Jastreb za lovce i kampere

Muela Gavilan dolazi iz pogona jednog od najvećih španskih proizvođača noževa, sa godišnjim kapacitetom od preko 350.000 komada različitih sečiva. “Muela” ima sedamdesetogodišnje iskustvo i svoje noževe prodaje širom sveta. Model Gavilan (jastreb) u Evropi se prodaje preko nemačke nožarske kuće “Boker”. To je robusan radni nož srednjeg formata sa masivnim sečivom (125 mm) od nerđajućeg čelika i “drop-point” vrhom koji je jednako popularan kod lovaca i kampera. Relativno debelo sečivo (4,5 mm) ne predstavlja problem, jer je zahvaljujućI njegovoj velikoj širini ugao dovoljno mali da “Jastreb” lepo prodire u materijal tokom obrade.

Lako sečenje iverja za potpalu
Lako sečenje iverja za potpalu

Atraktivna drška od dvobojne mikarte (opciono se nudi i drvo), otporna je i udobna sa dovoljno mesta za adekvatan položaj šake u zavisnosti od vrste hvata. Balans noža je veoma dobar zahvaljujućI usadniku koji se sužava prema kraju drške. Materijal je mogao da bude srećnije odabran, jer se nemački nerđajući čelik Krupp 4116 uglavnom koristi za izradu stonog pribora za jelo i kali se na relativno malu tvrdoću. Ovaj problem ublažen je krio-tretmanom pa Gavilan ima prihvatljivo držanje oštrine. Dobra strana ovakvog rešenja je veoma lako i brzo ručno oštrenje.

Robusan nož namenjen lovcima i izletnicima
Robusan nož namenjen lovcima i izletnicima

Nož je spretan i udoban za korišćenje, a priručne dimenzije čine ga dobrim izborom za najrazličItije poslove (dužina 253 mm, masa 320 g). Futrola je izrađena presavijanjem komada kvalitetne kože i jednostrukim šivenjem što je mera uštede koju možemo oprostiti, ali iz nekog razloga Španci insistiraju na svom prepoznatljivom stilu zakopčavanja koji je sve samo ne praktičan. Da biste bili sigurni da ste futrolu zakopčali kako treba, potrebne su vam obe ruke i solidan pritisak na driker, a vraćanje noža u futrolu moglo je da bude i jednostavnije.
Ali bez obzira na ovde iznete primedbe Gavilan je pristojan model koji sigurno neće razočarati vlasnika sa prosečnim potrebama i barem elementarnim znanjem o korišćenju noža. Maloprodajna cena je nepunih 100 evra.

Tekst i slike: D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još