Karabin Zastava-Živkov

„Teškaš“ iz majstorske radionice

Poznati konstruktor Ivan Živkov, na osnovi karabina Zastava Model 70M, konceptovao je i izradio spretno, radno oružje za šumski lov krupne divljači, kojeje na testu pokazalo vrhunsku klasu

Ovih dana smo, čim je završen, na strelištu testirali jedinstven i za naše podneblje veoma neobičan lovački karabin, nastao po viziji dugogodišnjeg, iskrenog prijatelja „Kalibra“ i pasioniranog lovca, koji je zahtevao da ostane anoniman. Kako smo sa pričom o preradi ovog karabina bili upoznati još od samog početka, redovno smo (naravno nestrpljivo), pratili radioničke procedure i faze customizacije, sve do finalnog testa na strelištu ovog vrhunskog oružja, što sa radošću delimo sa našim čitaocima. Sve je još interesantnije, jer je karabin delo nasšg istaknutog konstruktora Ivana Živkova.

Priča o sređivanju i preradi jednog karabina za lov krupne divljači u domaćim lovištima i ne bi bila toliko neobična, koliko god da je puška izmenjena, da za njenu osnovu nije odabran tropski lovački karabin sistema Mauser, iz proizvodnog programa Zastava – Model 70M, u veoma snažnom kalibru .458 Winchester Magnum. Ipak, trebalo bi reći da u poslednje vreme, sve veći broj lovaca počinje da koristi velike i teške kalibre u domaćim lovištima, tako da možemo da govorimo o trendu, koji je počeo još pre nekoliko godina. O kakvim je kalibrima reč i da li su zaista primereni krupnoj divljači našeg podneblja, vredi ozbiljno razmisliti.

Trend krupnijih kalibara

Posle pomame za lakim, ultrabrzim zrnima (uglavnom označenih kao Magnum), tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, lovci su shvatili, da to nije baš uvek recept za uspešan odstrel, dok stara, teška i velika zrna, jednostavno, odrade posao svaki put. Tako je prvo u SAD (gde to možda ima smisla, u lovu na krupnog losa i ogromne, veoma otporne i opasne mrke medvede), počeo trend korišćenja sve krupnijih kalibara, sa logikom da „od viška glava ne boli“, odnosno ne postoji prejak metak i da nije nikakva šteta, ako upotrebljeni kalibar ima daleko više energije, nego što je potrebno. Ubrzo je postalo skoro normalno, da se u lovu na krupnu divljač koriste klasični tropski kalibri, predviđeni za odstrel najkrupnijih afričkih životinja: .338 Winchester Magnum, .375 Holland & Holland Magnum, .416 Rigby, .416 Weatherby Magnum, .416 Remington Magnum, .458 Winchester Magnum, .470 Nitro Express, .460 Weatherby Magnum i mnogi drugi. Ova moda se uskoro preselila i u Evropu, gde su se uz pomenute, na listi najpoželjnijih, ustalili još i nemački: 8x68S, 9,3×62, 9,3×64, odnosno 9,3 mm x74R za prelamače. Naravno, ovo se odmah prenelo i na lovce kod nas, ali tu je ekonomska računica, ipak, imala uticaj na izbor municije i oružja.
Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike