Snimio: D.M. CAR

Trka pobedila kišu

Piše: Ivan ŽALAC

Mnogi su za petnaest godina dolazili u Niš da se oprobaju na „šutingu“. Bilo je onih koji su probali i nikada se više nisu pojavili. Na drugoj strani, takvih je dosta, rado dolaze svakog oktobra. Da bi ste se ovde nadmetali, mora prvo da ste hrabri, da odlično vozite, a i da dobro baratate oružjem

Piše: Ivan ŽALAC
– Valjda neće opet kiša poremetiti planove? Izgleda da nemamo sreće sa ovim vremenom – pita se zabrinuto, prateći oblake dan uoči 15. „Šuting relija“, Vlastimir Stanojević, predsednik „Safari kluba“. – Konsultovao sam se sa Kaćurićem, urednikom „Kalibra“, da samo u slučaju velike nepogode odložimo takmičenje. Uostalom, ovo i jeste adrenalinska, ekstremna manifestacija.
Noć je donela najavljivano nevreme. U restoranu hotela „Lion“, uz jutarnju kafu i čaj, počinje verifikacija. Kiša koja neprestano zaliva, vetar i osetan pad temperature, donose i prve probleme za organizatora.
– Evo sad su mi se javile dve ekipe da odustaju. Imaju tehničkih problema sa vozilima. Osećam da će biti i onih, koje će ovaj kijamet vratili ponovo u krevet – jada nam se Vlastimir.
Ipak, nije sve tako crno, kao oblaci koji idu iznad Niša. Kako se bliži 10.00 sati, tako je ispunjeniji prostor restorana. Ima tu starih poznanika. Njih ništa ne može da odvrati od „šutinga“.
– Pa to je ono što vam pričam svih ovih godina. To je strast, to je u krvi, kad jednom osetiš „šuting“, bez njega više ne možeš – iskusno će Stanojević – Po mojoj proceni, biće oko dvadesetak ekipa. Ma, samo da je lepše vreme, bilo bi ovde ljudi za dva „šutinga“.

Spuštanje adrenalina
Kolona terenaca brzo se domogla poligona Gradac. Put preko Knez sela, trajao je nekih petnaestak minuta.
– Idemo sa brifingom. Procedura i pravila ovde moraju da se striktno poštuju – naglašava Vlastimir. – Pogledajte samo, kako se polako stišava adrenalin. Kada budu odvozali probni krug biće to drugi ljudi. Nećete ih prepoznati, od onih koje ste jutros videli na okupljanju. Da sam ih tada pustio na stazu, verujte da bi bilo svašta. Mnogi bi sa džipom završili u jarku. A i ova kiša ih je smirila, što bi se narodski reklo – ohladila.
Da ovde nema šale i mesta za neiskusne, brzo smo se uverili. Prihvatamo poziv Radisava Nedića iz ekipe „Kobri“, da sa njim prođemo stazu.
– Evo na ovom mestu može da se izvrne kao od šale – iskusno će Nedić. – Ona nizbrdica je opasna, ponese te brzina, a nema šta da te zadrži. Blato i ova crvena zemlja su kao led. Još na ovom „pajeru“ su i loše gume, pa kad se šare napune, to je kao da su ćelave. I na ovom zavoju je nezgodno, mokra trava te ponese. Mora da se pazi! Ma, nema ništa od junačenja. Pre dve godine izvozio sam pola trke sa bušnom gumom. Isto je bilo ovako i lane. Briga mog komandanta za „šuting“, ako vratim u bazu oštećeno vozilo. Ovde će glavnu reč imati pucač – znalački će Nedić.
Komentari okupljenih vozača slični su ovom. Mnogi tvrde da Bane Raketić i Peca Tomić, imaju prave gume za ovu podlogu.
– Dobro će proći oni koji imaju duboke šare – tvrdi skusni tandem veterana „šutinga“. Zoran Momčilović i Dragoslav Marković u svom džipu marke „Vilis“ iz 1941, svake godine, prvi na starnoj poziciji zvanično otvore trku. Njihovo pojavljivanje postalo je zaštitni znak poligona Gradac.
Smenjuju se takmičari, terenci kopaju crvenu zemlju. Po načinu vožnje i startovanju, nije teško zaključiti ko ima, a kome nedostaje iskustva. Mnoge i izraz lica odaje, da su u strahu, da ih je trema pojela.
– Imamo na vatrenoj liniji broj dva – zabrinuto će Vlastimir. – Evo Toša mi javlja, da ima problema sa poluatomatskom MK puškom. Neće da puca. Ne znam šta je? Da li je do municije ili do puške? Kada se prave velika takmičenja tu mora da si načisto, da će se uvek pojaviti neki problem tehničke prirode.

