Lepet krila u svitanje

Vrhunski metak za ove uslove lova je „Krušikov“ Super Patak, s popularnom sačmom desetkom i punjenjem od 34 grama. Dobri strelci do polovine oktobra koriste i trap municiju, jer je brza, ali ima uzan snop. Najviše volim kombinaciju domaće municije „Belom“ i „Krušik“ s krupnoćom sačme od 2,5 i 3,00 mm

Septembar je tradicionalno rezervisan za atraktivne lovove, a lovcima su na nišanu divlje patke, divlji golubovi i, naravno, prepelice. Ipak, jedan od najpopularnijih u ovom periodu je lov divljih pataka. On je zahtevan i dinamičan, ali su ove godine lovci bili prilično dobrog uspeha, jer su zbog kiša i visokih vodostaja mnogi kubici, bare i rukavci i dalje s mnogo vode.

Takođe, na velikim rekama je situacija drugačija, vodostaj Dunava, Tamiša i Tise blago raste, dodatno puneći razne plitke bare, kanale i kubike. Tako se vrlo lako može desiti da lovci imaju odličan prelet na jednom mestu, a već u sledećem izlasku skoro i da ne bude pataka.

Kroz blato i vodu…

Prve informacije s terena su povoljne. Tokom ranog proleća značajan broj divljih pataka ostao je na gnežđenju koje je bilo uspešno i već od prve polovine jula viđana su lepa jata, skoro svuda kraj vodenih površina.

Prvi dani lova su, po pravilu, uspešni, jer ptice nisu toliko zaplašene i skoro uvek se ostvaruju dobri rezultati. Najbolje vreme za lov je u svitanje i sumrak, a divlje patke mogu da se love i u toku dana pretraživanjem (gacanjem) plićih bara i ivica ribnjaka. Ovo je izuzetno atraktivan i naporan lov. Od lovaca zahteva dobru opremu zbog pijavica i drugih napasti, dobro poznavanje terena i potencijalnih skrivenih prepreka, punu kondiciju i obučene lovačke pse. Napomenimo i to da komaraca i dalje ima prilično, pa su sredstva za zaštitu lovaca obavezna.

Prilikom jutarnjeg dočeka lovci se moraju postaviti barem dvadesetak minuta pre svitanja i zauzeti pregledna mesta koja patke preleću. S prvim zracima zore mogu se čuti karakteristični zvuci krila i prve ptice koje preleću. Pravilo je da se na te ptice, koje su obično visoko i ne vide se najjasnije – uopšte i ne puca. Tek sa svitanjem počinje najjači prelet, tako da lovci na dobrim mestima imaju šanse za pucanje. Tokom popodneva je situacija drugačija, lovci moraju biti dobro maskirani, jer prve patke koje se pojavljuju lete veoma visoko i nisu uopšte u dometu. Tada mlade i nestrpljive kolege mogu pokvariti lov, jer nije redak slučaj da neiskusni lovci pucaju na sve ptice koje se pojave i samo ih rasplašuju. U sam mrak, najjači je intenzitet preleta i lovci za kratko vreme moraju biti skoncentrisani i paziti na pravce doleta pataka, kako bi stigli da iskoriste veći deo šansi za pucanje.

Kod lova na preletu, lovci moraju paziti na svoj raspored i udaljenost. Osnovno je pravilo da se ne puca na patke koje sleću na vodu, kao i na one ptice koje doleću nisko u želji da slete na vodeno ogledalo. Jer na taj način mogu ozbiljno da se ugroze ostale kolege, učesnici lova. Nije redak slučaj da neki brzopleti kolega s manje iskustva opali po vodi. Takve treba i udaljiti iz daljeg lova.

Kombinovanje domaće municije

Od oružja, popularne su sačmarice u kalibrima 12, 16 i 20, standardnih čokova – polu i pun ili ako je reč o izmenljivim 1/4 i 3/4 čoka, a municija ne previše jaka, do 34 grama punjenja. U ovakvim lovovima, posebno na početku sezone, mnogo lovaca greši, pa vođeni mišlju „lovimo patke, pucaćemo na daleko“ stave pun čok. Vrlo uzan snop i male distance od 20 do 35 metara uzrokuju mnogo promašaja. To može da bude deprimirajuće po neiskusnog kolegu. Dugo sam loveći puškom koja ima promenljive čokove koristio isti čok kao i za prepelice – 1/4 čoka i imao odlične rezultate.
Vrhunski metak za ove uslove lova je „Krušikov“ Super Patak, s popularnom sačmom desetkom i punjenjem od 34 grama. Dobri strelci do polovine oktobra koriste i trap municiju, jer je brza, ali ima izuzetno uzan snop. Lično, najviše volim kombinaciju domaće municije „Belom“ i „Krušik“ s krupnoćom sačme od 2,5 i 3,00 mm. Od italijanskih favorita, tu su „Baskieri“, RC i „Nobel sport“, a njihova najbolja laboracija je sa oznakom 6, odnosno 2,75 mm ili „po naški“ – 11ca sačma s punjenjima od 28 do 34 grama.

Za uspešan lov neophodan je i pas, dobar aporter, a kao najbolji pokazali su se nkd i nod ptičari, engleski špringer španijeli i bretoni. Ovi lovovi su idealni za dresuru mlađih pasa, jer pas vrlo brzo ukapira da treba da bude miran i kraj lovca, a ne da tokom cele večeri i jutra juri uz obalu, ulazi i kvari ostalim kolegama lov.
Takođe, ovo je prilika da se lovci druže i uzvrate gostovanja kolegama koji nemaju uslove da mnogo love divlje patke. Mnoga udruženja imaju i tradicionalna otvaranja lovova na divlje patke. Takvi lovovi se s nestrpljenjem očekuju i dugo prepričavaju.

Mr. Vladimir MIJAILOVIĆ
Foto: Predrag MASTILOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još