Bodež za samoodbranu

Jedna američka poslovica kaže kako je Bog stvorio čovjeka a Semjuel Kolt ih je izjednačio. Onaj ko je skovao ovu poslovicu je očigledno ciljao na činjenicu da više gola fizička sila nije bila dovoljna za nametanje sopstvene volje slabijima jer su oni od tada imali sredstvo za izjednačavanje (eng. „equalizer“). Ipak, svjedoci smo kako već duži niz godina, ili bolje reći decenija zakoni u svetu sve manje idu u korist legalnih vlasnika vatrenog oružja. Sa druge strane, potreba za samoodbranom je uvek aktuelna. Zato se često postavlja pitanje kako se odbraniti. Jedan od predloga je da vežbate neku borilačku veštinu. Sjajan savet, nema šta. Jedini problem je što su potrebne godine posvećenosti da bi došli do nivoa kada bi bili sposobni da se efikasno odbranimo. Znači, običnim smrtnicima je potrebno neko sredstvo koje će poslužiti da se njihova snaga i veština pojača do tog nivoa da su u stanju da se koliko-toliko efikasno odbrane. Hladno oružje poput boksera, teleskopskih palica, različitih vrsta pendreka i slično je zakonom zabranjeno pa kao takvi otpadaju u startu.


Zato su sve popularnija priručna sredstva poput specijalnih privesaka za ključeve, taktičkih olovaka, baterijskih lampi i slično. Većina ovih sredstava ima neku smislenu upotrebu (i opravdanje kod „plavih anđela“), ali i te kako mogu poslužiti za odbranu života u slučaju krajnje nužde.
Jedno od tih sredstava je i kubotan. U pitanju je predmet benignog izgleda, koji služi u svakodnevnoj upotrebi kao privesak za ključeve. Svoje korene vuče od javare, predmeta koje su budistički monasi u Japanu koristili za ubadanje/udaranje protivnika. Kako su pomenute javare podsećale na predmet koji se koristi u religiozne svrhe, lako se moglo prevideti da je u pitanju vrsta oružja.


Na sličan način se Takajuki Kubota, majstor brojnih borilačkih veština i osnivač Gosoku rju škole karatea potrudio da napravi savremenu verziju samoodbrambenog oružja. Kubota je osmislio i napravio jednostavno oružje kao i tehnike upotrebe. U pitanju je neka vrsta minijaturnog srednjevekovnog mlata, ali maskiranog kao privesak za ključeve. Drška je izrađena od aluminijuma dužine 140 mm sa šest kružnih žlebova čija je uloga da omoguće čvršći hvat prilikom zamaha. Na jednom kraju se nalazi fiksiran čelični prsten na koji je dodan drugi prsten, ali koji se slobodno kreće. Ovaj drugi prsten je predviđen da se na njega postavljaju ključevi. Naravno, oni nisu tu samo radi maskirnog efekta već služe i kao predmet kojim se udara. Sam Kubota preporučuje da se na prsten stavljaju nepotrebni ključevi i to što više, to bolje. Na taj način se dobija veći efekat, a u slučaju gubljenja ključeva, nećete ostati bez onih koji su vam neophodni. Kao mlat, najefikasnija meta su protivnikove oči. Na taj način se napadač može privremeno oslepeti, što bi trebalo da nam da dovoljno vremena da nanesete još par udaraca u vitalne tačke, poput slepoočnice, solarnog pleksusa i slično.


Savremene verzije kubotana uglavnom se nose bez ključeva, ali su znatno efikasnije prilikom direktne upotrebe. To se postiglo tako što je jedan kraj, a nekada i oba, blago zašiljen. Na taj način se kinetička energija prenosi na manju površinu, što povećava efikasnost. Ukoliko poznajete vitalne tačke i uglove pod kojim se udaraju, postićete maksimalan efekat. Za laike, najlakše je da gađaju ona mesta na telu gde su kosti blizu kože, poput lobanje i zglobova.


Ali, postoji i jedan mali problem, kubotan je hladno oružje. Iako ne verujemo da bi ga neko nosio radi vršenja napada, ipak je kao takav zakonski sankcionisan. Postoji doduše mogućnost da ga policija ili sud kao takvog ne prepozna, ali zaista nema potrebe rizikovati. Postoji ogroman broj svakodnevnih predmeta koji mogu pomoći u samoodbrani. Na primer, baterijske lampe sa aluminijumskim kućištem, hemijske olovke, markeri… Naravno, na tržištu tako možemo naći posebne modele ovih predmeta koji imaju u svom nazivu prefiks taktički. Neki od njih, poput baterijskih lampi mogu da budu izuzetno efikasni a da pri tome, ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje za njihovo nošenje.
N. Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još