Trka sa vremenom
Još uvek je neizvesno ko pobeđuje. Irena, polako sabira bodove. Trka polako ulazi u završnicu. Poslednja 19. ekipa na startnoj poziciji – „Žandarmerija Komanda“. Vozač Branislav Raketić, strelac Goran Janković. Kreću odlično, bez zanošenja i šlajfovanja. Oseća se pobednički ritam. Janković stejdževe sjajno rešava jedan za drugim. Kombinacija njegovog preciznog pucanja i iskusne vožnje donosi im trijumf. Iza njih je postava „Safari kluba“ u kojoj je pucao Predrag Tomić, a za volanom je bio Dragan Đorđević. Na trećeme mestu, takođe „Žandarmerija KPS“, gde je za vožnju bio zadužen Igor Janković, dok je strelac Nikola Mihajlović.
Stižu čestitanja, pohvale i nagrade. Ove godine bile su vredne… Za naredni „Šuting reli“, jedino što želimo jeste lepo vreme i suva staza.

Nagrade najboljima
Sponzori 15. „Šuting relija“ vrednim poklonima darivali su tri prvoplasirane ekipe. Branislav Raketić i Goran Janković, dobili su lovačke karabine, dar kragujevačke „Zastave“ i beogradskog „Snajpera“. Drugoplasirana postava Predrag Tomić i Dragan Đorđević, nagrađeni su dvogledom i led lampon za noćni lov. Za osvojeno treće mesto, Igor Janković i Nikola Mihajlović, pamtiće „šuting“ po lovačkim čizmama, nožu i rancu.

Niš uz „Šuting reli“
Prvi čovek „Safari kluba“ Vlastimir Stanojević, želeo je posebno da se zahvali istinskim, starim prijateljima niške sporstke manifestacije.
– Gradu Nišu, Upravi policije, gradskoj opštini Pantelej, koja je sredila infrastrukuru pre takmičenja. Tu je i tradicionalno drugarstvo sa 63. padobranskim bataljonom koji daje nagradu za fer plej „Goran Ostojić“, a ove godine pripala je ekipi „Veterana“. Trci su prisustvovali predsednici gradskih opština Zoran Vidanović i Slaviša Dinić.

Lovci među specijalcima
Članovi LU „Niš“, Dragan Jovanović i Hranislav Milivojević, imali su dobar nastup. Videlo se da Hranislav odlično barata sa oružjem, a i da je u zavidnoj kondiciji.
– Bogami ovaj „šuting“ je odlična stvar – kaže sekretar LU „Niš“ Dragan Jovanović, koji je vozio Hranislava. – Za nas je ovo novo iskustvo. Bilo je sjajno, dolazimo ponovo sledeće godine.

Brojno na startu
Uprkos lošem vremenu na poligonu Gradac, pojavile su se ekipe iz raznih krajeva: „Veterani“, „Roki tim“, „Žandarmerija Niš“, „Kobre“, „Niška Banja“, „Safari klub“, „Žandarmerija“, „Tigrovi Kobra“, „Kuba škorpion“, „Plavi anđeli“, „AC Tomić“, „Žandarmerija KPS“, „AS Duga“, „Safari klub 2“, „Kobre 2“, „GT Kum“, LU „Niš“, „Žandarmerija Komanda“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike