Slovački plastikanci

Mala, moderna kompanija sa oko 40 zaposlenih, danas u ponudi ima čak 21 model pištolja u kalibrima .22 LR, 9×17 Browning, 9 mm Makarov, 9 mm Para i novi nesmrtonosni 10×22 koji ispaljuje gumene kugle. Od 2000, redovno je prisutna na nirnberškm sajmu IWA, pa smo ove godine bili u prilici da se malo detaljnije upoznamo sa njihovim oružjem

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Izreka – „pištolji nisu samo oružje, već su i igračke za velike dečake“, više dolikuje mojoj supruzi, nego čoveku koji vodi proizvodnju pištolja, originalne i zanimljive konstrukcije. Ovo je lajtmotiv Jaroslava Kuracine, u prijateljskim krugovima poznatijeg kao Jaro. Od detinjstva se bavi oružjem iz hobija. Još dok je bio student, konstrukcija novog pištolja postala mu je opsesija, pa je zbog stalnog crtanja od kolega dobio nadimak Pikaso. U pokušajima da pokrene proizvodnju po vlastitim nacrtima doživeo je mnogo razočarenja, ali ga je upornost na kraju dovela do osnivanja fabrike „Grand Power“ u Banskoj Bistrici u Slovačkoj.

Kroz cev dve tone olova
Već na početku razgovora Jaro se pohvalio činjenicom da je model K-100 sa serijskim brojem B000776 tokom dugotrajnog testiranja do sada ispalio 112.470 metaka, bez promene unutrašnje geometrije i narušavanja funkcionalnosti oružja. Pištolj je i dalje na raspolaganju „nevernim Tomama“, pa onaj ko želi može lično da se uveri u ispravnost i performanse ovog primerka na strelištu fabrike u Zvolenu. Prosta računica govori: kroz cev brže od zvuka prošlo je više od tone olova, a oružje još uvek radi bez problema! Fascinantan rezultat, čak i za svetski poznate proizvođače. Upravo model K-100 predstavlja osnovu za kompletnu ponudu firme. Na prvi pogled nema ničega senzacionalnog u ovoj konstrukciji. Ali nešto detaljniji pristup otkriva puno zanimljivosti.
Bazični model K-100 je po rečima konstruktora, dobio ime po njegovim inicijalima i telesnoj težini. Kao većina pištolja tzv. četvrte generacije, ima plastični ram od poliamida sa oznakom GF-30, a na kritičnim mestima su ulivena čelična ojačanja. Nije reč samo o vođicama navlake, već su inserti postavljeni i u zoni spojnice, oslone površine za cev i uvodne rampe. Navlaka je napravljena od hrom-nikl-molibden legure, okaljene do tvrdoće od 42 HRc. Čelik za vođice navlake je mekši hrom-molibden od 30 HRc, dok je materijal za cev hrom-volframska legura tvrdoće 48 HRc, ali je nitrirana do dubine od 0,5 mm pa je površinska tvrdoća 54 HRc, što garantuje da česta naprezanja neće deformisati ove delove.
Polimerski ram je korektno oblikovan a „Grand Power“ poput većine ozbiljnih proizvođača nudi integralnu šinu za montažu dodatne opreme i izmenljive obloge rukohvata. Nekada ste kod pištolja klasične koncepcije mogli da naručite (ili sami napravite) stranice drške. Kod novih polimerskih ramova to nije moguće, pa se zato uz pištolj isporučuju još tri obloge različitih dimenzija, koje pomažu korisniku da oružje prilagodi sopstvenim potrebama. Uz to, za pojedine modele se nude uvećane komande koje se lakše angažuju u stresnim situacijama ili kada pištolj koristite sa rukavicama.

Bravljenje rotacijom cevi
Sam način rasklapanja pištolja je neuobičajen za oružja punog formata koja koriste snažnu municiju. Da biste rasklopili pištolj GP morate štitnik okidača da povučete nadole, kao kada rasklapate Walther PPK. Posle toga navlaka se skida unapred, a u njoj se nalazi i cev. Ovakav manevar je uslovljen izabranim sistemom funkcionisanja oružja. Trenutno, za oružje ove vrste u svetu je preovlađujući sistem modifikovanog Browning bravljenja, gde prizmatično oblikovano ležište metka upada u otvor za izbacivanje čaura na navlaci. GP je odabrao sistem bravljenja sa rotacijom cevi, gde se po opaljenju metka navlaka i cev zajedno kreću prvih par milimetara, a onda cev počinje rotaciju tako što spiralni kanal kod ležišta metka klizi po fiksnoj čiviji, sve dok pritisak gasova ne opadne na bezbedan nivo, a navlaka sama nastavi kretanje izbacujući pritom ispaljenu čauru. Teorijski, ovakav način rada ima prednost zbog pravolinijskog kretanja cevi (navodno manje utiče na preciznost), a rad oružja je mirniji uz manju masu pokretnih delova. Ipak, osim GP samo još par firmi u svetu pravi pištolje ovog sistema. Razlozi su nešto skuplja proizvodnja i osetljivost za municiju sa tupim vrhom, zbog odsustva uvodne rampe. Model K-100 je ovome doskočio ugradnjom uvodne rampe na ramu pištolja, što je povećalo pouzdanost ubacivanja metka u cev a da nije uticalo na njenu masu. Bravljenje rotacijom cevi je prilično osetljivo na povećanje mase pokretnih delova, pa se npr. pri korišćenju prigušivača ovi uređaji ne montiraju na cev, već se posebnim sistemom učvršćuju za navlaku. Model K-100 Whisper sa dužom cevi napravljen je upravo za ovu namenu, ali Jaroslav Kuracin tvrdi da funkcioniše bez problema, baš kao pištolji sistema Browning i da je za pouzdan rad dovoljan jednostavan Nielsenov uređaj sa oprugom za pojačanje impulsa trzaja. Nažalost taj model nije bio izložen jer je korišćenje prigušivača u Slovačkoj zakonom zabranjeno.
Sve drugo na ovim pištoljima je standardno. Komande su obostrane, uključujući polugu ručne kočnice, ustavljač navlake i dugme za izbacivanje okvira kapaciteta 17 metaka. Nišani mogu da budu fiksni ili podesivi, a većina modela je umesto klasične mušice na prednjem nišanu dobila umetak od crvenog optičkog vlakna, što je odlično rešenje za dobar kontrast i brzo „hvatanje“ nišanske tačke. Okidanje je klasično DA/SA sa deklarisanom silom od 2,5/3,5 kg.

Sportski pištolj
Među izloženim modelima na štandu najatraktivnije je delovao novi X-Calibur.. To je sportska varijanta sa uvećanim dugmetom za izmenu okvira, podesivim zadnjim nišanom firme „Elliason“ i dopadljivo oblikovanom navlakom, na kojoj su urezi za prste dubokim brušenjem pretvoreni u proreze kroz koje se vidi debela cev konusnog preseka. To je smanjilo masu navlake za šezdesetak grama, a cev je sa spoljne strane olakšana sa devet dubokih žlebova, što celom pištolju daje neobično agresivan izgled.
U rukama, drška je fino oblikovana, balans je solidan a nišanjenje je lako i instiktivno. Da li sam pod utiskom razgovora previše očekivao, ali pri repetiranju iznenadilo me je grebanje, neujednačen škripav hod i prilična sila koju treba upotrebiti za povlačenje navlake. Pritom je ovu operaciju potrebno ponoviti nekoliko puta, jer se nije zaustavljala u zadnjem položaju. Možda je za taj problem kriv donosač metka u okviru. Za pohvalu su pomenuti urezi za prste, zbog kojih navlaka neće iskliznuti, sve i da je polivena uljem. Okidanje je bilo razočaravajuće iskustvo. Ne, nije bilo problematično ali je potrebna sila na okidaču daleko veća od deklarisane, a kod DA je najmanje udvostručena. S obzirom da GP pištolje na tržištu SAD pod svojim imenom prodaje čuveni STI kao modele GP-5 i GP-6 nadao sam se daleko finijoj manipulaciji. Doduše, Amerikancima je verovatno cena od 650 dolara, argument da je kvalitet koji se dobija i dalje prihvatljiv.

Pištolj za rekreativce
K-22 X-Trim je model kalibra .22 LR, sa okvirom kapaciteta deset metaka. Debela cev je fiksirana u ramu, a funkcioniše sa slobodnim zatvaračem. U svemu ostalom sledi liniju „starijeg brata“ uključujući i karakteristične ureze na navlaci. Namenjen je rekreativnom streljaštvu i za uvežbavanje korisnika pištolja iz linije K-100. Pristupačna cena od 300 evra, mogućnost montaže prigušivača preko navoja na ustima cevi, kao i kvalitetna izrada za oružje ovog tipa, daju mu dobre izglede za tržišni uspeh. Pritom se kompanija GP poslednjih nekoliko godina dosta angažovala na sportskom polju, pa uspesi u IPSC diviziji produkcija nisu izostali.
Koliko su pištolji iz Slovačke dobri teško je zaključiti samo na osnovu držanja u rukama. Nismo bili u prilici da ih isprobamo na vatrenoj liniji, iako smo dobili obećanje da ćemo pri sledećem gostovanju fabričke IPSC ekipe na Delta Kupu uraditi detaljan test. Z     aista je zanimljivo kada upoznate entuzijastu i zaljubljenika u oružje, koji je uspeo da uprkos svim problemima ostvari dečački san i napravi fabriku za proizvodnju sopstvenog pištolja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike