Srpski oficiri za ponos

Piše: Ivan ŽALAC

– Upoznao sam veliki deo Vojske Srbije u poslednjih 18 meseci. Impresioniran sam stepenom obrazovanja i liderskim kvalitetima oficira, što je osnovni činilac svake organizacije. Posebno, ako planirate da vodite vaše ljude u potencijalno neprijateljska i problematična okruženja – ističe pukovnik Fen

Piše: Ivan ŽALAC
Britanski vojni ataše u Beogradu, pukovnik Najdžel Fen, spremnost i obučenost srpske vojske ocenjuje odlično. Posebno je impresioniran stepenom obrazovanja i liderskim kvalitetima naših oficira, koji se nalaze u mirovnoj operaciji u Čadu. Pukovnik Fen, vojnu karijeru započeo je još 1975, kao pripadnik Kraljevske inženjerije da bi posle službovanja po Velikoj Britaniji, Severnoj Irskoj, Kanadi, Hong Kongu i Avganistanu, radio kao glavni instruktor na Kraljevskoj vojnoj akademiji “Sendhurst”. Obučavao je Gurka inžinjerce i bio glavni instruktor komandnog avio puka na Kraljevskoj školi vojne inžinjerije. U bogatoj vojnoj karijeri, bio je na mestu komandanta 29. (kopnena podrška) inžinjerijske avio grupe, odgovorne za celokupne jedinice britanske vojske koje uklanjaju ubojna sredstva i Združenih grupa za civilno vojnu saradnju. Bio je angažovan i u Avganistanu početkom 2006, sa svojim štabom, kao inženjer Združenih snaga u podršci operaciji “Herik”.
Pukovnik Najdžel Fen, ljubazno se odazvao našem pozivu da razgovara za “Kalibar”.
Kako ocenjujete nivo spremnosti i obučenosti pripadnika Vojske Srbije i da li smatrate da bi neke od jedinica mogle da učestvuju u mirovnim operacijama?
– Vojska Republike Srbije već učestvuje u mirovnoj operaciji u Čadu. Ovo je izuzetno važna misija u kojoj srpski sanitetski tim radi zajedno sa norveškim kolegama, pružajući vitalnu podršku misiji UN. Upoznao sam veliki deo Vojske Srbije u poslednjih 18 meseci. Impresioniran sam stepenom obrazovanja i liderskim kvalitetima oficira, što je osnovni činilac svake organizacije. Posebno ako planirate da vodite vaše ljude u potencijalno neprijateljska i problematična okruženja. Nisu sve mirovne misije po svojoj prirodi neprijateljske. Nivo neophodne obučenosti, takođe zavisi od mesta angažovanja i misije kojoj će Vojska Srbije da se priključi. Eto, Crna Gora će poslati svoje trupe u Avganistan, kao podršku mađarskoj misiji na severu zemlje, koja je zadužena za zaštitu snaga mađarske vojne baze. Ovaj tip misije ne zahteva isti stepen obučenosti ili iskustva, kao angažovanje u ulozi partnera avganistanskim Nacionalnim snagama bezbednosti u cilju zaštite lokalnog stanovništva. Vojska Srbije je bez sumnje sposobna da učestvuje i u složenijim međunarodnim misijama, uz odgovarajuću pripremu i obuku pre angažovanja.
Da li ste zadovoljni i u kojoj meri civilno-vojnom saradnjom sa Vojskom Srbije?
– Svestan sam obima civilno vojne saradnje koji VS, tačnije njena 4. Brigada sprovodi na jugu Srbije. Takođe mi je poznato da VS čini sve što je u njenoj moći da omogući normalan život i rad zajednice u ovom delu Srbije. Posebno naglašavam angažovanje srpskih vojnih lekara, koji pružaju osnovnu medicinsku pomoć stanovništvu na jugu Srbije. Britanska ambasada bila je sponzor dokumentarnog filma o srpskoj civilno – vojnoj saradnji na jugu Srbije, koji je nedavno prikazan na RTS. To je deo serijala od 24 epizode, koji je posvećen prednostima programa Partnerstva za mir. Ovaj serijal koji se prikazuje utorkom uveče u 23.00 na RTS 2, bavi se bezbednosnim pitanjima kao što su: vojna neutralnost, programi partnerstva i obezbeđenje granica.
Koliko pripadnika VS se trenutno nalazi na kursevima britanskih vojnih škola i koliko ih je do sada prošlo kroz vaš sistem obrazovanja?
– Tačno 28 srpskih oficira pohađalo je kurseve u Velikoj Britaniji, u toku prošle godine. Među njima, jedan vaš oficir pohađao je viši Komandno štabni kurs na britanskoj Vojnoj akademiji, koji važi za najbolji štabni kurs. U ovoj godini ići će još jedan srpski oficir na ovaj kurs. Mnogi oficiri pohađali su i druge kurseve naše Vojne akademije, koje smo organizovali u Beogradu. Takav jedan tečaj za 25 srpskih oficira organizovao je Univerzitet Krenfild, koji je ogranak Vojne akademije. U pitanju je dvonedeljni akademski kurs, obuhvata studije upravljanja oružanim snagama u demokratskom okruženju i u planu je da ga ponovimo na jesen. Želim da dodam, da pored ovih akademskih kurseva, postoji i britanski Vojni savetodavni tim za obuku u Viškovu u Češkoj, koji je zadužen za kurseve koji pokrivaju širok dijapazon tema, podučavaju polaznike o našoj praksi i procedurama, počevši od obuke za instruktore za mirovne operacije pa do operativnog gađanja. Ovaj tim boravio je prošle godine u Srbiji i vodio je kurs za obuku instruktora, gde je bilo 30 podoficira iz Pančeva. Ove godine počinjemo sa novim projektom saradnje i dijaloga između britanske i srpske Vojne akademije, u cilju jačanja veza između ove dve institucije. Iskreno se nadam da će kada se uspostave, trajati dugo.
Terorizam je postao globalni problem. Koje mere bezbednosti preduzimaju britanske snage da bi sprečile moguće napade na UK?
– Slažem se da je terorizam globalni problem i ostaje velika pretnja bezbednosti UK. Sistem odbrane igra ključnu ulogu u izgradnji strategije, koja se bori protiv ove pretnje, kako kod kuće, tako i van zemlje. Britanska Vlada je nedavno izmenila i dopunila svoju Strategiju borbe protiv terorizma (CONTEST), u kojoj se bavi velikim brojem bezbednosnih rizika, uključujući i terorizam. Osnovna četiri elementa, četiri P naše strategije su: Pursue – pronaći teroriste gde god da se oni nalaze i sprečiti terorističke napade, Prevent – Preventivno delovati da ljudi ne postanu teroristi ili da podržavaju nasilni ekstremizam, Protect – zaštititi UK jačanjem naše odbrane od terorizma i Prepare – spremiti se za odgovor za napad u cilju ublažavanja posledica. Sistem odbrane organizuje svoje kapacitete u skladu sa ovim elementima, uzima znanje i ljudstvo iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.
Da li su postojali programi obuke sa srpskom Policijom?
– Vojno odeljenje Britanske ambasade bavi se svim aspektima bezbednosti, što naravno uključuje i MUP. Do sada smo imali nekoliko zajedničkih programa sa MUP, koji su bili namenjeni Žandarmeriji. Pripadnici Žandarmerije, njih 30, pohađalo je naš kurs u Viškovu, koji je organizovao naš tim 2008. Viši zvaničnici MUP posetili su Veliku Britaniju i razgovarali sa predstavnicima Foren Ofisa (Ministarstvo inostranih poslova) o pristupu našim policijskim prekomorskim misijama – zaključio je pukovnik Nejdžel Fen.

