Doboš magacini otišli u istoriju

Doboš magacini, onii veliki, okrugli sa municijom spiralno poređanom, postoje duže nego što možete zamisliti. Iako su nekada bili relativno uobičajeni za vojno oružje širom sveta, od tada su u velikoj meri izgubili popularnost.
Postoji nekoliko magacina koji su zastupljeni na civilnom tržištu za različite platforme (jer je više metaka uvek bolje kada je zabava glavna stvar), ali doboši su sada retkost u poređenju sa kutijastim i oružjem sa redenicima u profesionalnom i vojnom okruženju

Sovjetski vojnici naoružani automatima PPŠ-41 SMG i avtomat Degtjareva LMG
Sovjetski vojnici naoružani automatima PPŠ-41 SMG i avtomat Degtjareva LMG

Tokom Drugog svetskog rata doboši za municiju su bili prilično zastupljeni, bez obzira na proizvodnju: sovjetsk automati PPŠ-41 SMG i avtomat Degtjareva LMG, finski Suomi ili američki Thopmson.
Prvi uređaj koji bi se mogao smatrati bubanj magazinom razvijen je tokom pedesetih godina 19. veka (patentirao ga je 1853. godine Charles N.Tiler), kao mehanizam za punjenje revolvera, pri čemu je šompol gurao papirni uložak iz bubnja u cilindar. Iako je to zapažen i zanimljiv izum, nije baš ono što smo navikli da vidimo.

Artiljerijski Luger sa kundakom u dobošem
Artiljerijski Luger sa kundakom u dobošem

Prvi zaista moderan doboš za municiju pojavio se početkom 20. veka kapaciteta 32 metaka „Snail“ (Schneckenmagazine) za artiljerijski model Lugera P08. Zvanično nazvan LP08 (Lange Pistole, zbog cevi od 7,9 inča), kratko je bio u naoružanju artiljerijskih posada, u luftvaffeu i povremeno u nekim pešadijskim jedinicama. Međutim, sam doboš je takođe korišćen u mitraljezu MP 18 na kraju Prvog svetskog rata i ponovo tokom Drugog svetskog rata.
Thompson je prvobitno bio dizajniran da koristi ili kutijasti magacin od 20 metaka ili doboš od 50 metaka, a na kraju su bili napravljeni i doboši kapaciteta 100 metaka. Osim kod mitraljeza, čak i istorijski, upotreba doboš magacina bila je ograničena. A posle pojave RPK polako se prešlo na upotrebu kutijastih magacina – okvira.

Pan magacina ya Lewis
Pan magacina ya Lewis

Postoji nekoliko različitih dizajna doboša, ali u skoro svim slučajevima osnovni mehanički principi ostaju isti. Meci se ređaju spiralno. Kod starijih modela za punjenje, magazin se rastavljao i meci ojedinačno postavljali u njega. Kasnije se magacin ponovo zaklopi I pritiska se oprugu dok se ne uspostavi potrebna napetost za pravilno hranjenje. Moderniji modela mogu da se pune kao obični kutijasti okviri.

AR Beta-C magacin
AR Beta-C magacin

Varijanta pan magacina u suštini funkcioniše na isti način osim što su meci okrenuti prema centru pan magacina, a ne paralelni sa dejstvom vatrenog oružja. Ova razlika je razlog zašto oružja koja koriste pan magacine uglavnom mogu da koriste samo pan magacine, dok većina drugih pušaka koji koriste tradicionalne doboš magacine mogu i da koriste kutijaste magacine jer oba dizajna napajaju metke u istom pravcu.

Lewis Gun sa pan magacinom
Lewis Gun sa pan magacinom

Vojska više ne koristi doboše iz dva glavna razloga: Najpre pokazali su se manje pouzdanim od tradicionalnih kutijasrih ili redenika. S druge strane smatraju da doboši zapravo smanjuju ukupnu zalihu municije koju pojedinačni vojnik može da ponese. Jer oni su kabastiji I teži od kutijastih magacina, a pogotovo od sada modernih samorazgradivih redenika.
Još uvek se koriste zarecimo malokalibarsko oružje koje se koristi za rekreativno pucanje.
R.K.
foto: CZ, Wikipedia i Aukcijska kompanija Rock Island

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još