Oko sokolovo

Posle Drugog svetskog rata, fabrike oružja u SAD, jedno vreme imale su manje posla i uglavnom su radile civilni i sportski program. Već posle nekoliko godina, tržište se stabilizovalo i ponovo je bilo posla za oružare. Tu promenu osećaju Wiliam Baterman Ruger i Alexander M. Sturm, koji 1948, u Sautportu (Konektikat), osnivaju firmu „Sturm, Ruger & Company Inc.“ Prvi uspešan proizvod bio im je pouzdani malokalibarski pištolj, koji je pomalo podsećao na Parabelum P08. Firma se širila, međutim Aleksander Sturm ubrzo gine u avionskoj nesreći, a posao nastavlja Vilijam Ruger.
Prvu pušku firma proizvodi 1959, a potom dolaze brojni uspešni revolveri, lovački karabini, pištolji, sačmarice, malokalibarske puške. „Ruger“ je danas jedan od giganata među američkim proizvođačima oružja. U oblasti lovačkih obrtnočepnih karabina, rađenih po sistemu Mauzer 98, danas u SAD vladaju „tri sedmice“: Winchester M70, Remington M700 i Ruger 77. Najnoviji lovački karabin Ruger 77 koristi Mauzerovo bravljenje i pouzdan, nepomičan bočni izvlakač. Svi karabini ovog sistema rade se u tri dužine sanduka. Za manje kalibre ide kratak (mini-mauzer) sanduk, za sve srednje kalibre važi standardni sanduk, dok snažni „magnum“ kalibri zahtevaju dugačak sanduk.

Još 1912, „Holland & Hollnad“ uvodi u upotrebu snažan precizan kalibar .375 H&H. Odmah se proslavio u afričkim i azijskim lovovima, naročito na opasne životinje. Krupni predatori meke kože padaju pod udarom zrna .375 H&H već skoro jedan vek. Za njega su rađene brojne dvokuglare i lovački, obrtnočepni karabini. Kod lovačkih karabina zbog dužine čaure od 72,39 mm i celog metka dugog 91,44 mm neophodan je dug sanduk. To znatno produžava dužinu cele puške, ali i hod i vreme repetiranja. Sve do danas. Da izvrsne balističke osobine metka .375 H&H, smesti u manje “pakovanje” pošlo je američkoj firmi „Hornady“. Pušku oko novog metka skrojiće „Ruger“, na bazi familije obrtnočepnih karabina Ruger M77.
Stari metak .375 H&H imao je prečnik zrna 9,525 mm, dužinu čaure 72,39 mm i ukupnu dužinu 91,44 mm. Sa zrnima mase 270 grs (17,5 g) i 300 grs (19,44 g) ostvarivane su početne brzine između 770 i 820 m/s, odnosno kinetička energija od 5.700 do 6.100 džula. Taj metak je zbog visokih „magnum“ pritisaka od oko 4.500 bara imao ojačavajući pojas na dnu čaure. U firmi „Hornady“ su za prečnik dna čaure novog metka uzeli prečnik tog ojačavajućeg pojasa (13,51 mm) i napravili čauru bez pojasa (beltless), koja ispred suženja (vrata) ima prečnik 13,08 mm. Ukupna dužina čaure iznosi 65,5 mm, što znači da može da stane u standardne Mauzer sanduke obrtnočepnih lovačkih karabina. Izmerena zapremina nove čaure je za šest grejna (0,388 g) veća od zapremine čaure starog metka .375 H&H. To znači da staje isto ili čak i nešto više baruta. Čaura .375 Ruger nema ojačavajući pojas na dnu čaure, koji karakteriše „magnum“ municiju, ali je ostao pritisak od 4.450 bara pri opaljenju. „Hornady“ je za novi metak predvideo tri zrna: 270 grs (17,5 g) SPRP mekog vrha, 300 grs (19,44 g) čelične košuljice oblog vrha FMJ-RN i 300 grs (19,449 g) oblog olovnog vrha SP-RN. Brzina na ustima cevi je u granicama od 811 do 866 m/s, a energija E0=6390 do 6556 J. Kada još uporedimo trajektorije zrna, vidimo da je američki „Hornady“ uspeo da ostvari balističke osobine metka .375 H&H u novom metku .375 Ruger. I tipovima i težinama zrna, pokrivene su sve lovne situacije: od gađanja afričkih bivola na većim daljinama, do pucanja na lava ili leoparda. Međutim, nije se mislilo na afričke lovove, već na grizlije i bele medvede koji suvereno vladaju Aljaskom. Tako se baš i zovu nove Rugerove puške: Ruger Hawkeye African i Ruger Hawkeye Alascan. „Oko sokolovo“ iz Afrike i „oko sokolovo“ sa Aljaske. Ta imena je „Ruger“ čak i zakonski zaštitio.
Ruger M77 African ima cev dugu 584 mm (23 inča) i fini orahov kundak. Ruger M77 Alaskan ima nešto kraću cev – 508 mm (20 inča) i „Hogue“ polimerski kundak. Imena baš odgovaraju. U Africi se na bivole, lavove i druge krupne životinje puca tokom organizovanih lovova, često i na nešto većim daljinama. Grizliji, losovi i beli medvedi su krupne, nešto lakše mete i za Aljasku je pogodnija i kraća cev. Za zaleđena prostranstva severa je daleko pogodniji polimerski kundak „Hogue“, presvučen hrapavim gumenim površinama i cev od nerđajućeg čelika. Na safariju ima vremena da se cev očisti i podmaže, tako da je na modelu African ona od ugljeničnog čelika.


Oba modela su opremljena brzim zadnjim V notch, nišanima, sa oblom svetlom mušicom koja se lako smešta u široki V zarez. Alternativa ovim mehaničkim nišanima, su kvalitetne varijabilne optike malih uvećanja. Američki stručnjak za oružje Holt Bodinson, koji je o ovim puškama pisao u poznatoj reviji “Guns Magazine”, svoj Ruger Alascan je opremio izvanrednim novim optičkim nišanom Leupold VX 7 1,5-6×24. Ovaj kvalitetan „Leupoldov“ proizvod u SAD košta čak 1.695 dolara. Interesantno je i za pohvalu, da „Ruger“ kupcima uz ove puške isporučuje i odgovarajuće 30-milimetarske prstenove, za montažu optičkih nišana.
Kapacitet integralnih magacina modela M77 African i Alaskan, iznosi tri metka, uz metak u cevi. Ugrađen je i poboljšan LC 6 (Light and Crisp) lak i odsečan obarač, kod koga je fabrički naštelovana sila opaljenja od 1,9 daN (1,9 KP). Namerno se nije išlo na lakše okidanje, jer lov opasne divljači predstavlja visoko stresnu situaciju, u kojoj mekano okidanje nije poželjno.
Holt Bodinson je uporedo testirao klasični karabin .375 H&H i novi Ruger M77 Alascan .375 Ruger. Čudi kako su dobijeni veoma slični rezultati i za grupe pogodaka, pa čak i za početne brzine zrna. Sa težim zrnom (300 grs) na 100 jardi (91,44 mm), dobijena je grupa od tri metka prečnika 38 mm što je odlično. Kraća cev (508 mm), daje svega 13 m/s nižu brzinu od standardnih cevi karabina .375 H&H.
Što se trzaja tiče, jasno je da je oštar, jer se ispaljuje zrno od 19,44 g. Donekle pomaže ugrađeni gumeni amortizer, ali ovo je ipak muška sprava. Zaista je za pohvalu zajednički rad „Hornadya“ i „Rugera“, koji su stari, snažni „magnum“ metak, uspeli da spakuju u standardni lovački karabin. Na evropskim prostorima, ovim karabinima mogao bi bez problema da se ulovi divlji vepar kapitalac!
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još