Čistokrvan borbeni nož

Cold Steel Shangai Shadow se ponegde na internetu reklamira kao “nož za preživljavanje”. Za mene je zagonetka, zbog čega. To je relativno velika, lagana dvoseklica od tankog karbonskog čelika 1055 zaštićenog crnim premazom. Sečivo dugo 178 mm u obliku lista veoma je široko, inspiracija je očigledno nađena u legendarnom Smatchet nožu koji su koristili komandosi. Već na prvi pogled, “Šangajska senka” je čistokrvan borbeni nož.
Balans je odličan, te je nož dug ukupno 336 mm dobro pozicioniran i “brz” u rukama. Ali, između pomalo tanke drške i širokog dvoseklog sečiva je dobrih 30 mm “mrtvog” nenaoštrenog materijala za rikaso i prilično besmislen štitnik, koji je mogao da ima skromnije dimenzije.


Veliki prsten na kraju drške je posebna priča. Iako nekoga može asocirati na karambit, ovaj prsten ne ispunjava ulogu udobnog, spretnog i sigurnog dela drške koji dopušta rotaciju noža i brzu promenu hvata. Kod dobrog karambita, ako kroz prsten provučete kažiprst ili mali prst pa čak i palac, možete udobno da stisnete pesnicu i upravo tom tačkom zadate snažan udarac. U ovom slučaju, najverovatnije biste slomili prst.
Kod klasičnih poslova sa hranom ili manjim komadima drveta, ovaj nož ima problem zbog toga što se u delu neposredno ispred drške, gde su snaga i kontrola najveći, nalazi beskoristan komad čelika, za koji nemam ideju kako se može doraditi. Dobra strana “Šangajske senke” na terenu je kontinuirana krivina sečiva, što ga uz malu debljinu i dobar ugao čini vrlo efikasnim. Pritom, oštrica je dvostruka pa to doprinosi produženim periodima između dva oštrenja. Ako na neki način obeležite strane tako da ih možete razlikovati (npr. tačkom otporne boje ili bušenjem rupe u štitniku za prste) onda možete jednu stranu noža koristiti za grublje radove i sečenje u zamahu, dok druga strana radi finije i preciznije poslove. Čak ih možete i oštriti pod različitim uglom, prilagođeno nameni. Ipak, to nije optimalno rešenje ni kao radni ni kao borbeni nož.
Zbog balansa, prilično dobro se pokazao kod gađanja u metu na daljini od 3-4 metra, ali ako ga posmatrate kao oružje, najbolje ćete iskoristiti njegov potencijal kada ga upotrebite za improvizovano koplje. Dobar, prav komad drveta rascepte dvadesetak centimetara od vrha, umetnite dršku noža i čvrsto fiksirajte obmotanim kanapom, kaišem, žicom ili trakama sirove kore drveta. Dobićete koplje sa opakim, širokim vrhom sposobnim da bode i seče iznenađuhućom lakoćom.
Futrola od secure-ex polimera čvrsto drži nož frikcijom, a ima dodatno osiguranje trakom i drikerom. Način nošenja i učvršćivanja na opremu ograničen je samo vašom maštom. Prodaje se po ceni za oko 50 dolara.

Tekst i slike: D.Š.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još