Dragan Šaponjić

Hit među kamperima

Na svakom sajmu IWA u Nirnbergu, obiđemo i štandove proizvođača outdoor opreme. Pre par godina veliko interesovanje posetilaca privukao je neveliki jarko obojeni “paketić”. Kada smo prišli ispostavilo se da je predmet koji je išao iz ruke u ruku alpinista, lovaca i pripadnika SWAT timova – upaljač. Ali ne običan.
Kada vam u prirodi zatreba upaljač, često se pojave problemi zbog vetra koji gasi plamen, vlažnog točkića za kremen koji “ne baca” varnicu kako treba, slabog pritiska gasa zbog niske temperature… Američki proizvođač upaljača “US TekFire” smatra da je rešenje odsustvo klasičnog goriva i korišćenje tzv. voltinog luka između dve elektrode (kao kod aparata za elektrolučno zavarivanje).

Radi u svim vremenskim i klimatskim uslovima
Radi u svim vremenskim i klimatskim uslovima

Model Fuel free funkcioniše upravo na ovom principu. Ugrađena baterija daje energiju za oko 5 mm dugu munju električnog pražnjenja ekstremno visoke temperature. Samo sekund-dva je dovoljno da se zapali komad parakorda, sitne komade drveta ili strugotinu. Jednom napunjena, baterija može da obezbedi više stotina paljenja, a dopunjava se preko USB priključka.
Mehaničku zaštitu pružaju poklopac i gumena obloga u narandžastoj ili zelenoj boji. Upaljač možete vezati parakordom da se ne izgubi, a to je ujedno i dobar materijal za potpalu. Cena se kreće oko 15 evra u Evropi.

Dragan ŠAPONJIĆ
Foto: US TekFire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još