Snovi se nekad ostvaruju

Bez obzira da li ste kolekcionar ili želite kvalitetan, upotrebljiv nož, uz mogućnost personifikacije prema vašim željama, po razumnoj ceni ”“ modeli teksaške firme “Rocket Knife” mogu da budu pravi izbor

Kada je reč o noževima, SAD bez ikakve sumnje predstavljaju najbolje tržište na svetu i za kupce i za prodavce. U proteklih tridesetak godina, nožarstvo je izborilo svoje mesto i u savremenoj industriji i u zbirkama bogatih kolekcionara. Samo u SAD osnovano je više specijalizovanih udruženja, čije se članstvo i uticaj šire po celom svetu. A početak je bio daleko skromniji. Nekoliko vrhunskih majstora postavilo je odrednice koje su ostali sledili. Većina poznavalaca slaže se da su četiri “ugaona kamena” u temelju američkog nožarstva William Bill Scagel, Bill Moran, Bo Randall i Bob Loveless (jedini koji je još živ).
Svaki od njih je svojim rešenjima, dizajnom, kvalitetom i tehnološkim inovacijama, doprineo da se na noževe više ne gleda samo kao na puki alat. Zbog toga su njihovi noževi basnoslovno skupi i bez obzira na apsolutnu upotrebljivost, predstavljaju pre svega metu kolekcionara. Za prosečnog ljubitelja koji želi takav nož za pojasom, postoje brojne firme i majstori koji izrađuju više-manje verne kopije ovih legendarnih sečiva. Na žalost, za nas su i oni većinom, daleko od pristupačnih. Ponuda i cenovnik firme “Rocket Knives” iz Granite Shoala u Teksasu, izazivaju nevericu, zato ih sa zadovoljstvom predstavljamo.

Osnovni model je Military Fighter. Nastao je po uzoru na Randal Mod.16 Special Fighter, ali je izrađen bolje, od kvalitetnijih materijala i estetski je doteraniji.
Conceable Military Figfhter – može da se nosi i prikriveno.

Osim legendarnog Randalla, Rob pravi i borbene dvoseklice, koje su proslavile Bob Lovelessa. Ovi elegantni noževi imaju “clip-point” sečiva sa ravno zasečenim vrhom, tako da siluetom podsećaju na klasične “bovije”, iako su dvoseklice celom dužinom.
Uz postoje isto tako privlačni lovački noževi, po početnoj ceni od 105 evra. Kamp noževi uglavnom imaju nešto teža, duža i snažnija sečiva.

Od egzotičnih komada, izdvaja se Avganistanski bodež. Neobično izvijena, 178 mm duga dvosekla oštrica podseća na plameni jezik.

Bogdan RISTIVOJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još