mm. Brava Berette SO10 je izuzetno čvrsta, što je odlika boss konstrukcije, kod koje se ključevi nalaze na polovini donje cevi i ulaze u odgovarajuće proreze na baskuli. Boss bravu imaju sve najbolje trap i skeet puške, jer su izložene najvećem naprezanju. Ovakvom konstrukcijom je omogućena niska silueta oružja, jer nema donje zabravljujuće ploče i donjih ključeva. Logično je da je za Berettin vrhunski model, za svaki detalj birano i najbolje moguće konstrukciono rešenje. Kod takvih pušaka, nikada se ne razmišlja o ceni izrade nekog dela ili sklopa. Unutar baskule ne mogu da se uoče tragovi mašinske obrade, jer su sve površine, a naročito one na koje naležu cevi, ispolirane kao ogledalo.

Umetnički dizajn i gravura
Beretta SO10, pored „dvadesetice“ može da se naruči i u kalibrima 12/76 i 28/70. Dužine cevi, po želji kupca mogu da budu 67, 71 i 76 cm. Potkundak se skida pritiskom na dugme (Purdey push-rod), smešteno na prednjem kraju. Ovakvo povezivanje potkundaka i cevi prvi je primenio engleski kraljevski puškar Džejms Pardi po kojem je dugme i dobilo ime. U konstruisanju pušaka prelamača najveći doprinos su dali engleski puškari, čija rešenja su najprimenjivanija i kod najskupljih i najboljih oružja ovog tipa.

Kundak je engleskog tipa i kao kod svih najskupljih primeraka, nema potkov, ni amortizer, na mestu koje se oslanja u rame. Tu se nalazi samo fino čekirana površina, nestvarno isprepletana prirodnim tonovima orahovine. Kada na kundacima vrhunskih pušaka ne bismo videli ovakve vijugave tonove orahovog korena, ne bismo ni znali da tako nešto postoji u prirodi.
A sada nešto nesvakidašnje.
Beretta SO10 „bliznakinje“ – par skupocenih pušaka, obeleženih zlatnim brojevima „1“ i „2“ smeštene u za njih specijalno urađen, luksuzni izložbeni desk. Ovaj komad nameštaja ne može da se nazove vitrina za oružje. Više bi odgovarao naziv „sto za oružje“ ili „sekreter za oružje“.
Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike