Jedinica 731

Bila je tajna jedinica Japanske carske vojske, zadužena za tajni razvoj i upotrebu biološkog oružja. Ova jedinica je sprovodila smrtonosne eksperimente nad ljudima tokom Drugog kinesko-japanskog rata (1937—1945) i Drugog svetskog rata. Odgovorna je za neke od najozloglašenijih ratnih zločina koje su počinili Japanci. Zvanično ime jedinice u Carskoj japanskoj vojsci je bilo Kempeitai političko odeljenje i laboratorija za ispitivanje sprečavanja epidemija, i prvobitno je uspostavljena kao politička i ideološka sekcija Kempeitai vojne policije pre rata na Pacifiku. Ideja je bila da se ova jedinica suprotstavlja ideološkom ili političkom uticaju neprijatelja, i da ojača ideologiju vojnih jedinica.
Jedinica je bila prerušena u jedinicu za pročišćavanje vode u oblasti Pingfang severoistočnog kineskog grada Harbina, dela marionetske države Mandžukuo. U prvoj fazi, jedinica je radila protiv komunističke propagande, ali je proširila svoja delovanja u drugim smerovima.
Grubo uzev, postala je pandan nemačkim nacističkim SS propagandnim odeljenjima.[traži se izvor] Promovisala je verovanje u japansku rasnu superiornost, bavila se kontraobaveštajnim i obaveštajnim delatnostima, i sarađivala sa organima države Mandžukuo
Oko deset hiljada ljudi, civila i vojnika, kineske, korejske, mongolske, i ruske nacionalnosti, je podvrgnuto eksperimentima koje je sprovodila jedinica 731. Određeni broj američkih i evropskih savezničkih ratnih zarobljenika je takođe umrlo u rukama jedinice 731.[2] Osim toga, upotreba biološkog oružja razvijenog u programu za biološko ratovanje jedinice 731, je dovela do smrti desetina hiljada ljudi u Kini – možda čak do 200.000 po nekim procenama.
Mnogi naučnici koji su radili u jedinici 731 su izgradili karijere u politici, na univerzitetima, biznisu i medicini. Neke su uhapsile sovjetske snage, i suđeno im je za ratne zločine u Habarovsku; drugi, koji su se predali Amerikancima, su amnestirani u zamenu za pristup podacima koje su sakupili. Zbog svoje brutalnosti, akcije jedinice 731 su Ujedinjene nacije proglasile za ratne zločine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još