Milan Milanović

Remek-delo oružarstva

U periodu između dva svetska rata važila je potpuno drugačija percepcija trendova razvoja kratkocevnog oružja od sadašnje. Danas se civilnim korisnicima preporučuju modeli pištolja kalibra ne manjeg od 9×19 mm, kapaciteta okvira od 15 metaka i više. U prvoj polovini prošlog veka vladala su neka druga pravila i rezoni.

Sauerov odgovor na Walther PP

Veliki broj zemalja je usvojilo i koristilo pištolje manjeg gabarita za vojne potrebe, a dominantni policijski kalibar bio je 7,65×17 mm.U Evropi agenti u civilu i obični građani masovno su koristili pištolje kalibra 6,35 mm. Osim toga, skoro revolucionarni Valter PP je uzdrmao ondašnje tržište objedinjenim kvalitativnim svojstvima i tehničkim rešenjima, izdignuvši lestvicu za komparaciju na znatno viši nivo.
Želeći da pariraju tržišnom uspehu PP i PPK koncepta, rukovodioci razvoja u „Saueru“ su unapredili svoj predratni džepni pištolj u Model 1930, fiksne cevi i kapaciteta sedam metaka 7,65×17 mm i skoroo idealnih proporcija za skriveno nošenje. Sauer M1930 bio je prelazni oblik ka pištolju koji se pojavio doslovno u poslednji čas pred izbijanje najvećeg svetskog sukoba – Sauer 38H.

Prvi model sa polugom dekokera

Na ovom pištolju je prvi put primenjeno rešenje zasebne poluge dekokera, kojom se bezbedno otpušta ili napinje oroz smešten unutar sklopa oružja. Kasnije je dekoker postao obavezan detalj mehanizma SA/DA pištolja novije generacije, ali je izostavljena opcija manuelnog napinjanja spuštenog oroza u zadnji položaj. Primenjeno je sve što krasi savremene pištolje tog doba, a mogućnost brzog i fizički nezahtevnog napinjanja mehanizma u SA režim okidanja, vrhunska je prednost za strelca.

Idealno službeno oružje svoga doba

U praksi, ovo je značilo da u futroli ili džepu korisnik ima napunjen i spreman pištolj vrsne mehanike i odlične preciznosti za taj kalibar, pouzdanog sistema funkcionisanja i bez štrčećih spoljnih komandi, koje mogu da zapnu prilikom potezanja. Uvežbani strelac posle neophodnog „upoznavanja“ s oružjem, stiče refleksnu radnju da prilikom dovođenja oružja u nišansku liniju jednovremeno i spušta polugu dekokera, napinjući oroz za prvi hitac u SA modu. Dok je DA opaljenje prvog metka ostavljeno za potencijalne „stani-pani“ situacije kada nema vremena za bilo kakvo dodatno manipulisanje komandama.
Inicijalno pojavljivanje ovog modela neposredno pred početak Drugog svetskog rata doprinelo je da se oko 250.000 primeraka nađe u službenoj upotrebi raznorodnih pripadnika ondašnjih nemačkih oružanih snaga. Iako je vrlo mali broj pištolja 38H izrađen i u kalibrima 9 mm(k) i 6,35 mm, te sa ramom od aluminijumske legure, skoro svi ostali su bili upravo kalibra 7,65 mm i dodeljivani su delu starešina višeg ranga, policajcima, pripadnicima vazduhoplovstva (uključujući padobranske jedinice) i oklopnih jedinica, ali i političkim zvaničnicima Rajha.
Kao jedan od najistaknutijih primeraka tevtonske inventivnosti, Sauer 38H uživaće poštovanje poznavalaca oružja, iako mu okolnosti nisu dozvolile da u jednom momentu iskaže sve kvalitete, jer ipak je to pravi relikt jednog doba i ambijenta koji predstavlja civilizacijsku zaostavštinu.

Tekst i slike: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još