Debeljko

Bio je šifrovan naziv za bombu koja je detonirala iznad Nagasakija, Japan, 9. avgusta 1945, u 11:02 po lokalnom vremenu. Bombu su bacile Sjedinjene Američke Države, i to je druga od dve atomske bombe korišćene u ratne svrhe, i treća nuklearna eksplozija koju je izazvao čovek. Ime debeljko se opštije odnosi i na rani dizajn atomskog oružja napravljenog u Sjedinjenim Državama, baziranim na ovom modelu. To je bila bomba implozionog tipa, sa središtem od plutonijuma.
Debeljko je možda dobio ime po Vinstonu Čerčilu, mada je Robert Serber u svojim memoarima naveo da kako je bomba bila okrugla i debela, ju je nazvao po liku Kaspera Gutmana iz romana Malteški soko, Sidnija Grinstrita. Dizajn Debeljka bio je sličan dizajnu Naprave prve atomske bombe detonirane tokom atomske probe Triniti. u julu 1945.


Debeljko je detoniran na visini od približno 550 m iznad grada, a izbačen je iz bombardera B-29 supertvrđava po imenu Bokskar. Pilotirao je major Čarls Svini iz 393. bombarderskog eskadrona. Bomba je imala snagu od otprilike 21 kilotona TNT, ili 8,78×1013 džula = 88 TJ (teradžula). Pošto je Nagasaki na brdskom terenu, šteta od eksplozije je bila nešto manja nego u relativno ravnoj Hirošimi. Procenjeno je da je u bombardovanju Nagasakija odmah stradalo 39.000 ljudi, a 25.000 je povređeno. Još hiljade su kasnije umrle od povreda nastalih od eksplozije i opekotina, i još stotine od trovanja radijacijom od izlaganja inicijalnom zračenju bombe. Bombardovanje Nagasakija je bilo treće najsmrtonosnije bombardovanje u Drugom svetskom ratu, posle bombardovanja Hirošime i vatrenih vazdušnih udara na Tokio 9. i 10. marta 1945.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još