Trofej visokog lova

Sibirski srndać je izuzetna divljač visokog lova, koja zbog krupnije građe od evropskog rođaka, vanserijskog oblika i veličine rogovlja, predstavlja veoma cenjen trofej

Prostranstva Rusije i Azije, oduvek su bila pravi magnet za mnoge lovce. Pored brojnog životinjskog i biljnog sveta, jedna posebna vrsta izdvaja se među željama i domaćih lovaca. Sibirski srndać je izuzetna divljač visokog lova i veoma je cenjena među našim i ostalim evropskim lovcima. Zahvaljujući svojim karakteristikama, pre svega krupnijom građom, kao i vanserijskim oblikom i veličinom rogovlja, predstavlja izuzetno cenjen trofej.

Navike i način života
Zbog surovih uslova života, ova vrsta je tokom evolucije postala otporna, telesno veća nego evropski rođak – srndać. Uz veću telesnu masu, idu i značajno viši trofeji, čija težina i te kako varira. Dobar trofej je već od 750 grama, normalna pojava su oni između 900 i 1.000 g, a nisu retkost ni trofeji teži od 1.300 g! Imajući u vidu da je naš prosečan srndać od stotinak poena, težine negde oko 400 g, to je veoma značajna razlika.
Loveći sibirskog srndaća, imali smo priliku da vidimo skoro iste navike i ne primetimo bitnije razlike u ponašanju između sibirskog i evropskog srndaća. Mlada i manje oprezna grla se ponašaju radoznalo i neoprezno. Starije srne drže svoj podmladak u grupama ili su pojedinačno sa podmlatkom na određenoj teritoriji. Samo obeležavanje teritorije i dnevno-noćne loge, sem veličine, potpuno su iste kao i kod naše, već dobro poznate srneće divljači.
Ono što posebno treba izdvojiti je opreznost i plašljivost ovih izuzetnih životinja.
Posebno kapitalnih mužjaka, koji i te tako drže svoju teritoriju, veoma su oprezni i izuzetno im je teško prići. Iako smo imali priliku da lovimo u, uglavnom, pustim oblastima, gde je retka pojava naseljenih mesta i ljudi i vozila uopšte, nijednu grešku u prikradanju ova oprezna divljač ne prašta…
Način lova
Način lova je pretragom, jer su visoke čeke na veoma brojnim livadama i proplancima, kao i nepreglednim pustarama sa travom i niskim podrastom breza retka pojava. A i pitanje je, gde određeno grlo izlazi u tako velikom prostranstvu? Lovna sezona na sibirskog srndaća počinje sredinom maja i traje do kraja oktobra. Po našem mišljenju, mnogo bolje je loviti srndaća na kraju sezone, bez obzira na činjenicu da se kapitalna grla, posle sezone parenja u avgustu, jednostavno povuku i miruju. Zbog nadolazeće zime vrlo su aktivni, na mestima gde pasu, u sumrak i svitanje. Početak sezone obiluje naglim promenama vremena, koje su karakteristične za Zapadni Sibir, kao i brojnim i nimalo prijatnim insektima. Komarci, kojih ima verovatno najviše na svetu, neprijatan su pratilac i mogu, jednostavno, da vam pokvare lov. Tu su i brojni krpelji, sitne mušice i mnogi drugi insekti, koji prave probleme… Takođe, tokom avgusta kada je parenje u punom jeku, isparenje i vlaga su izraženi i otežavaju lov, a u kombinaciji sa insektima i visokim rastinjem, mogu od uživanja da naprave noćnu moru. Brojna sredstva za zaštitu su neophodna!

Oružje i oprema
Prilikom izbora oružja, treba voditi računa da lovac u rukama ima sigurnu pušku srednjeg kalibra, poput legendarnog 7×64 i sličnih…. Sve varijacije od 7×57, 6,5×57 pa do 300 Win. Mag. su prihvatljive, jer imajte u vidu da pucate na snažnu divljač, koja može da teži i preko 55 kg telesne mase u veoma nepristupačnim terenima i zato je siguran hitac neophodan. Optika – svaka koja spada u kategoriju kvalitetnih i univerzalnih završiće posao, jer su distance za pucanje obično do 200 m.
Neophodan je i kvalitetan dvogled, jer mnoga grla imaju visoko rogovlje, koje odmah upada u oči prilikom osmatranja, ali je daleko bitnije da procenite: koliko su isti debeli u predelu od rožišta do kraja ušiju, jer su zbog visine rogovlja greške u proceni jačine trofeja veoma moguće.
Tekst i snimci: Mr Vladimir MIJAILOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike