"Sabatti"

Težak izbor pred lovcima

Piše: Vlada MITROVIĆ

Kragujevačka firma „Meteor Stil“ za potrebe srpskog tržišta uvezla je čak 14 modela lovačkih glatkocevnih i ožlebljenih pušaka italijanske renomirane firme po veoma pristupačnim cenama

Piše: Vlada MITROVIĆ
Poslednjih meseci mnogi čitaoci postavljali su nam pitanje o tome gde mogu da se nađu italijanske lovačke puške „Sabatti“? Pozvali smo Kragujevac i direktora firme „Meteor Stil“ Dragoljuba Dimovskog, kako bi nam izašao u susret i ustupio nekoliko modela ovih pušaka, da ih prikažemo u rubrici Pisma čitalaca. Međutim, odgovor direktora Dimovskog nas je prijatno iznenadio: -Trenutno „Meteor stil“ lovcima Srbije nudi čak 14 modela lovačkih glatkocevnih i ožlebljenih pušaka firme Sabati u više različitih kalibara.
To je izmenilo naš plan, jer toliko modela ne možemo ni pomenuti u pomenutoj rubrici, tako da je put u Kragujevac bio neizbežan. Ovaj tekst je rezultat posete „Meteor Stilu“ i u njemu je sadržan kratki opis svih pušaka Sabatti, koje su trenutno dostupne našim lovcima.
Za nove čitaoce „Kalibra“, samo da u nekoliko reči približimo ovog italijanskog proizvođača lovačkih pušaka. U mestu Gardone, dolini Val Trompia, nadomak velike Breše, oružje se proizvodi već šest vekova. Samo „Beretta“ ga nepresatno proizvodi od 1526. Pisani tragovi i očuvani primerci pištolja paljenih na kremen, upućuju nas na puškara Lodovika Sabatija, koji ih je proizvodio od 1694, do 1745. U 19. veku bile su izuzetno cenjene puščane cevi, koje su za druge proizvođače pravili Domeniko i Đovani Sabati. Posle Drugog svetskog rata, 1946, Đuzepe Tanfoljo i Antonio Sabati osnivaju firmu za proizvodnju oružja, a od 1960, svaki od njih kreće na svoju stranu i osniva posebnu proizvodnju. Tanfoljo pravi kvalitetne pištolje, a Antonio i njegov sin Gabriele opredeljuju se za izradu lovačkih pušaka. Danas je „Sabatti“, priznati proizvođač lovačkih i sportskih pušaka, čiji kvalitet i proizvodni kapaciteti dozvoljavaju da mogu da prave oružje i za druge firme pod tuđim imenom.
U kragujevačkom “Meteor Stilu” imali smo priliku da se detaljno upoznamo sa modelima. Od sačmarica u ponudi su modeli: Falkon Mon, Falkon EA, Olimpio EA Mon, Adler Mon, Artemide, kao i sportske Olimpo Trap i Olimpo Sporting. Od pušaka sa ožlebljenim cevima u ovoj prodavnici nalaze se modeli: SKL 98, kip lauf u nekoliko kalibara, bok dvokuglare modeli 230 i 345 takođe u više kalibara i dvocevna dvokuglara položara Classic i kombinovana sačma-kugla Sabati Forest. Svaku od ovih pušaka ukratko ćemo opisati, daćemo njene tehničke podatke i cenu u maloprodaji.

UBITAČNI SOKO
Sabati Falcon, može da se dobije sa jednim selektivnim obaračem – Falcon Mon, zatim sa ejektorima i dva klasična nezavisna obarača – Falcon EA. Falcon je klasična bok sačmarica kalibra 12/70, kod koje je primenjeno opšte prihvaćeno Braowningovo bravljenje cevi sa njegove prve bok sačmarice B-25. Ovde snažni kovani prizmatični komad čelika monoblok, povezuje cevi u zoni ležišta metka i na njegovom dnu se nalazi žleb u koji iz baskule ulazi horizontalna zabravljujuća ploča. Ovo rešenje staro 80 godina, zbog jednostavnosti i čvrstoće bravljenja i danas je najrasprostranjenije. Cevi dužine 710 mm unutra su tvrdo hromirane i imaju fiksne 1/2 dole i 1/1 gore čokove. Ejektori širokih vođica sigurno izbacuju ispaljene čaure. Cevi su izrađene od hrom-molibden čelika, unutrašnje površine su im prvo fino obrađene metodom honovanja, pa tek onda elektrohemijskim postupkom tvrdo hromirane. Baskula Falkona je iskovana od jednog komada hrom-nikl čelika, zatim mašinski pa termički obrađena, zbog otpornosti na habanje. Površine baskule su ukrašene mašinskom gravurom. Ukupna dužina puške iznosi 1155 mm, a masa je 3190 g. Kundak je od orahovine, a potkov polimerski. Falcon EA ima mehaničku neautomatsku kočnicu i pritiskom na oba obarača i laganim zatvaranjem cevi može bezbedno da se relaksira udarni mehanizam. Kod Falcon Mon postoji samo jedan pozlaćen selektivan obarač i zato nije moguće sprovesti ovaj zahvat. Cena bokerice Falcon Mon je 890, a Falcon EA 980 evra.
Iako su ovo cenom najprihvatljiviji modeli, puške su veoma dobro urađene, robusne i pouzdane. Masa od 3,2 kg obećava udobno pucanje svim laboracijama metka 12/70.

LAKA ŠUMSKA PUŠKA
Lovna bok sačmarica Sabati Adler Mon 28 kalibra 12/76, ubraja se u ultra lake puške. Baskula joj je urađena od avio aluminijumske legure ergal 55, što je uz dužinu od 660 mm doprinelo da puška ima masu od samo 2.570 g. Cevi su spojene u zoni monobloka i pri kraju, na dužini od 100 mm. Između spojinih mesta cevi su potpuno slobodne. U baskuli su pokretne tačke i čelo udarnih igala, urađeni od jakog čelika, što ovu laku pušku čini dovoljno čvrstom i za najjače laboracije metka 12/76. Naravno, srazmerno težini puške i težini punjenja, trzaj će pri opaljenu biti priličan. Adler Mon je opremljen jednim selektivnim obaračem, čiji se redosled opaljenja određuje pomeranjem pravougaonog selektora smeštenog u sredini kočnice. Ova kompaktna puška ukupne dužine 1.095 mm i čokova 1/4 i 1/2, podesna je za šumski lov i lov u gustišu, bilo sačmom ili jedinačnim projktilima. Mala masa omogućava lako dugotrajno nošenje. Lovac u lovu divljih svinja pogonom, biće Adlerom dobro naoružan, a lako će se provlačiti i kroz najgušći čestar. Ova puška je pogodna i za žene lovce, naravno uz pravilan izbor lako punjene municije. Sabatti Adler Mon je i cenom od 890 evra prihvatljiv.
Sabati Olimpo EA Mon, kalibra 12/70 i 20/76, je bok sačmarica proizašla iz modela Falcon uz nešto bogatiju gravuru i kvalitet orahovine. Cevi duge 710 mm imaju fiksne 1/2 i 1/1 čokove, što uz ukupnu dužinu od 1.160 mm, daje masu od 3.200 gr. Cevi su pored monobloka spojene i vertikalnim prutevima za koje je sa četiri vijka pričvršćena obujmica donje cevi, koja nosi prednju pređicu za remnik. „Sabatti“ kod većine modela primenjuje ovaj način vezivanja pređice. Time se izbegava lemljenje i nepotrebno zagrevanje samo jednog mesta na donjoj cevi. Olimpo EA Mon ima jedan pozlaćen obarač, čiji redosled opaljenja određuje položaj dugmeta kočnice. Ovde nema pravougaonog segmenta u sredini kočnice, već se ona cela pomera levo-desno. Nišanska šina je sitno radlovana (nareckana), široka je 6 mm i ima ventilirajuće proreze. Kao kod svih „Sabatijevih“ bok pušaka, poluga za prelamanje cevi ostaje fiksirana u desnom položaju. Pritiskom na malo dugme u čelu baskule poluga se vraća u prvobitni položaj. Olimpo EA Mon je lovna bok sačmarica klasičnog (ne magnum) kalibra, standardnih fiksnih čokova, selektivnog obarača i pouzdanih ejektora, čija cena od 1080 evra nije previsoka.
Za kraj o lovnim sačmaricama smo ostavili Sabatti Artemide 12/76, koja je na našem tržištu najkvalitetnija „Sabatijeva“ lovna bokerica. Ova puška čija je cena 1.250 evra, ima na čeličnoj nerđajućoj baskuli gravirane lovne motive iz ptičarskog lova. Cevi duge 710 mm imaju komplet od pet izmenljivih čokova, upakovan u kutiju sa ključem za montažu. Puška je opremljena mušicom sa fiber optik vlaknom, ima jedan selektivan, pozlaćen obarač i pouzdane ejektore. Masa joj je 3.200 g, a dosta pažnje je posvećeno završnoj obradi. Podkundak ima uzdužne kanale za prste i orahovina je znatno više klase. Pištoljski rukohvat je veći i bolje čekiran i opšti utisak o oružju je veoma povoljan.

SPORTSKI PROGRAM
Sportske sačmarice Sabatti su nešto robusnije od lovnih modela i baskule su isključivo od kovanog nerđajućeg čelika. U ponudi su modeli Olipmo Sporting Mon i Olimpo Trap, obe u kalibru 12/70. Olimpo Sporting ima cevi dužine 710 mm, dok su za Olimpo Trap cevi produžene na 760 mm. Model Sporting ima masu od 3.400 g i komplet od pet izmenljivih čokova. Pored pucanja na glinene golubove ovo je odlična dugotrajna puška i za lov. Izmenljivim čokovima pušku prilagođavamo vrsti lova. Sporting ima zlatni gravirani insert na obe strane baskule sa natpisom „Sporting Day Pro“. Šira jabuka i masivniji kundak sa gumenim amrotizerom su karakteristični za oba sportska modela. Zbog dužih cevi model Trap je nešto teži – 3.850 g. Obe ove puške imaju jedan selektivan obarač i ejektore. Sporting ima pune, a Trap perforirane vertikalne pruteve koji povezuju cevi. Fiber optik mušica i široka nišanska šina (10 mm) karakterišu model Trap. U „Meteor Stilu“ Sabatti Olimpo Sporting Mon košta 1.340, a model Trap 1.310 evra, što je umerena cena.
Puške ožlebljenih cevi firme „Sabatti“, predvodi laki, odlično urađeni jednometni kip-lauf model SKL 98, kalibra .30-06 i 6,5x55SE, a uskoro stiže i u kalibru .25-06. Ova prelamajuća puška ima cev dužine 600 mm, ukupnu dužinu od 1.040 mm i masu 2.870 g. Monoblok dimenzija 65×38 mm u kovanoj baskuli brave dva donja Purdey ključa širine 10 mm. Napinjanje udarnog mehanizma obavlja se potiskivanjem unapred klizača na vratu kundaka. Pritiskom na dugme na vrhu klizača, on se vraća unazad i relaksira (opušta) udarni mehanizam. Ovo je najsigurnije rešenje, jer pušku zapinjemo pri podizanju u rame i relaksiramo pri spuštanju iz ramena. Pored žlebova za prihvat montaže optičkog nišana, kip lauf ima po visini podesivu pravougaonu mušicu i po pravcu podesivi preklopni zadnji nišan. Nišanska dužina iznosi 400 mm. Izvlakač u sredini ima zubić koji upada u kanal čaure u slučajevima kalibara .30-06 i 6,5x55SE. Kod „R“ kalibara je dovoljan samo izvlakač. Pritiskom na prednje push rod dugme na potkundaku, puška se lako rasklapa. Na stranama baskule su gravirani jelen i muflon uz cvetnu gravuru. Kundak je od fine orahovine, izuzetno pažljivo urađen u bavarskom stilu. Kvalitetan, lagan i svestrano upotrebljiv kip lauf, uemerene cene od 1.620 evra. Ovaj tip oružja izuzev ruskog IŽ18 MH nikada nije bio jeftin.
Bok dvokuglara Express 345 EA Mon je kalibra 8x57JRS, a uskoro stiže u kalibru 9,3x74R. Dužina cevi je 600 mm, ukupna dužina 1.030 mm, uz masu od 3.240 g. Nišanska linija (rastojanje od mušice do zadnjeg nišana) je duga 400 mm. Puška ima jedan obarač i ejektore. Bravi se donjom pločom, koja ulazi u prorez na monobloku B25. Monoblok je izuzetno jak – širine 28 mm. Mušica ima crveno fiber optik vlakno, a zadnji nišan ima V zarez sa dve zelene fiber optik cevčice. Na baskuli je gravura jelena i divlje svinje. Kundak je od finog oraha sa bavarskom obrazinom i gumenim amortizerom. Kompaktna efikasna lovačka bok risanica sa dva munjevita metka. Cena je znatno ispod zapadnih konkurenata – 2.600 evra.

VRHUNSKA SPRAVA MOĆNOG KALIBRA
Dvokuglara položara Calssic 92 EA Mon u moćnom kalibru 9,3x74R. Za 2.950 evra lovac se kod nas upisuje u društvo najprobranijih safari lovaca koji love isključivo položenim dvokuglarama. Puška ima jedan obarač, ejektore i cevi duge 600 mm. Bravljenje je Purdey sa dva donja ključa. Baskula sa čela ima umetke za demontažu udarnih igala, što je fino i skupo rešenje. Masa puške iznosi 3.250 g, a ukupno je duga 1.045 mm. Ovo oružje neverovatno lepo leži u ramenu, ima pregledne nišane sa tri svetleće fiber optik tačkice. Široki V zarez je prilagođen lovu divljači u pokretu, o čemu svedoči i obostrana gravura divljeg vepra. Ovo je puška za sladokusce, koja orahovinom, izradom, spojem metala i kundaka, ali i onim što u lovu predstavlja daleko nadmašuje svoju cenu. Samo „Sabatti“ radi ovako kvalitetne dvokuglare položare u ceni ispod 5.000 evra.
Kombinovanu pušku Sabatti Forest, kalibra 12-.30-06 i 12-9,3x74R nećemo ovaj put opisivati, jer je njen prikaz dat u jednom od predhodnih brojeva „Kalibra“, ali je i ona u trenutnoj ponudi „Meteor Stila“.
Za ove ožlebljene puške u „Meteor Stilu“ mogu da se nabave čvrste montaže optičkih nišana, za tubuse 25,4 i 30 mm. Sve nabrojane „Sabatti“ puške kod nas imaju cene koje su na nivou cena u Italiji i zapadnoj Evropi. Sa malim zakašnjenjem smo ovim tekstom odgovorili na pitanje o trenutnoj ponudi „Sabatti“ pušaka na našem tržištu, a to nam je omogući kragujevački „Meteor Stil“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike