Srbi sa francuskim šarmom

Otvoreno prvenstvo starog kontinenta u praktičnom streljaštvu, održano u francuskom Ševal Blanku, brojilo više od hiljadu strelaca iz 42 zemlje.

Srpski takmičai pokazali značajan napredak.

Otvoreno prvenstvo starog kontinenta u praktičnom streljaštvu, održano u francuskom Ševal Blanku, brojilo više od hiljadu strelaca iz 42 zemlje. Srpski takmičai pokazali značajan napredak


U mestu Ševal Blank, na sunčanom jugu Francuske, od 16. do 22. septembra 2007, održano je Evropsko prvenstvo u praktičnom streljaštvu. To je 16. EP po redu, počev od prvog koje je 1979, održano u Briselu.
Krajem pedesetih godina 20. veka na turnirima u Americi (naročito Kaliforniji), počinje da se puca novi, dinamičniji i interesantniji vid streljačkih takmičenja.
Poverenje Beogradu
U obližnjem gradu Kavajon 15. septembra, održana je Generalna skupština svetske IPSC Asocijacije, predsedavao je Nikos Aleksakos iz Kanade, koji je na njenom čelu od 1996. Na Skupštini su učestvovali svi regionalni direktori zemalja članica i svi IRO članovi sudijske organizacije najvišeg nivoa. Ovo ne navodimo slučajno, jer je na Generalnoj skupštini doneta veoma važna odluka: glasovima 15:7 – ZA, odlučeno je da domaćin narednog Evropskog šampionata bude Srbija. Kandidaturu je, pored Srbije istakla i Poljska koja ima 39 miliona stanovnika, članica je Evropske Unije i ima mnogo više registrovanih IPSC strelaca nego Srbija. Naše subjektivno mišljenje je da je ključnu prevagu u glasanju za Srbiju donela najviša ocena organizacije prethodnog Level 3 Delta Kupa koji je krajem avgusta održan u bazi SAJ u Beogradu. Posle samo osam godina postojanja IPSC Srbije, dobili smo organizaciju najjačeg evropskog takmičenja. Sportisti nastavljaju da podižu ugled naše zemlje u svetu.

Rezultati
U subotu 22. septembra, ujutro pucan je atraktivni „shoot-off“, u kome je Maja Jovanović stigla do finala, a Ljubiša Momčilović do drugog kola. U openu u „shoot-offu“, francuski maher Erik Graufel savladao je Čeha Martina Kameničeka. Istog dana u 18:00, održana je svečanost proglašenja konačnih rezultata.
Srpski strelci su ostvarili zapažene rezultate, koji su značajno bolji nego na prethodnom prvenstvu Evrope.
U produkciji, Maja Jovanović je šesta dama, Ljubiša Momčilović je osmi, Davor Petrović 65, Vladan Mirković 67, a Nebojša Janković 99 od 276 strelaca. Prvak Evrope je Adam Tic iz Češke, drugi Martin Višnji iz Slovačke, a treći Vitalij Kručin iz Rusije.
U standardu je od naših najbolje plasiran Dragan Barašin, na 19 mestu, Marko Đuković je 29, Spasoje Vulević 39, Dragan Bićanin 64 i Dušan Kuveljić 86 od 320 učesnika. Senior u standardu Zoran Mihajlović je 19. od 40 takmičara (preko 50 godina starosti).
U openu je prvi naravno, nedostižni Erik Graufel iz Francuske, iza njega su Španac Horhe Balesteros i Izraelac Saul Kirš.
Ekipno, Srbija je u produkciji zauzela deseto mesto od 21 zemlje, a u standardu smo osmi od 18 reprezentacija.
Među crnogorskim strelcima,najbolje plasirani je Milorad Janjušević 37, Zoran Pajović 100, Krsto Pajović 102, Dragan Klikovac 128 i Vojislav Dragović 132. Među slovenačkim strelcima Martin Humar zauzeo je 30. mesto.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike