Operacija Harling

 

Dana 25. novembra 1942. komandosi Uprave za specijalne opracije uz pomoć gerilaca ELAS i EDES srušili su železnički most na reci Gorgopotamos u srednjoj Grčkoj na pruzi koja povezuje Solun i Pirej. Ovim je prekinuta najvažnija saobraćajnica na Balkanu, koja je tokom jednog dela 1942. imala ulogu u snabdevanju Romelovog Afričkog korpusa, što je imalo značajne posledice na ishod borbe u severnoj Africi.
U septembru 1942. Uprava za specijalne operacije u Kairu napravio plan za napad na Gorgopotamski most. Akcija je dobila kodni naziv „Operacija Harling“ (Harling). Formirana je borbena grupa Harling (Harling Force) od dvanaest članova pod komandom pukovnika „Edija“ Majersa (E.C.W. (Eddie) Myers). Tokom noći 28/29. septembra i sledeće noći, ova grupa je spuštena padobranima u centralnu Grčku. Tamo su uspeli da stupe u vezu sa vođom ELAS-a Arisom Veluhiotisom i sa vođom EDES, Napoleonom Zervasom i da ih pridobiju za akciju. Formirali su zajedničku borbenu grupu od oko 150 ljudi za izvođenje akcije.
Operacija je izvedena 25. novembra. Most je u bunkerima na severnom i na južnom kraju obezbeđivalo oko 80 italijanskih vojnika. Na severno obezbeđenje mosta napadala je grupa od 25 gerilaca EDES-a, a na južno grupa od 70 gerilaca ELAS. Dvojica britanskih specijalista i trojica komandosa sačinjavala su grupu za postavljanje eksploziva, dok su ostali raspoređeni na obezbeđenju od neprijateljske intervencije. Ovi obezbeđujući delovi su pred početak akcije presekli telefonske i telegrafske linije za vezu.
Napad je počeo u 23 časa. Nakon oko jednog sata borbe, južna grupa uspela je da savlada italijansku odbranu. To su iskoristili mineri za postavljanje eksploziva. Nakon uspešno izvedenog rušenja, i severna grupa savladala je otpor Italijana na svom sektoru. Grupa za obezbeđenje zaustavila je italijanski voz iz pravca Lamije. U 2:30 operacija je okončana i sve borbene grupe povukle su se u predviđenim pravcima.
Tokom ove operacije Italijani su imali oko 30 vojnika izbačenih iz stroja, ali je mnogo važnija posledica bilo izbacivanje ove pruge iz upotrebe tokom šest nedelja bitnih za razvoj situacije u severnoj Africi. Nakon operacije obezbeđenje mosta preuzeli su Nemci.
Nakon ovog uspeha Uprava za specijalne operacije je dobila na značaju i uskoro je veoma raširila svoja dejstva u okupiranoj Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još