Efikasne nordijske alatke

Nije jednostavno ponuditi jeftin nož, po ceni od pet do 20 evra. Ipak, kombinacija automatizacije proizvodnje, bliski izvor kvalitetnih čelika, duga tradicija izrade sečiva sa minimumom brušenja i savremena tehnologija livenja drški od plastičnih masa – daju rezultate. Savremeni, plastični noževi Mora, u zavisnosti od zemlje u kojoj ih kupujete koštaju između pet i 20 evra. Za taj novac dobijate vrlo upotrebljiv nož od relativno dobrog čelika, vrhunski termički obrađenog, sa udobnom drškom (koja bez problema izdržava sve zahteve postavljene pred takav nož). Takođe i upotrebljivom futrolom, koja u potpunosti obavlja posao za koji je dizajnirana, a to je – sigurno držanje noža.
U Mori su doskora postojale dve kompanije, koje su masovno proizvodile noževe. Od pre nekoliko godina su se udružile i prodaju svoje noževe pod imenom „Mora of Sweeden“. Proizvodne linije su ostale iste. Naravno, noževi se i dalje označavaju istim brojevima i imenima.

Sečiva jeftinih Mora se izrađuju od nekoliko različitih čelika. Nerđajući čelik je 12C26, ugljenični je uddeholm 80, a pojedini noževi se prave i od čelika koji kompanija označava kao triflex, što nije ništa drugo do klasični uddeholm sa diferencijalnim kaljenjem. Modeli koji na drškama imaju crvenu boju izrađeni su od klasičnog ugljeničnog, dok plava označava nerđajući čelik. Čista crna drška, sa natpisom Frost, nalazi se na noževima od triflex čelika. U ovom sistemu označavanja bojom ima i izuzetaka: švedski vojni nož od nerđajućeg čelika sa zelenom drškom, kamuflažni model od nerđajućeg čelika, modeli namenjeni preživljavanju od nerđajućeg čelika sa narandžastim drškama. Jedini model koji ima crvenu dršku na nerđajućem sečivu je 440, ali na tržištima izvan Švedske je veoma redak, tako da je skoro sigurno da crvena boja označava ugljenični čelik.


Sečiva na ovim jeftinim noževima su klasičnog nordijskog oblika, oštrena potpuno ravno, sa vrlo malom sekundarnom površinom oštrenja. Sva sečiva su visoko polirana, sa tragovima relativno grube mašine za brušenje na kojoj su i formirana. Ovo je i jedini nedostatak Mora noževa. Masovna produkcija zahteva brz prolazak sečiva kroz mašinu za brušenje, zbog čega ivice sečiva imaju manju tvrdoću i podložnije su oštećenjima, nego samo jezgro sečiva. Ovo se popravlja relativno brzo, skidanjem sloja od pola milimetra i ravnanjem same ivice sečiva na velikom kamenu ili šmirgl papiru postavljenom na ravnu podlogu – komadu stakla ili keramičku pločicu.
Sva sečiva su duga oko 10 cm, što se u nordijskim zemljama smatra za univerzalnu dužinu, sa blagim, ravnim klipom sa gornje strane. Otpornost sečiva od nerđajućeg čelika na koroziju je izuzetna. To se potvrdilo kroz višegodišnje korišćenje Mora za pecanje na moru, gde mnogo vremena provode u slanoj vodi na dnu čamca, što podnose bez ikakvog oštećenja.

Noževe Mora možemo da podelimo na dve grupe: seriju 700, sa monolitnom drškom od plastike i seriju 800, sa drškom na kojoj je preko sredine navučena obloga od elastomera. Drške serije 700 imaju izraženiji branik sa donje strane, malo su deblje i više. I ovo zahteva sitnu doradu, pažljivu obradu mesta na kome su se spojile dve strane kalupa, koja zna da ostavi bolna nagnječenja na ruci, uglavnom palcu i kažiprstu. Drške na modelima serije 800, koje fabrika naziva Clipper su tanje, a najdeblje mesto na dršci je pomereno za jedan prst unazad, u odnosu na prethodni model. Branik je manji, a guma sprečava klizanje u ruci i kada su ruke mokre. Obe vrste drški dobro su se pokazale u radu i posle dugogodišnje upotrebe, nijedna nije stekla neku značajnu prednost. Na prvi pogled, serija 700 izgleda jače, ali to nije potvrđeno na terenu.
Bitna prednost serije 800 su futrole, koje za razliku od serije 700 imaju jaku kuku za kačenje na pojas, kojom nož može da se zakači i za ivicu džepa, bez bojazni da će se otkačiti i izgubiti. S druge strane, najslabije mesto futrole serije 700 je omča za kačenje koja ne odaje utisak preterane sigurnosti. Ovo je mesto koje će prvo da popusti, ukoliko se futrola noža zakači za granu. Međutim, ako se poštuju pravila nošenja noža na terenu, gde se futrola donjim delom drži u džepu ili se okači oko vrata, neće biti problem.

Posle višegodišnjeg iskustva koriščenja noževa Mora u najrazličitijim uslovima, možemo slobodno da kažemo da su ovo alatke koje neće izneveriti korisnika. Bilo da je posao priprema mamaca i čišćenje ribe, čišćenje i dranje divljači ili ste kamper kome Mora služi za pripremu hrane – nećete se razočarati. Jedino ograničenje je u tome što noževi Mora od korisnika zahtevaju određeno znanje i iskustvo u korišćenju. Nisu namenjeni onima koji misle da sve može da se reši primenom veće sile, udaranjem kamenom po leđima noža ili korišćenjem noža kao poluge. Svaki posao može da se obavi uz primenu odgovarajuće tehnike i razmišljanja – onako kako to nordijski narodi rade vekovima, a što se danas često zaboravlja. More sa ugljeničnim sečivima oštre se izuzetno lako i dobro drže oštrinu, pogotovo u poređenju sa nerđajućim čelicima serija 400, koji su najčešći na jeftinim noževima drugih proizvođača. Tvrdoća sečiva na Mora noževima je 58-60 HRC, dok na sečivima od triflex čelika iznosi i 62 rokvela. Sa fino poliranim oštricama, seći će unedogled… Po performansama, prevazilaze i mnogo skuplje čelike, zahvaljujući visokoj žilavosti, koja im omogućava znatno tanja sečiva, koja opterećenja podnose bez oštećenja.


Često ćete danas, u pojedinim testovima, videti udaranje drške noža čekićem, korišćenje noža kao alatke za kopanje zemlje ili pajsera, što je proisteklo iz neznanja i popularizacije u holivudskim filmovima. Po tim standardima, More su noževi koji vrede onoliko koliko koštaju, a prava istina je potpuno suprotna. Bolji i upotrebljiviji nož od jeftinih Mora, košta nekoliko puta više. Sve do sume od 80 evra, prednosti noževa su čisto kozmetičke, a u upotrebnom smislu skuplji noževi će se često pokazati i daleko lošije.


Koliko god noževa da imate, nemojte oklevati da dodate jedno ili više Mora sečiva u svoju kolekciju. Zahvaljujući ceni, Mora su idealni noževi, koje možete da ostavite tamo gde će vam nož ko zna kada da zatreba. Pored toga, oni su i odlični za sve početnike, pogotovo one koji žele da nauče kako da oštre nož. Posle nekoliko meseci iskustva sa jeftinom Morom, biće im daleko jednostavnije da za sebe izaberu sledeći nož. Budite sigurni da i pored tog sledećeg, Mora nož neće ostati neupotrebljen u nekom ćošku.
R.K.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još