Rastislav Lazić

Kako da u rancu ponesete 2000 litara vode

Voda je kolevka života, a ujedno i uslov opstanka živog sveta na Zemlji. Po mišljenju eksperata čoveku su za normalno funkcionisanje potrebne dve litre vode dnevno.

Prilikom boravka u prirodi nije lako nositi veliki teret, a potreba za pijaćom vodom, usled pojačanog fizičkog napore, često je veća od uobičajena dva litra. Britanska boca LifeSaver Liberty rešava probleme mnogih prepera, planinara, trekera, izletnika, lovaca i vojnika.

Jednostavno rukovanje, foto: “LifeSaver”
Jednostavno rukovanje, foto: “LifeSaver”

Posle dve velike prirodne katastrofe koje su se dogodile u kratkom vremenskom roku – cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine i uragana Katrina koji je pogodio Nju Orleans 2005, britanski pronalazač Majkl Pričard rešio je da konstruiše prenosni uređaj za filtriranje vode.

U bocu Liberty je ugrađena linijska pumpa, foto: “LifeSaver”
U bocu Liberty je ugrađena linijska pumpa, foto: “LifeSaver”

Konačno 2007. godine završio je prvu LifeSaver bocu. Ovo je bio prvi prenosivi vodeni filter na svetu koji je mogao da ukloni i najmanje poznate zagađivače, uključujući i viruse. Ovaj sjajni proizvod britanska vojska je nakon izuzetno stroge provere izabrala kao službeno prenosno rešenje za filtriranje vode za osoblje koje boravi na terenu, daleko od redovnih osnovnih zaliha.
LifeSaver Liberty je mala boca (zapremine 400 ml) čiji filter može efikasno da prečisti 2000 litara vode, tako što ukloni 99,99 procenata virusa, bakterija i drugih patogenih organizama, ali i hemijskog zagađenja. Radi lakšeg pristupa izvoru vode isporučuje se sa petometarskim crevom, a u samu bocu je ugrađena linijska pumpa.

Srbija je bogata vodotokovima, no vodu na terenu najpre morate da prečistite, foto: M.M.
Srbija je bogata vodotokovima, no vodu na terenu najpre morate da prečistite, foto: M.M.

Preko univerzalnog ventila sa navojem, može da se uvrne u veliki broj kontejnera i plastičnih boca za slučaj ako želite da sačuvate veću količinu vode, ili jednostavno snabdete vodom saputnike.
Lako se koristi a brojni korisnici su je proglasili za najefikasniji i najisplativiji način za proizvodnju bezbedne vode za piće. U Britaniji se prodaje po ceni od 125 funti, što nije malo, ali kolika je zapravo cena života? Rezervni filter košta dodatnih 50 funti, ali garantovanih 2000 litara prečišćene vode, ipak će vam prilično potrajati.

Rastislav LAZIĆ
foto: “LifeSaver” i M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još