Efikasan i udoban terenac

Uticaj ekonomske krize i te kako se oseća na tržištu oružja i opreme za boravak u prirodi, što se primećuje na svim svetskim sajmovima. Upravo u takvim situacijama, kada se vodi borba za opstanak, rađaju se novi kvaliteti ili potvrđuju stari. Kao i svi i firme koje se bave proizvodnjom noževa, trude se da opstanu na najrazličitije načine. Mnogi smatraju da je ključ opstanka u pojeftinjenju proizvoda i povećanju prodaje. S druge strane, „Benchmade“ je jedna od firmi koja ostaje privržena svojoj filozofiji – kvalitet po svaku cenu. „Benchmade“ uvek u svojoj liniji ima nekoliko velikih preklopnih noževa vrhunskog kvaliteta, koji predstavljaju nosioce standardne ponude. Pre nekoliko godina, to je bio model Skirmish, koji je prestao da se proizvodi 2009. Rukus je bio u centru pažnje 2008, a ove godine, red je došao na Onslaught…

Model Onslaught je verna reprodukcija Forestera, noža koji je dizajnirao i u malim serijama pravio legendarni Bob Lum. Jedine, minimalne razlike su prilagođavanje „Benchmadeovim“ inovacijama: pre svega bravi, koja je umesto liner locka, korišćenog od strane Boba Luma, sada tipa axis lock, što je prednost i kod čvrstine celog mehanizma i lakšeg podešavanja mehanizma bravljenja, tokom korišćenja. U reklamnom materijalu koji je kompanija slala i objavljivala na Internetu i pre nego što je stigao na tržište, Onslaught je po veličini delovao slično prethodnom modelu, koji je „Benchmade“ proizvodio, a dizajnirao Bob Lum. Čak i oni koji su pažljivo gledali karakteristike, pretpostavljali su da se radi o malo uvećanoj dršci, na koju je postavljeno nešto duže i značajno šire sečivo.
Prvi kontakt uživo sa Onslaughtom je pravo otkrovenje. Pre svega, Onslaught je veliki preklopni nož, koji u ruci ostavlja utisak da je još veći, a skoro nestaje kada se nosi u džepu. Neverovatno je koliko je Onslaught, s obzirom na veličinu, neprimetan prilikom nošenja i obavljanja svakodnevnih poslova. Sečivo Onslaughta je dugo skoro 110 mm. Oblik je clip point, čije veličine se ne bi postideo ni Bowie, sa sečivom od 20 cm. Baš obrnuto, sečivo se i sastoji iz velikog clipa, koji se završava sa velikom rampom za palac, samo 3 cm od početka drške. Ovako veliki clip, zajedno sa znatnom širinom sečiva, omogućava priličan trbuh na sečivu, koji značajno povećava dužinu reza i efikasnost u sečenju. Tome doprinosi i relativno tanko sečivo – 3 mm, koje zahvaljujući širini ima niske uglove brušenja. Bob Lum je dizajnirao Forester kao beskompromisnu mašinu za sečenje, a nešto uvećani Onslaught, čije je sečivo za 10% duže od originala, još je efikasniji. Oblik sečiva vuče korene iz kineskih širokih mačeva, što je karakteristično za većinu Bob Lumovih modela, kome su inspiracija bili tradicionalni, dalekoistočni oblici. Onslaught je nož klasičnijeg koncepta, nego što je trenutna moda na tržištu, što zahteva debela sečiva, koja se više koriste kao poluge, a ne kao prava svrha noža.

Sečivo je od čelika 154Cm, koji je u vreme kada je Bob Lum dizajnirao ovaj nož bio jedan od vrhunskih, a danas je, posle pojave superčelika izgubio nešto od svoje popularnosti, pre svega zbog marketinga. Čelik 154 Cm odlično obavlja svoj posao i mnogo lakše se oštri od superčelika, koji su trenutno modni hit. Drška Onslaughta je napravljena od fino poliranog kompozita G10. Zahvaljujući dizajnu sa žlebovima za vrhove prstiju, čvrsto se drži u ruci. Pritom, oblik drške ne diktira samo jedan hvat, kao što je slučaj sa većinom noževa, s anatomski oblikovanim drškama. To nije preterano iznenađenje, s obzirom da se Bob Lum visoko kotirao među proizvođačima custom noževa, a ovo je verna replika njegovog najvećeg preklopnog modela. Za razliku od prethodnog Dejavua, Onslaught ima prilično široku dršku, što ne iznenađuje, s obzirom da su im i namene različite.
Brava je jedini detalj koji je „Benchmade“ promenio na originalnom dizajnu. Axis lock je savremena samopodešavajuća brava, mehanički izdržljivija od tradicionalnog liner locka. Axis lock postavlja masivni čelični valjak između repa sečiva i bočnih, čeličnih ploča drške. Uglovi su podešeni tako, da se sa povećavanjem sile na sečivu, čelični valjak samo čvršće drži između sečiva i ploča drške i ni u kom slučaju ne može da isklizne sa svog mesta. Zato što je ukupna debljina čeličnih ploča drške jednaka debljini sečiva, dobija se veza koja je čvrsta, skoro kao i fiksno sečivo. Axis lock se automatski bravi, jer valjak guraju dve opruge oblika grčkog slova omega, koje obezbeđuju rad, čak i u slučaju da je jedna slomljena. I oslobađanje brave je jednostavno: povlačenjem valjka koji viri na bočnoj strani drške prstom unazad. Uz sve to, valjak viri na obe strane drške, tako da je pristupačan i levorukim osobama.
Tokom korišćenja, axis lock se pokazao pouzdaniji od bilo koje druge brave. Pre svega, sečivo se pouzdanije bravi kada se polako otvori, što nije slučaj sa liner lockom i drugim, tradicionalnim bravama. Jedina mana je povremeno pucanje omega opruge, do čega dolazi posle stotina otvaranja. Međutim, ukoliko se obe omega opruge i polome, axis lock i dalje može da se zabravi ručnim pomeranjem valjka u bravu.

Kao i drugi Bob Lumovi modeli i Onslaught se otvara velikim, okruglim otvorom na sečivu – načinom koji je pre mnogo godina uveo „Spyderco“, na svojim noževima. Ovakav način otvaranja sečiva je mnogo udobniji, od bilo kog drugog mehanizma sa pločicom ili valjkom koji viri na sečivu. Bez obzira na veličinu i put koji ovaj otvor pređe prilikom otvaranja, Onslaught se otvara brzo i mekano. Na osnovu prethodnog iskustva sa „Benchmade“ noževima, verujemo da se ovakva lakoća otvaranja, bez gubitka tenzije, što je bitno za sigurno nošenje noža – zadržava godinama.

Klips za kačenje na Onslaughtu je priča za sebe. Površina klipsa je velika, i prati oblik kraja drške, koji je povijen nadole. Ceo klips ima zaobljene ivice i finiširan je u tamnu, skoro crnu boju, koja izgledom podseća na brunir (iako to nije, jer je klips napravljen od nerđajućeg čelika). Ovakav finiš je definitivno otporniji od brunira i vrlo dobro trpi stalno trenje od vraćanja u džep i vađenja iz njega. Ceo Onslaught ima sve ivice zaobljene, a „Benchmade“ ni najmanje nije štedeo, upravo tamo gde većina ostalih štedi – na završnoj obradi. Sve ivice Onslaughta su pažljivo oborene, bilo da se nalaze na metalnim ili na delovima od kompozita i to je jedna od tajni njegove udobnosti nošenja i korišćenja. Kada se nosi u džepu, Onslaught se skoro ne primećuje, ni u borbenim taktičkim pantalonama, ni svakodnevnoj odeći. Bob Lum je dizajnirao Forester kao nož za boravak u prirodi, pre svega namenjen lovcima. Onslaught je za 10% veći od standardnog Forestera i toliko i efikasniji, za poslove za koje je napravljen. Onslaught možda nije prvi model koji bi izabrali ljubitelji taktičkih sečiva ili npr. motociklisti, ali za one koji mnogo vremena provode na terenu je dobar izbor.
Ukoliko za svoj sledeći nož izaberete Onslaught, sigurno nećete da pogrešite. Dobićete vrhunski preklopni nož, skoro istog kvaliteta kao i originalni Forester Boba Luma, koji danas košta i nekoliko hiljada dolara. Model Onslaught, obezbediće vam jednako uživanje, uz znatno nižu cenu.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još