Dan povlačenja

Milicija Nove Engleske, koja je kasnije postala deo Kontinentalne vojske, sprečila je pokrete kopnom Britanske vojske, stacionirane u Bostonu. Obe strane su tokom opsade imale problema sa snabdevanjem i ličnim razmiricama. Britanske snage su se snabdevale isključivo preko mora. Nakon jedanaest meseci opsade Britanci su napustili Boston i otplovili za Novu Škotsku.
Opsada je počela 19. aprila nakon bitaka kod Leksingtona i Konkorda, kada su milicije iz okolnih masačusetskih naselja ograničile pristup kopnom do Bostona. Kontinentalni kongres je od milicija osnovao Kontinentalnu vojsku sa Džordžom Vašingtonom kao vrhovnim komandantom. U junu 1775. Britanci su zauzeli Banker Hil i Bred Hil, ali su njihovi gubici bili visoki, a uspesi mali te nisu uspeli da probiju položaje Kontinentalne vojske koji su sprečavali pristup Bostonu. Borbe tokom ostatka opsade bile su ograničene na povremene prepade, manje čarke i otvaranje vatre sa velike udaljenosti.
U novembru 1775. Vašington je poslao tada dvadesetpetogodišnjeg Henrija Noksa da dovede u Boston tešku artiljeriju koja je zarobljena u Fort Tajkonderogi. U tehnički složenoj i zahtevnoj operaciji, Noks je do januara 1776. doveo mnogo topova u bostonsku oblast. U martu 1776. ovom artiljerijom su utvrđena dorčersterska brda iznad Bostona i bostonske luke, čime je ugrožena britanska linija snabdevanja. Britanski zapovednik Vilijam Hau je ocenio britanski položaj kao nezadrživ i 17. marta povukao britansku vojsku iz Bostona u britansko uporište u Halifaksu. Taj dan se u Masačusetsu obeležava kao Dan povlačenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još