Bitka kod Austerlica

Poznata i kao Bitka tri cara je jedna od najvećih pobeda Napoleona koja je uništila treću koaliciju koja je napravljena u cilju da uništi Francusko carstvo i spreči njegovo širenje. 2. decembra 1805[1], francuske trupe, na čelu sa Napoleonom ubedljivo su potukle brojniju rusko-austrijsku vojsku pod vođstvom cara Aleksandra I Romanova, nakon osam sati borbi u različitim sektorima. Bitka se odigrala kod sela Austerlic (20 km istočno od Brna) i obično se uzima za Napoleonovo remek-delo.


Francuska pobeda kod Austerlica je uništila treću koaliciju. 26. decembra 1805. godine, Austrija i Francuska potpisali su Požunski mir, koji je poništio prošli sporazum.
Godine 1806. Sveto rimsko carstvo prestalo je da postoji kada je car Svetog rimskog carstva Franc II postao prvi car Austrije kao Franc I od Austrije. Ova dostignuća, međutim, nisu postigla mir na kontinentu. Pruska zabrinuta zbog sve moćnije Francuske počela je novi rat Četvrte koalicije 1806. godine.


Austerlic i prethodna kampanja duboko su promenili prirodu evropske politike. Za samo tri meseca, Francuska je okupirala Beč, uništila dve armije i srušila Austrijsko carstvo. Ovi događaji su se snažno odrazili na listu velikih sila 18. veka. Austerlic je doneo deceniju francuske dominacije na evropskom kontinentu, ali i dovela do brzog ulaska Prusije u rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još