Oleg Volk

Kult perkusionih pištolja u SAD

Kao kolekcionar od formata, Oleg lično u posedu ima primerak spredapunećeg jednometnog pištolja Model 1842 koji je koristila američka konjica.
Kontaktirali smo i našeg prijatelja i saradnika art fotografa Olega Volka, koji nam je napomenuo kako u Americi postoji kult jednometnog oružja perkusionog sistema paljenja, replike se odlično prodaju, a originalni sačuvani primerci dostižu vrednost nezamislive za naše prilike.
Renomirana fabrika “Springfield Armory” je 1842. godine predstavila perkusioni model koji je usvojen kao službeni pištolj za vojne namene umesto ranijih oružja sa paljenjem na kremen. Odlikovao se cevi od osam i po inča, koja je bila glatke unutrašnjosti i moćnim kalibrom .54, iako je sve do 1845. godine potrajala skepsa prema novitetu.
Sasvim je izvesno da je prva oficijelna nabavka usledila tokom Meksičkog rata kada je Vlada SAD naručila više od 8.500 komada.
Interesantno, ovo oružje je bilo izuzetno popularno među vojnicima čak i kada su revolveri preuzeli primat, jer je snažni kalibar ulivao poverenje, iako je bila reč o jednometnom sistemu. Arheološka istraživanja poprišta kasnijih borbi sa pobunjenim indijanskim plemenima, pokazala su da su godinama pripadnici Američke konjice nosili pištolje Model 1842, iako su im bili dodeljeni i revolveri Colt Dragon.
Primerak koji Volk poseduje je neverovatno dobro očuvan, iako je njime u prošlosti dosta pucano. Zahvaljući brizi prethodnih korisnika, bez problema bi mogao da se koristi i sada iako je to svojevrsni greh, jer uvek postoji opasnost od oštećenja. Za te namene imamo brojne savremene replike, a ove veterane treba čuvati kao istorijsko nasleđe.

Milan Milanović
foto: Oleg Volk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još