Noževi

Univerzalna alatka

Piše: R.K.

Promenom načina lova, menjaju se i zahtevi koje lovci postavljaju kada je u pitanju oprema. Za razliku od lovaca koji su nekada provodili i po nekoliko dana ili nedelja na terenu, savremeni lov se uglavnom svodi na vikende, organizovana lovišta i relativno, kratkotrajni boravak u prirodi.

Promenom načina lova, menjaju se i zahtevi koje lovci postavljaju kada je u pitanju oprema. Za razliku od lovaca koji su nekada provodili i po nekoliko dana ili nedelja na terenu, savremeni lov se uglavnom svodi na vikende, organizovana lovišta i relativno, kratkotrajni boravak u prirodi.
Ovo je uslovilo i da se promene zahtevi koje lovci postavljaju pred svoje noževe. Iako su klasični fiksni lovački noževi odličan izbor, sve više lovaca se odlučuje da umesto njih ponese preklopni nož. Preklopni nož sa nekoliko sečiva, tipa „švajcarca“, oduvek je bio pratilac lovaca. Međutim, proizvođači su se potrudili da na tržište izbace i savremene preklopne noževe, dizajnirane da udovolje zahtevima savremenog lovca.

Moderni i efikasni
Pre svega, trebalo bi odrediti šta su zahtevi koji se postavljaju pred jedan ovakav nož. Lovci na visoku divljač, koristiće ga za otvaranje i dranje, kao i za lovački doručak. Poslovi oko uređenja kampa, kuvanja, pripreme vatre, obavljaju se ređe, pa je lovački nož lakše optimizovati za osnovni zadatak – otvaranje divljači. Sečivo sa velikim trbuhom i špicem koji se nalazi blizu ili čak i iznad gornje ivice, pokazalo se kao najefikasnije za otvaranje divljači i dranje. Iz tog razloga i svi savremeni preklopni lovački noževi, imaju ovaj tip sečiva. Većina lovaca prilikom otvaranja divljači voli da prst drži na leđima noža, blizu vrha, pa su zbog toga i leđa sečiva češće zakrivljena i zaobljena, nego što su prava.
Vrlo često preklopni lovački noževi imaju i kuku ili zarez za otvaranje trbuha divljači, bez zakačinjanja creva. Ovo je posao koji može da se obavi svakim sečivom, ali zahteva veću veštinu, nego u slučaju kuke. Pojedini proizvođači smatraju da je kuka nepotrebna, pa je na njihovim noževima nema, dok je drugi ugrađuju, ali izbacujući na tržište i model bez kuke.
Skoro svi preklopni noževi namenjeni lovu, po pravilu imaju liner lock bravu. Glavna prednost ovog rešenja je dostupnost kompletnog mehanizma, što je preduslov za lako čišćenje noža. Zaostala krv na svim noževima je ozbiljan problem, jer ubrzo postaje idealna podloga za razvoj bakterija, koje će prilikom sledeće upotrebe zagaditi i pokvariti ulovljenu divljač. Od svih rešenja brava, liner lock ima najdostupniji mehanizam, bez sitnih delova i zavučenih mesta, koja je nemoguće očistiti. Uz to, kod liner lock brave, leđa noža su otvorena, što znatno uprošćava proces čišćenja.
Pojedini proizvođači, na svojim jeftinijim modelima koriste i lockback mehanizam. Ovaj mehanizam, kod koga se poluga brave nalazi na leđima ima prednost jeftine izrade, čvrstog bravljenja bez sitnih delova, ali i ozbiljnu manu, jer zatvara leđa drške i time otežava čišćenje. Jeftiniji modeli najčešće se prave sa plastičnim drškama, pa dobro podnose potapanja u sredstva za dezinfekciju.

