Korth Royal

Revolver koji se ostavlja unucima

Veličanstven, skupocen revolver Korth iz kraljevske serije, testirali smo zahvaljujući Tomislavu Tadiću. Pravo oružje kakvo deda ostavlja unucima, čija vrednost kod kolekcionara stalno raste

Železnički inženjer iz Racenburga, malog grada na severu Nemačke, Wille Korth (1913.-1982.) bio je pasionirani lovac i strelac. Njegova strast dovela je 1954, do osnivanja male, privatne firme „Korth Waffen Company“. Prvi proizvod bio je signalni revolver izuzetnog kvaliteta, koji se prodavao za, u to vreme, neverovatnih 90 maraka. Ipak, za deset godina prodato je preko 20.000 komada, što je vlasniku kompanije omogućilo da 1964, ostvari svoj san i počne proizvodnju revolvera sopstvene konstrukcije. Upravo ovo oružje donelo je Korthu nezvaničnu titulu najekskluzivnijeg serijskog proizvodjača ručnog oružja u svetu. O čemu je reč? Na ulazu u pogon fabrike koja zapošljava tridesetak majstora, stoji natpis: „Sirovi čelik transformisan u preciznost“. Oni to doslovno i rade. Na početku, korišćen je materijal od otpisanih mitraljeza MG34 (stari „šarac“). Danas se vrhunski legirani čelici obrađuju na CNC mašinama, ali je udeo mašinskog rada samo oko 30%. Sve ostalo se radi ručno! Godišnje „Korth Waffen Company“ izbaci od 130 do 150 revolvera, uglavnom za poznate kupce. Cena osnovnog modela je 3.500 evra, ali svaki dodatni zahtev povećava traženu sumu. Ovo oružje možete da vidite u katalozima velikih trgovačkih kuća, ali ga nećete naći na policama prodavnica, jer se naručeni model obično čeka oko godinu dana. Svojevremeno, napisao sam da verovatno nećemo imati priliku da testiramo ovo oružje.
Ekskluzivni primerak
Ipak, kako je u Srbiji sve moguće, a zahvaljujući ljubaznosti gospodina Tomislava Tadića, omogućeno mi je da isprobam njegov lični revolver Korth iz ekskluzivne serije, rađen po porudžbini i specifikacijama vlasnika. Naime, sin gospodina Tomislava, Žan Tadić je ekspert za oružje i sudski veštak u Parizu, a istovremeno i novinar poznatog časopisa o oružju „Cibles“. On je 1989, uvezao jedini Korth revolver u bivšoj SFRJ. Tada je plaćen basnoslovnih 12.000 nemačkih maraka. Prema raspoloživim podacima, to je i dalje jedini Korth na ovim prostorima.
Tekst i snimci Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još