Britanski vojnik za 21. vek
Pukovnik Fen, otkriva dokle se stiglo u Tehnologiji vojnika pešadije u budućnosti – poznatijeg kao FIST (First Infantry Soldier Technology).
– To je združeni program koji omogućava jedan integrisani sistem borbe, napravljen radi unapređenja delotvornosti pojedinaca u misiji, a neophodan je za blisku borbu sa neprijateljem. On se odnosi na laku pešadiju, mehanizovane i oklopno mehanizovane (uključujući i helikoptere AH-64) snage, bez obzira na zadatak pojedinca na terenu. Analizom iskustva iz bliske kopnene borbe, došli smo do velikog broja nedostataka, karakterističnih za samu opremu ili neodgovarajuće formacije. Otkrivene su četiri oblasti poboljšanja, koje zajedno daju jedan, u velikoj meri unapređeni sistem. Ovaj program obezbediće komplet lične opreme, koja dovodi do poboljšanja i integrisanosti situacione svesti i ubojitosti putem nabavke FIST STA, FIST Radio i FIST C3I sistema. U planu je da britanska vojska do 2020, koristi jurišnu pušku SA 80A2.

Sportsmen u uniformi
Britanski vojni ataše oženjen je Karolin, sa kojom ima dvoje dece ”“ Šarlot i Herija. Uz napredovanje i usavršavanje u karijeri, pukovnik Fen uspeo je da se aktivno bavi raznim sportovima. Bio je reprezentativac kombinovanih vidova Kopnenih snaga u hokeju na travi, igra skvoš za Vojne veterane, a kao mlađi, takmičio se za Kraljevsku inžinjeriju u tenisu. Posebno voli golf, trčanje i fotografiju. Zanimljiv je podatak, da je istrčao 2003, čuveni pustinjski “Marathon des Sables” u dužini od 240 km, a zaradu od 10 miliona funti dao je u dobrotvorne svrhe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike