Brzo gubi oštrinu

Uprkos imenu Linder Rugged Machete nije proizvod nemačke kuće već brendirano sečivo uveženo iz Kine. Ovo je manir sve većeg broja proizvođača koji je u Nemačkoj počeo “Boker”. U pitanju je jeftin proizvod od nerđajućeg čelika serije 420 i više je težak nož od 452 grama dug 415 mm, nego mačeta. To je i bio razlog da ga odaberemo za test, jer mačete uglavnom imaju primenu na područjima sa mekom, zeljastom vegetacijom (džungle Latinske Amerike, jugoistočne Azije ili centralne Afrike).
Tvrda, drvenasta vegetacija Evrope ili severne Amerike zahteva drugačije alatke. Na našim terenima, za sečenje mekog rastinja, puzavica ili trske tradicionalno se koristio kosir. Na nerđajućem čeliku debeo polimerski premaz sečiva nije zaštita od korozije, već zamena za skuplji finiš dobijen mašinskom obradom. Bez obzira na to, pokazao se kao prilično izdržljiv i mehanički otporan.

Neugledan veliki nož i loše rešena futrola
Neugledan veliki nož i loše rešena futrola

Sečivo ima klasičnu bolo formu za alatke ovog tipa, ali je brušenje atipično, plitko konkavno, visoko samo jedan centimetar. To ograničava efikasnost, ali u kućnim uslovima jednostavnim alatom lako može da se preradi. Jednodelna drška od tvrdog drveta sa donje strane ubuhvata usadnik pune dužine, za koji je pričvršćena sa tri zakivka punog profila. Upravo tu se javio problem sa Linder mačetom. Tokom sečenja oborenog debla, pri nešto jačem udaranju, primetno je popustila mehanička veza drške i sečiva. Oseća se da olabavljena drška klima oko usadnika, čak se čuje tiho zveckanje zakovica. Futrola od kordura najlona ima pomalo nespretan način otvaranja ali se “Velcro” sistem pokazao kao izdržljiv i prilično pouzdan.
Linder mačeta vas možda neće oduševiti performansama, ali je svakako zanimljiv deo opreme za entuzijaste. Zašto? Pre svega zbog toga što na njoj možete isprobati neke od sopstvenih ideja bez prevelikog ulaganja. Brušenjem možete lako da promenite geometriju sečiva dugog 270 mm, a pomalo kockastu dršku turpijom i šmirglom prilagodite baš za vašu šaku (preporučujem da zazor između drveta drške i usadnika ispunite epoksidnim lepkom). Kada to učinite, ako želite, možete da nastavite da se “igrate” skraćivanjem sečiva i promenom oblika vrha sve dok ne pronađete optimalnu formu, balans i dimenzije za vaše potrebe.
Sve to ne traži puno kreativnosti, a rezultat može biti iznenađujuće dobar i još ćete se lepo zabaviti. U izvornom obliku ova alatka ima ograničenu primenu, a pri oštrenju treba izbegavati ekstremno tanku ivicu jer se veoma lako deformiše i tupi. Može da se kupi za tridesetak evra.

Tekst i slike: D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još