Vrhunski kvalitet i cena
Među najkvalitetnijim preklopnim noževima namenjenim lovu, nalazi se Spyderco Impala. Ovaj nož jasno pokazuje svoje poreklo, velikom kružnom rupom za otvaranje jednom rukom, ravnim drškama od G10, sa zaobljenim ivicama koje ga čine udobnim prilikom dugotrajnog rada. Radi se o velikom preklopnom nožu, dužine sečiva od 10 cm. Materijal sečiva je provereni VG10 čelik, koji za svoje noževe uportrebljava i „Fallkniven“ i koji se lepo pokazao upravo u ovoj upotrebi, tj sečenju mesa i kože. Spyderco Impala se pravi u dve verzije, sa zarezom za otvaranje divljači i bez njega, koji se nalazi na vrhu sečiva sa zadnje strane. Možda najveća mana je postojanje testerastog dela sečiva, pri kraju, prema dršci, koje je namenjeno sečenju užadi, ali i znatno smanjuje upotrebljivost noža u ozbiljnijim situacijama na terenu.
Nož slične koncepcije je Blade Tech Njegner pro hunter. Oblik je skoro jednak Impali, sa velikim trbuhom i sečivom koje odaje utisak povijenosti nagore, ovaj put od čelika S30 V. Ovaj čelik je još otporniji na habanje od VG 10, nešto veće tvrdoće i minimalno boljeg držanja oštrine, ali i teži za oštrenje. Glavna prednost mu je potpuno ravno brušenje do leđa sečiva, što samo sečivo čini upotrebljivijim i univerzalnijim. Njegner na leđima ima i dve grupe zareza, jednu na ispupčenju sa rupom za otvaranje i drugu bliže vrhu sečiva. Namena ovih zareza je sprečavanje prstiju da skliznu na samo sečivo, prilikom korišćenja noža unutar tela dvljači.
I Spyderco i Njegner imaju liner lock bravu i skoro jednako oblikovane drške od G10. To je materijal na bazi fiberglasa, zasićen visoko-kvalitetnom smolom, bez ikakve poroznosti i predstavlja idealni izbor, upravo za ovakve noževe. Vrhunski kvalitet materijala i obrade, uslovljava izuzetno visoku cenu. I jedan i drugi model koštaju između 180 i 200 evra, a cena će rasti, zbog ekonomskih trendova u svetu.

Upotrebljivi i pristupačni
I za one sa plićim đžepom, na tržištu ima dobrih, preklopnih lovačkih noževa. CRKT Bwana je upravo namenjen lovu, sa sečivom sličnog oblika kao i Spyderco Impala, ali niže cene, zehvaljujući upotrebi jeftinijih materijala. Drške su od livene plastike, što im je dalo mogućnost da budu zaobljene i prilično udobne, iako su glatke i ponekad hoće da skliznu u ruci. Na žalost, materijal sečiva je čelik AUS”™6, koji se nalazi između čelika 420 i 440, sa 0,6% ugljenika. Ovaj čelik može da zadovolji osnovne zahteve, ali ne i da izdrži otvaranje divljači, bez dodatnog dooštravanja na terenu. Glavna prednost noža Bnjana je liner lock brava, sa mehanizmom izrađenim od čelika 420, za razliku od titanijuma na skupljim noževima.
Poslednji model noža koji predstavljamo ima i veliku prednost, a to je nabavka u Srbiji. Radi se o Kershaw Northsideu nožu namenjenom upravo lovu, sa sečivom dužine desetak centimetara. Drške su napravljene od zelenog livenog najlona, relativno mekanog, ohrapavljene površine, što omogućava siguran hvat i sa mokrim rukama. Materijal sečiva je Aus 8, čelik sa 0,8% ugljenika, ne vrhunskog kvaliteta, ali sasvim upotrebljiv. Sečivo je relativno tanko, optimizovano za ono, za šta se ovaj nož i upotrebljava. Najveća mana, upravo radi namene je i lock back brava, zbog koje je čišćenje otežano. Tu je i prednost u ceni, jer se radi o modelu koji je tri-četiri puta jeftiniji, nego vrhunski noževi sa istom namenom.
Savremeni lovački preklopni noževi, imaju svoje mesto na tržištu. Za koji god model se odlučite, nećete da pogrešite, ako pazite na osnovne zahteve i način na koji ih proizvođači rešavaju. Na jeftinijim noževima, izbegavajte liner lock bravu, jer ona za kvalitetno bravljenje zahteva povećanu preciznost izrade. Zarez za otvaranje divljači je relativno nepotreban, ali drastično smanjuje jačinu sečiva. Trebalo bi razmišljati i o tome da je tanje sečivo za ovakvu namenu upotrebljivije, pogotovo ako je brušeno ravno do leđa sečiva. Otvori na sečivu, kao na Spydercu, pokazali su se boljim rešenjem od dugmića i valjaka, baš zbog toga što je nemoguće zakačiti ih za nešto dok radite, a pri tome ne vidite sečivo. Probajte kako vam nož leži u ruci i verujte, koji god da izaberete, nećete pogrešiti. I naravno, dobar pogled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike