Kako je PIAT spasao saveznički Dan D

Da li ste znali da je vešto aktivirana reflektorska, pešadijska, protivtenkovska bomba (PIAT) – malo poznato britansko protivtenkovsko oružje – zapravo spasila invaziju na plažama Normandije?
Britanska 6. vazdušno-desantna divizija i druge jedinice sletele su u Normandiju u pozadini nemačkih položaja koji su branili plaže, rano ujutru 6. juna 1944. godine kako bi zauzele mostove i sprečile dolazak nemačkog pojačanja. Sve je išlo relativno dobro dok Britanci nisu čuli zveckanje nadolazećih tenkova.


Nakon što je uzeo svoj PIAT i dve preostale granate narednik Tomas Vagger Tornton je razneo vodeći tenk Pancer (u predelu gusenica) i nije dozvolio neprijateljskoj oklopnoj jedinici da stigne do mostova koji su držali lako naoružani desantnici. Narednikova odlučnost i hladnokrvnost pod vatrom praktično su zaustavili kontranapad nemačke oklopne tehnike, sprečavajući je da stigne do invazijskih plaža. Nije preterano reći da je jedan hitac potencijalno spasio invaziju na Dan D.
PIAT je zapravo bio lanser granata. Šipka sa oprugom ima udarnu iglu na kraju koja se zabija u projektil.


Sa 15 kilograma, PIAT je bio zaista monstruozna stvar. Koristio je snažnu oprugu za lansiranje oko kilogram teškog projektila, potpomognut pogonskim punjenjem u osnovi metka. Maksimalni efektivni domet bio je 105 metara protiv definisanih ciljeva i 320 metara za područje. Tommi, koji ga je koristio u borbi, tvrdio je da je zaista dobar samo do 45 metara. U borbi, svaki četvrti projektil nije detonirao.
Vatreno oružje PIAT u SAD je retko, a njegovi projektili bez premca. Britanci zapravo ove projektile nazivaju samo “bombama” i veoma su retki. Originalne piat bombe imale su četiri rebra. Međutim, uprkos svim svojim nedostacima, PIAT je imao više uništenih nemačkih tenkova tokom invazije na Normandiju nego saveznički lovci-bombarderi.
Saznavši za ovu priču, američki kolekcionar Vill Dubbs je pokušao danabavi jedan primerak PIAT projektila, ali ne uspevši u tome odlučio je da ga sam napravi. Rezbarenjem od drveta uz dodatak limenih delova.

R.K.
Foto: Museum of Army Flying Hampshire UK; Tank Museum, Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još