Teroristi nisu prošli

Piše: Ivan ŽALAC

Združene specijalne jedinice policije Srbije SAJ, PTJ i Žandarmerija, izvele odličnu akciju neutralisanja terorista. Spremnost srpskih specijalaca ocenili najvišom ocenom predsednik Boris Tadić i ministar policije Ivica Dačić


Piše: Ivan ŽALAC
Konačno smo stigli na Goč, u nastavni centar MUP Srbije – “Mitrovo polje”. Do velike združene vežbe policijskih specijalnih jedinica – “Rasina 2009”, ostalo je nešto više od dva sata .Da je u pitanju značajan događaj, shvatili smo približavajući se Goču. Pripadnici Žandarmerije odlično su obezbeđivali šire područje ove severnokopaoničke planine.
– Ovde smo već tri dana – kaže komandant Specijalne antiterorističke jedinice Spasoje Vulević, koji nas sačekuje sa svojim momcima na ulazu u centar. – Iako je vežba visoko rizična sa bojevom municijom sve je spremno za sigurno i bezbedno izvođenje – nastavlja da nas obaveštava prvi čovek SAJ. – Scenario je odličan. Uostalom neću ništa da vam pričam, videćete vrlo brzo.

Brzo i odlučno
Mesto na kome smo dobro nam je poznato. Nastavni centar smešten je u velikom parku borove šume sa ribnjakom i sa nekoliko velikih komfornih objekata. Tu se već godinama na raznim specijalističkim kursevima i obukama usavršavaju policajci Srbije.
– Ovakva okupljanja i zajedničke vežbe preko su nam potrebne – naglašava Goran Dragović, komandant PTJ, koga zatičemo u poslednjoj proveri jedinice pred nastup. – To je jedan od načina, kako bi odlučno reagovali u slučaju eventualnih terorističkih napada.
Odlučujemo da vežbu gledamo sa jednog uzvišenja, odakle se pruža odličan pogled na centar. Od predstavnika MUP, koji su zaduženi za kontakte sa novinarima, saznajemo dugo skrivani plan vežbe. Po onome što čitamo, nije nimalo lak. Grupa od 35 terorista ubačena je u širi rejon planine Goč. Tu se kriju već izvesno vreme i izvode napade, postavljaju eksploziv, izazivaju požare na objektima od vitalnog značaja. U nekoliko slučajeva napali su i patrole policije. Tokom prethodne noći, upadaju u nastavni centar MUP Srbije “Mitrovo polje” i iz magacina uzimaju municiju, eksploziv i četiri protivavionska mitraljeza.
Do 12.00 ostalo je nešto manje od jednog sata. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, uz prisustvo državnog vrha donosi važnu odluku – angažovati istog trenutka specijalne snage policije: SAJ, PTJ, Žandarmeriju i Helikoptersku jedinicu.

Akcija za deset
Zauzeli smo položaj. Preko radio veze, jednog od članova obezbeđenja koji je zajedno sa nama u šumarku iznad puta, čujemo kako komandiri timova raportiraju, jedan po jedan, da su spremni za dejstvo. Minut do 12.00. Iz zgrade pored ribnjaka odjekuju pucnji. Teroristi se oglašavaju. Helikopter nadleće centar u pokušaju da osmotri situaciju. I na njega otvaraju vatru. Izgleda da su tvrd orah.
– Sada ćete videti kakvo smo im iznenađenje priredili ”“ dobacuje nam jedan od operativaca.
Kreće munjevita akcija. S obe strane puta kreću oklopni transporteri prema mostiću. Doleće i drugi helikopter. Iz njega se “fast ropom” spuštaju specijalci. Teroristi počinju da beže. Jedan od njih se odlučuje na skok u ribnjak, međutim, brzo reaguje ronilački tim Žandarmerije. Za hvatanje drugog, angažovani su psi. Ostatak terorističke grupe pohapšen je u zgradi. Pronađena je eksplozivna naprava. Taj problem uspešno rešava jedinica za demontiranje minsko-eksplozivnih sredstava uz pomoć robota. Podršku sve vreme daju snajperski parovi Žandarmerije, koji imaju zadatak da neutrališu vatru terorista.

Razbijanje kampova
Obavešteni smo da je nastavak vežbe na poligonu, nekoliko kilometera udaljenom od centra. Tu je smešten kamp terorista, koji mora da bude uništen. Iščekujemo još jednu odlučnu akciju. Oklopna vozila spremna su za paljbu. Kreće žestok udar po ciljevima iz minobacača 82 mm i protivavionskih topova sa obeležavajućim mecima. U ostatke razbijenog improvizovanog kampa ulaze upadni timovi SAJ i PTJ. Sve deluje kao na filmu. Brzo, efektno i bez greške…

Sigurna Srbija
Predsednik Srbije Boris Tadić, bio je zadovoljan prikazanom vežbom. Njegova ocena je da su država i policija spremne da odgovore na sve bezbednosne i izazove terorizma.
– Ovo je još jedan od dokaza da je naša država sposobna, ne samo da uspostavi red i mir na svojoj teritoriji, već je i ključni faktor stabilnosti u regionu – istakao je predsednik Tadić, čestitavši pripadnicima policije na uspešno izvedenim akcijama u borbi protiv organizovanog kriminala.
Prvi čovek srpske policije Ivica Dačić, izrazio je oduševljenje onim što je video i čestitao pripadnicima specijalnih jedinica na uspešno izvedenoj vežbi.
– Srpska policija ima veliki potencijal i vrhunski obučene profesionalce, koji brinu o bezbednosti države i građana – naglasio je ministar Dačić. – Ovako uspešno izvedena vežba, predstavlja još jedan dokaz, da je policija spremnan da se nosi sa svim bezbednosnim rizicima i da očuva javni red i mir.

Državni vrh na Goču
Združenoj vežbi policijskih specijalnih jedinica “Rasina 2009”, pored predsednika Borisa Tadića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, prisustvovali su i ostali visoki zvaničnici Srbije: premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, direktor BIA Saša Vukadinović, kao i američki ambasador Kameron Manter, njegov ruski kolega Aleksandar Konuzin i ostali predstavnici diplomatskog kora.

Odlično naoružanje i oprema
Pripadnici SAJ, PTJ i Žandarmerije nosili su na vežbi svoje standardno naoružanje. Mogli su su da se vide razni modeli automatskih pušaka – M4Colt, SIG 552 Comando u kalibru 5,56, Zastavine M70 AB2 u kalibru 7,62 mm, kao i Hekleri MP5 A2/A3 i MP5 SD. Potom pištolji – Glok, Valter i Sig. Snajperske puške – SAKO TRG-22 u kalibru .308, TRG-42 u kalibru .300 i TRG-42 u kalibru .338 Lapua Mag i Blaser R-93 LRS2 u kalibru .223 Rem i borbene sačmarice Mosberg i Beneli. Korišćeni su holografski nišani i laserski obeleživači meta. Sistem veza uspostavljao se “Motorolama” GP 300 i GP 340, kao i specijalnim “Tetrama”, koje je nemoguće prisluškivati. SAJ je bio odeven u američku digital combat verziju, dok su PTJ i Žandarmerija nosili šumsku šaru domaćeg proizvođača “Mile Dragić”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike