Vekovi izbrusili sečivo

Noževi „Helle“ prave se starim ručnim metodama i korišćenjem prirodnih materijala, od kojih je najinteresantniji onaj sa drškom od irvasovog roga ili brezovog drveta.

Noževi „Helle“ prave se starim ručnim metodama i korišćenjem prirodnih materijala, od kojih je najinteresantniji onaj sa drškom od irvasovog roga ili brezovog drveta

Holmedal je selo u regionu Sogn og Frojdane u Norveškoj, okruženo divljom i prelepom prirodom, u kojoj se od pamtiveka pecalo, lovilo, skupljale bobice i pečurke. U staroj kovačnici 1932, braća Steinar i Sigmund Helle, počeli su da prave noževe. Tada niko nije pretpostavio da će ovakav početak dovesti do slave jedne od svetski poznatih fabrika noževa, nazvane po braći – „Helle“.
Život u Norveškoj, tridesetih godina prošlog veka je bio prilično lagodan, ali tradicija i veza sa prirodom, nikad se nije napuštala. Veliki deo stanovništva provodio je vreme u prirodi, kampujući, loveći, pecajući, ili skupljajući ono što je vegetacija mogla da pruži, u ovoj severnoj zemlji. Upravo zato su ovi noževi, čiji se dizajn bazirao na tradiciji i prilagođenosti savremenim uslovima i stekli toliku popularnost.

Koncept veran tradiciji
Od početka, noževi “Helle” su pravljeni potpuno u skladu sa starim ručnim metodama, korišćenjem prirodnih materijala za drške i futrole, koje su finiširane sa uljima, onako kako su to Norvežani radili decenijama. Ako pogledamo kompletnu proizvodnu liniju, videćemo da su svi, od prvog do zadnjeg modela, potpuno u skladu sa tradicijom, bez ikakvog upliva modernih dizajnerskih trendova, što uz izuzetan broj noževa koji se proda tokom godine, jasno govori o ispravnosti koncepta i vernosti fabrike tradiciji.

Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike