Snajperke sa Apenina

Nekako, čini mi se da sve savremene snajperske repetirke stižu iz iste fabrike. Formula je poznata: obrtno-čepni mehanizam, teška, slobodno plivajuća cev, potpuno podesiv sintetički kundak, picatinny šine za montažu optike i sve to na šasiji od aluminijumske legure, kompatibilno sa dodatnom opremom za sveprisutni Remington 700… Iskreno, nimalo inspirativno kada utiske treba saopštiti pisanim putem. Na prvi pogled, takvu ponudu ima i kod nas malo poznata kompanija “G.A.C. Rifles” iz malog banjskog mesta Angolo Terme u severnoj Italijanskoj pokrajini Lombardiji. Za njih sam prvi put čuo od prijatelja koji je nastupao na svetskom prvenstvu za snajperske timove u Mađarskoj pre par godina. Rekao mi je da su takmičari iz Italije koristili “neke njihove snajperke”. Pomislio sam da je i bilo vreme jer osim Berettinog “izleta” sa modelom M-501 još od slavnog Carcana nismo videli dobru repetirku iz Italije. Neobično, jer Italijani se ponose jako dugom i slavnom oružarskom tradicijom…
Osnovna delatnost je naravno proizvodnja oružja ali obzirom da firmu vode iskusni ljudi sa bogatim biografijama nudi se i obuka pojedinačnih strelaca ili timova, periodično servisiranje isporučenog oružja, delovi za oružje, prigušivači, izrada balističkih programa i tabela, optoelektronski sistemi za upravljanje streljačkom vatrom ali i projektovanje snajperskih pušaka po želji naručioca. Kompanija ima izuzetno napredan mašinski park i visokokvalifikovanu radnu snagu što uz rigoroznu kontrolu kvaliteta garantuje vrhunske performanse oružja. Upravo zbog toga u firmi insistiraju na onome što nazivaju “G.A.C. diference” što podvlači posebnost kompanije i njene ponude.
Navodno, upravo je striktna kontrola najbitnija za ekstremnu preciznost i izdržljivost oružja, ali je takođe zaslužna i za visoku cenu uz veliki postotak “škarta”. Za svoje taktičke puške G.A.C. koristi Krieger i Bartlein cevi od nerđajućeg čelika. Navedeni proizvođači su među najboljima u svetu a ipak G.A.C. neretko odbaci i do 30 procenata isporučenih cevi jer ne ispunjavaju zahtevane norme. Zbog takvih proizvodnih standarda praktično sve elitne jedinice italijanske vojske, policije i karabinjera opremljene su snajperkama G.A.C. kao što su GIS, COFS, Comsubin, Col. Moschin, Stormo Incursori… Poznavaocima je to dovoljna preporuka jer svaka od ovih formacija ima praktično neograničene mogućnosti za nabavku najkvalitetnijeg oružja. Ako su ih oni odabrali – znači da stvarno vrede.
Pored nekoliko takmičarskih i lovačkih modela, G.A.C. nudi još i  šest modela taktičkih snajperki u čak 46 različitih kalibara. Pritom se za svaki od ovih kalibara podrazumeva izrada ležišta metka po “Match” dimenzijama kao i korak uvijanja žlebova u zavisnosti od predviđenog tipa municije. Platforma modela “Big One”, “M-40 A3” i “Hurricane” je klasična, sa aluminijumskim bedingom i čuvenim McMillan kundacima od fiberglasa, dok su “Thunder”, “Trident” i “Wolverine” postavljeni na noseći ram “XL Revolution” od aluminijumske legure. Okidačka grupa je Shilen Tactical podešena da okida na silu od nekih 700 grama, okviri za municiju su kutijasti, odvojivi kapaciteta 5 ili 7 metaka identični okvirima koji se koriste na snajperkama Accuracy International. Sanduk ovih repetirki izrađen je od komada nerđajućeg čelika 416 a sa gornje strane se nalazi picatinny montažna šina pod nagibom od 20 do čak 30 MOA (uglovnih minuta) što povećava mogućnosti da mehanika optičkog nišana prati putanju projektila po vertikali na velikim udaljenostima. Zatvarač je izrađen zajedno sa ručicom, glodanjem iz jednog komada alatnog čelika 4320 CM i po želji može biti spiralno ožlebljenog tela što navodno podiže pouzdanost u uslovima kada je oružje ekstremno zaprljano blatom ili snegom, Od korozije ga štiti specijalni premaz na bazi keramike a dodatna prenost je u tome što ovako tretirana površina ne mora biti podmazana da bi sklop glatko funkcionisao. Zato je finiš “rustlocker” veoma cenjen kod snajperista angažovanih u prašnjavom pustinjskom okruženju jer sprečava lepljenje peska na zamašćene površine.
Sve taktičke snajperke imaju navoj na ustima cevi koji služi za montažu gasne kočnice ili prigušivača. Interesantno je da u G.A.C.-u nivo redukcije ne smatraju glavnim pokazateljem kvaliteta prigušivača. Po njihovom mišljenju, bitnija odlika je dug radni vek, lako održavanje i to da prigušivač ne sme negativno uticati na preciznost oružja.
Ovim ni izdaleka nisu iscrpljene sve opcije u opremanju i optimizaciji snajperki G.A.C. za konkretne uslove i zadatke jer se nismo dotakli parametara za podešavanje kundaka, tipova nožica, vrsta kamuflanog finiša i mnogih drugih varijacija za nadogradnju. Raspon mogućnosti je ogroman. Pritom, veći deo proizvodnje namenjen otvorenom tržištu završava u SAD gde se na naručene G.A.C. snajperke neretko čeka duže od godinu dana jer su proizvodni kapaciteti uposleni narudžbama različitih vojno-policijskih organizacija.  Nema svrhe pominjati garantovanu veličinu grupe za svaku konkretnu pušku i određeni tip municije. Vrhunska preciznost je ono što se očekuje i podrazumeva. To je ugrađeno u temeljne principe kompanije koja se ponosi pojmom “G.A.C. diference”! Zaista su posebni.

D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još