Uberti oživeo epohu

Čuveni italijanski proizvođač napravio uspešnu reprodukciju oružja koje je ikona Divljeg zapada i američke konjice, a na našem tesu je potvrdio sjajne performanse

Pojasnićemo termin repro oružje. Repro, replika ili reprodukcija nekog oružja je njegova što bliža kopija, obično je proizvodi neka druga firma, a ne ona koja je izrađivala original. Uglavnom se reprodukuju oružja koja su odigrala neku značajnu ulogu u istoriji ili bila popularna iz drugih razloga. Razlikujemo bojeve reprodukcije – kojima se mi uglavnom bavimo, zatim reprodukcije koje nisu letalne, ali ispaljuju neku vrstu municije (alarmnu, gasnu, rakete, soft ball…) i reprodukcije koje su ukrasne, odnosno nefunkcionalne.

Otvoren Schofield, uvek ga treba puniti sa pet metaka
Otvoren Schofield, uvek ga treba puniti sa pet metaka

Bojeve reprodukcije su najčešće kopije oružja sa američkog Divljeg zapada, jer su najtraženije na tržištu, bilo da su u pitanju revolveri, puške ili sačmarice. U proizvodnji ovakvog oružja prednjače Italijani, naravno iz Breše i okoline. Tokom vremena, to je bio tako unosan posao da ga se nisu libile ni renomirane evropske firme, kao nemački „Sauer“ i „Weichrauch“ („Arminius“), švajcarski „Hemerli“ i pojedine belgijske fabrike. Međutim, Italijani, koji su i prvi počeli, uspeli su da održe ubedljiv primat, dok su se ostale firme povukle iz repro posla, sa izuzetkom nemačkog „Weichraucha“, koji još uvek opstaje. Već nekoliko godina i kineski „Norinco“ ulazi u ovaj posao, za sada, samo sa popularnim sačmaricama pump i lever sistema, koje su kopije „Winchesterovih“ modela.

Vrhunski kvalitet

Od svih italijanskih proizvođača replika, najznačajniji je „Uberti“, pionir u ovom biznisu i sa najvećom paletom modela revolvera, pušaka i sačmarica. „Aldo Uberti“ je ušao u posao sa replikama još krajem pedesetih godina prošlog veka, na inicijativu američkih distributera oružja. „Otac“ modernih replika, vidoviti američki distributer oružja Val Forgett, želeo je da za stogodišnjicu američkog Građanskog rata, na tržište pusti reprodukciju najčuvenijeg modela iz tog sukoba – Coltl Navy 1851. Val Forgett nije imao svoju proizvodnju, pa je kontaktirao mnoge proizvođače oružja. Sa mnogim američkim proizvođačima nije uspeo da se usaglasi, jer je želeo da revolver bude što pristupačniji, a to je zahtevalo i nisku proizvodnu cenu. Ono što nije uspeo u Americi, Val Forget je postigao u Italiji, sa takođe velikim vizionarom, „Aldom Ubertijem“ i napravio je zadovoljavajući poslovni aranžman. Tako je krenuo posao sa replikama vestern oružja, tražnja je bila iznad svakog očekivanja, novi (stari) modeli su se ređali jedan za drugim, posao je cvetao, a danas je jači nego ikad.

Municija .45 Colt kori{}ena u testu, levo je brazilski Magtech, kaubojsko "meko" punjenje i Winchester Silvertip - ozbiljan samoodbrambeni i lova~ki metak
Municija .45 Colt kori{}ena u testu, levo je brazilski Magtech, kaubojsko „meko“ punjenje i Winchester Silvertip – ozbiljan samoodbrambeni i lova~ki metak

Početkom osamdesetih godina 20. veka, pojavio se tada novi sport – kaubojsko akciono gađanje, u kome se koriste upravo ovakve replike. Takmičari u ovom sportu oružje koriste znatno više nego prosečni hobi strelci. Ozbiljniji takmičari ispaljuju na treninzima i takmičenjima 30 hiljada, pa i više metaka godišnje. Proizvođači replika morali su da prilagode kvalitet armiji ovih korisnika, jer da bi izdržalo ovakvu „torturu“, oružje mora da ima natprosečan kvalitet. Danas se za ovo repro oružje može slobodno reći da je vrhunskog kvaliteta.
U ovom broju testiramo „Ubertijev“ revolver prelamajućeg rama, (top break) model Schofield u kalibru .45 Colt, sa cevi dugom pet inča (12,7 cm). „Uberti“ je počeo da proizvodi repro Schofielda 1994. i to je bila jedna od poslednjih odličnih ideja Vala Forgetta. Odmah je postao „hit“, a kupci su bili na listi čekanja i po godinu dana, iako je bio čak dvostruko skuplji od replika Colt SAA ili vrlo cenjenog „nesalomivog“ Ruger Vaquero. Danas je proizvodnja usklađena sa tražnjom, tako da repro Schofield može da se kupi bez problema i čekanja. Revolver je vrlo malo redizajniran u odnosu na original, kako bi mogao da puca duže i snažnije metke .45 Colt i .44-40. To su ujedno bili i početni kalibri, u kojima se repro Schofield proizvodio. Kasnije je dodat i najekonomičniji .38 Special. „Uberti“ izrađuje Schofield u tri dužine cevi, 7, 5 i 3 inča, bruniran ili niklovan. „Uberti“ takođe već dugo ima i svoj „Custom shop“ koji će napraviti poseban model po želji imućnijeg i zahtevnijeg kupca, graviran, u zlatu, srebru, sa posebnim drškama“ slonovača, sedef, rog…

Neophodno stručno rukovanje

Reprodukcija revolvera S&W Schofield je odnedavno dostupna i našim ljubiteljima vestern oružja i takmičarima u kaubojskom gađanju (cowboy action shooting – CAS). Revolver koji smo testirali je u „najkaubojskijem“ kalibru – .45 Colt. Cev je dužine 5 inča, plavo brunirana, kao i doboš, posebnom starom vestern tehnologijom, poznatom kao charcoal blue. Ram, obarač i udarač su „paljeni“ (marmorirani), sa drvenim koricama na kojima je utisnut vojni kartuš (inspektorski žig), kao na originalu, jer je Schofield bio uglavnom vojni, odnosno konjički revolver. Sistem okidanja je jednostruko dejstvo – SA (single action), a funkcija top break – prelamajući ram i automatska ekstrakcija praznih čaura (ili metaka). Doboš prima šest metaka, ali zbog zastarelog mehanizma, bezbedno se nosi napunjen sa samo pet metaka, tako da se udarač spusti na praznu komoru (ležište metka). I ovaj revolver je veoma delikatan za rukovanje. Treba naročito paziti na otvaranje (prelamanje) i zatvaranje revolvera. Ova opercija se obavlja samo kada je udarač povučen na prvi ili drugi zub. Okretanje doboša kada je revolver zatvoren, moguće je samo sa udaračem na drugom zubu. Svako „silovanje“ ovog revolvera oštetiće mehanizam za okretanje i bravljenje doboša i stvoriti ozbiljan problem. Ukoliko nabavljate ovaj revolver, imajte to na umu, budite strpljivi i radite po uputstvu dok se ne rutinirate i familijarizujete sa ovim mehanizmom.

Originalni S&W Schofield, poznat kao model Wells Fargo
Originalni S&W Schofield, poznat kao model Wells Fargo

„Ubertijeve“ replike su na zavidnom nivou kada je kvalitet u pitanju, na kraju, svima nam je dobro poznata oružarska škola iz Breše. Međutim, kaubojske replike, kao i originali, traže stručno rukovanje, a nije ih teško pokvariti. Revolver je testiran sa daljine od 25 m do, tzv. FBI mete, na strelištu „Partizan“. Pucano je za grupu, sa obe ruke, bez oslonca. Municija je bila brazilska „Magtech“, pravo kaubojsko punjenje, nešto „mekše“ od standardnog. Na kutiji se i vidi natpis „Cowboy Action Load“. Druga laboracija je bila luksuznija, Winchester Silvertip Hollow Point. Sila okidanja Schofielda nije savršena, a autor nije baš u kondiciji, što se odrazilo na grupama pogodaka. Nišani su odlični i revolver „flekuje“, odnosno pogađa u nišansku tačku. I danas za ovaj revolver može da se kaže da je u najmanju ruku dopadljiv, a kauboji-takmičari širom sveta „trepere“ kada ga vide.

Brzo pražnjenje i punjenje

Par reči o originalu: S&W Schofield je još jedna ikona američkog Divljeg zapada, proizvodio se od 1875. do 1878. i napravljeno je blizu 9.000 primeraka u dva modela. Od toga, First Model (prvi model) nešto preko 3.000 komada, a ostatak Second Model (drugi model). Gledajući spolja, bili su identični, Second Model je imao je nešto poboljšanu bravicu i čelični ram, dok je First Model imao gvozdeni ram. Američka vojska kupila je većinu, oko 8.300 komada, a ostatak je prodat na komercijalnom tržištu. U to vreme, S&W je obeležavao veličinu ramova svojih revolvera brojevima: jedan, jedan i po, dva i tri. Schofield je bio napravljen na najvećem ramu broj 3, koji je S&W uveo pet godina ranije i koji je već proslavio modele American i Russian. Brava Schofielda je na ramu, a ne na cevi i omogućavala je otvaranje revolvera jednom rukom – istom onom kojom se i puca, što je značajna prednost za konjanika. Dobio je ime po konjičkom majoru Georgu Schofieldu (Džordž Skofild) koji je redizajnirao bravu i značajno je poboljšao u odnosu na modele American i Russian, kod kojih su potrebne obe ruke da bi se revolver otvorio. U ono vreme, to je bio revolver izvanrednih performansi, a najveća prednost je bila veoma brzo pražnjenje i punjenje i snažan metak. Bio je to u ono vreme, ubedljivo najbolji revolver za konjicu i kao takav je i izabran.

Autor trenira precizno ga|anje
Autor trenira precizno ga|anje

Originalni S&W Schofield je bio isključivo u kalibru .45 S&W, poznat i kao .45 Schofield, sa cevi dužine 7 inča. Metak .45 S&W je centralnog paljenja, originalno je bio punjen crnim barutom, jer bezdimni još nije postojao i zrnom od olovne legure tipa RNFP (round nose flat point – oblo zrno zaravnjenog vrha) uobičajen oblik u ono vreme. Masa zrna bila je 230 grejna (14,9 g). Poređenja radi, energija je vrlo bliska metku .45 ACP, koji je mnogo poznatiji kod nas, a čija zaustavna snaga nikad nije dolazila u pitanje. Čaura .45 S&W je bila kraća nego čaura .45 Colt za oko četiri mm, tako da je metak .45 S&W mogao da se ispaljuje iz Colta 45, a obratno nije bilo moguće. Napravio je malu pometnju u snabdevanju američke vojske revolverskom municijom. Tada je službeni metak bio .45 Colt i revolver Colt Single Action Army. Vojska je kupila Schofielede, ali su i Coltovi SAA ostali i dalje u upotrebi. Onda je naređeno da se kao službeni koristi isključivo metak .45 S&W, što je bilo logično, mogao je da se ispaljuje iz oba revolvera. Zalihe municije .45 Colt su bile velike, tako da nije bilo baš jednostavno preći na novi metak. Dešavalo se da se konjici greškom isporuči municija .45 Colt, koju nisu mogli da koriste u svojim Schofieldima.

S&W Model 2000

U međuvremenu, došlo je i do nesporazuma između majora Schofielda i čelnika S&W, oko procenta koji je trebalo da bude isplaćivan konstruktoru. Izgleda da je major Schofield zahtevao velike tantijeme, koje S&W nije bio spreman da plati. Uglavnom, saradnja je prekinuta, a i proizvodnja Schofield revolvera. S&W je nastavio da još dugo proizvodi uspešne top break revolvere, ali je morao da se vrati svom starom sistemu bravljenja cevi, za koji su potrebne obe ruke da bi se revolver „prelomio“. To nije umanjilo popularnost S&W revolvera i izgleda da čelnici firme nisu mnogo patili za majorom i njegovim patentom, iako je bio odličan.

Grupa od pet pogodaka sa municijom Magtech. Plavi charcoal fini{ nije postojan, ali ga ba{ zato i vole, jer br`e dobija posebnu patinu
Grupa od pet pogodaka sa municijom Magtech. Plavi charcoal fini{ nije postojan, ali ga ba{ zato i vole, jer br`e dobija posebnu patinu

Radionica „S&W Performance Center“ izbacila je 2000. na tržište tzv. Treći model Schofield 2000, verovatno ponesena uspehom „Ubertija“. Njihov novi Schofield, bazično je bio isti kao original, zadržao je čak i izvorni kalibar .45 S&W, ali je imao male izmene u mehanizmu: udarna igla u ramu, a ne na udaraču. Na žalost, zbog visoke cene od preko 2.000 dolara nije mogao da konkuriše „Ubertijevom“ modelu, koji je imao, znatno nižu cenu. Američkim strelcima nije problem da koriste repliku, pogotovo što je kalibar praktičniji. Municija .45 Colt je u kontinuiranoj proizvodnji i prodaji od nastanka 1873. i može da se nabavi u svakoj sportskoj radnji. Metak .45 S&W ipak, spada u ekskluzivu i potrebno je malo truda da bi se nabavio, čak i u Americi. „S&W Performance Center“, poznat po jačim cenama, jer se i bavi custom varijantama, mudro je prekinuo da proizvodi novi Schofield posle napravljenih više od 3.000 primeraka, koji su podmirili one tvrde i imućnije zaljubljenike u original. Što se mene tiče, iako sam veliki fan S&W, bio bih savršeno srećan i sa „Ubertijevom“ replikom.

U rukama Kastera, Ruzvelta…

Revolver S&W Schofield bio je jedino oružje koje je koristilo metak .45 S&W i posle nekog vremena lagano su otišli u istoriju. Municija .45 S&W se u Americi proizvodila, čak do 1940. Ponovo je počela proizvodnja tek 1997, najviše za potrebe CAS strelaca, ima nekoliko proizvođača, čak se proizvodi varijanta kao original, punjena crnim barutom. Na kraju, američka vojska je ipak odlučila da ostane na kalibru .45 Colt i revolveru SAA. Schofieldi su prodati kao vojni viškovi, ali to ne umanjuje njegov značaj odličnog revolvera. Koristile su ga mnoge poznate ličnosti: general Custer, Teodor Ruzvelt, Annie Oakly, Jesse James, braća Younger, Pat Garret… Čuvena kompanija „Wells Fargo“ naoružala je svoje čuvare i agente Schofieldima, čije su cevi bile skraćene na pet inča.

Tekst i snimci: Slobodan ILIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još