D.Š.

Portabl sklonište

Kada govorimo o “nepredviđenim situacijama” prvenstveno imamo na umu događaje i okolnosti u kojima su neposredno ugroženi život i zdravlje vas i osoba u vašem okruženju. Kod prevazilaženja ovakvih problema u većini slučajeva može pomoći poštovanje nekih opštih pravila. Pre svega, reč je o potrebi da postupate staloženo i sačinite sopstveni (makar i kratkoročan) plan delovanja. To između ostalog znači da morate odrediti prioritete, a na ovim geografskim prostorima i klimatskim uslovima redosled prioritetnih aktivnosti je: sklonište, vatra, voda i hrana.
U bilo kakvim nepredviđenim okolnostima, prvi zadatak je obezbediti sklonište za zaštitu od spoljašnjih faktora (ekstremna temperatura, vetar, padavine, insekt) i mesto sa minimumom komfora za oporavak. Kompanija pomalo mračnog naziva “Don’t Die in the Woods” (nemojte umreti u šumi) nudi praktično rešenje za ovaj problem.

U suštini, reč je o ultra-lakom šatoru napravljenom od materijala nazvanog “milar” koji se koristi za temperaturnu zaštitu orbitalnih stanica i satelita. S jedne strane je nanet mikronski reflektujući sloj visoke efikasnosti koji po potrebi odbija sunčane zrake ili okrenut u unutrašnost čuva toplinu koju generiše naše telo.
Za 20 dolara dobijate odličan zaklon mehanički prilično otporan i ojačan padobranskim kanapom nosivosti 250 kg. Dimenzije su 240 x 240 cm u razvijenom položaju što je dovoljno za izgradnju skloništa za dve osobe, a masa ispod 150 grama računajući i minijaturnu torbicu za nošenje, koja staje u bilo koji džep jakne ili pantalona.

D.Š

Foto: “Don’t Die in the Woods”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još