Jednostavan karabin

Postoji posebna grupa oružja, namenjena samoodbrani, preživljavanju u prirodi, sportu i rekreaciji, koju čine uglavnom specijalizovane i jednostavne sprave, u koja spadaju i karabini, koji koriste pištoljski metak. Ovaj koncept, doveo je do pojavljivanja nove grupe kratkih, kompaktnih, ponekad i ne baš apsolutno pouzdanih i preciznih karabina, ali obavezno lakih za kontrolu i rukovanje. Namenjeni su za brzo, skoro instiktivno korišćenje na kraćim rastojanjima, retko preko 100 metara. Jedan ovakav karabin, pre nekoliko godina pušten je na tržište, od malo poznate američke oružarske firme „TNW Firearms, Inc“. Iz grada Vernonije u Oregonu, pod nazivom Aero SR (Aero puška za preživljavanje). Zamišljen kao puška za preživljavanje, karabin Aero SR je prvenstveno bio namenjen pilotima, kao deo kompleta za prvu pomoć i preživljavanje u avionima (severnoamerički kontinent ima veliki broj pilota privatnih aviona). Međutim kao zanimljiv koncept, uskoro je postao interesantan i velikom broju građana SAD, koji se opremaju za preživljavanje posle velikih prirodnih katastrofa ili nuklearnog holokausta, a svi oni tragaju za što jednostavnijim i efikasnijim oružjem za odbranu svojih domova. Ovakav koncept karabina, takođe je interesantan i kamperima, planinarima i nekim drugim kategorijama građana kojima oružje nije ni poziv ni stalna potreba, ali žele da imaju jedan primerak, koji bi koristili u slučaju potrebe. Takvo oružje treba, pre svega, da bude lako, lako prenosivo, jednostavno za rukovanje i kontrolu i onima koji sa njim nemaju baš mnogo iskustva, ali i relativno precizno i dovoljno efikasno na kraćim rastojanjima. Sve ovo, po ceni od 650 do 700 dolara, nudi karabin Aero SR, pa je za kratko vreme postao veoma traženo oružje na civilnom tržištu SAD. Ovaj karabin je u stvari prilično jednostavno, poluautomatsko oružje sa sistemom rada slobodnim zatvaračem, dugom karabinskom cevi i kundakom, koje koristi pištoljske okvire firme „Glock“ i koje se za kratko vreme može rasklopiti radi skladišćenja ili prenošenja. Jednostavno zar ne?


Inženjeri su kod ovog karabina, uspešno uklopili najjednostavniju moguću konstrukciju, sa izuzetno malim brojem delova, sa modernim, namrštenim izgledom savremenog taktičkog oružja i na prvi pogled vizuelnu sličnost sa porodicom oružja AR-15/M-16 (iako konstrukciono nemaju nikakvih dodirnih tačaka). Osnova ovog oružja je sanduk, načinjen od komada glodane čelične cevi. U sanduk je zavučena (do prstenastog graničnika), potpuno cilindrična hladno kovana cev, dužine 413 mm (16,5 inča), sa šest polja i žlebova i desnim korakom uvijanja. Cev je na mestu fiksirana navojem perforirane obloge, koja je jednostavno zavrnuta. Prilikom rasklapanja i sklapanja, prvo se skida cev, a zatim unapred izvuku zatvarač i povratna opruga, koji se nalaze iza nje. Zatvarač je dvodelan, a zadnji deo je takođe cilindričan, što omogućava lako vođenje kroz sanduk. Na sanduku postoje dva otvora za izbacivanje čaura, sa obe bočne strane, pa se karabin prilikom ponovnog sklapanja lako može prilagoditi korišćenju levorukih, jednostavnim prebacivanjem delova na kontra stranu. Kanal za kretanje ručice zatvarača ima bočno usečen kanal na gore u zadnjem delu (da se tu zadrži ručica), pa se prilikom punjenja može nositi sa zatvaračem u zadnjem položaju i bez metka u cevi (guranjem ručice na dole, zatvarač kreće unapred, skuplja metak iz okvira i uvodi ga u cev, a oružje je spremno za dejstvo). Na njemu nema nikakvih drugih sigurnosnih uređaja, jer je konstruktor smatrao da samo mogu da zbune teoretski slabo obučene korisnike. Na donjoj strani sanduka nalaze se dva čelična klina, na koja je jednostavno navučena i sa dve čivije fiksirana okidačka grupa definisana kao celina. Okidačka grupa sa udaračem smeštena je u posebno čelično kućište sa rukohvatom i branikom okidača, ispred koga je i uvodnik okvira.


Rukohvat ima plastičnu dršku tipa AR-15, što je direktno marketinški potez, ali i olakšavanje korišćenja američkim korisnicima kojima je konfiguracija jurišnih pušaka AR-15/M-16, najprirodnija za rukovanje, s obzirom da se sa njom najčešće i sreću. Dugme utvrđivača okvira je na uvodniku sa leve prednje strane i to je ujedno i jedina komanda karabina. Na sanduku je još sa njegove zadnje strane i sklopivi, teleskopski kundak sa neklizajućim gumenim osloncem za rame, sa četiri pozicije, tipa AR-15 (koji se može zameniti po želji korisnika bilo kojim sličnim, kakvih je bezbroj na tržištu), sa kojim je ukupno dug 830 mm i prazan ima masu od samo 2.830 grama.  Na gornjem delu sanduka, se punom dužinom nalazi postavljena, MIL-STD-1913 Picatinny šina, za montažu optičkih pomagala svih vrsta, jer oružje nama ugrađene mehaničke nišane. Na ovu šinu, se mogu montirati pomoćni preklopni mehanički nišani, kakvih sada na tržištu ima u izobilju. Ipak, karabin se isporučuje sa jeftinim optičkim nišanom Nc Star 4×30, zajedno sa montažom i prstenovima, pa bolje nišane prosečni korisnik ne mora ni da nabavlja. Sa donje strane sanduka, postavljena je još jedna kraća šina, koja omogućava korišćenje posebne opreme, kakva je, recimo, vertikalna ručica prednjeg rukohvata, sa ili bez ugrađene lampe ili slično. Karabin je spolja zastićen od habanja parkerizovanjem i ceo je mat crne boje.
Napomenuli smo već da Aero SR ima samo mogućnost jedinačne vatre, a hrani se standadrnim izmenljivim pištoljskim okvirima, pištolja Glock. Nudi se u kalibrima 9×19 Para, .40 S&W, .45 ACP, pa mu u zavisnosti od kalibra i dužine okvira i kapacitet varira. Tako na primer, u kalibru 9×19 Para, kapacitet može biti 12+1, 17+1 ili čak 33 metka (sa najdužim, produženim okvirima). S druge strane, uz karabin su kao opcija ponuđene i konverzije u svim ovim kalibrima, koje se mogu poručivati posebno. Sama konverzija vrši se lagano i brzo, izmenom cevi, rukohvata sa uvodnikom i mehanizmog i čela zatvarača sa izvlakačem, a ceo proces zamene traje manje od minut i izvodi se bez ikakvog alata. Ovo je zamišljeno kao ponuda onima, koji misle da postoji trenutak kada neće moći više da nabave odgovarajuću municiju, pa žele da obezbede oružje koje koristi i drugu municiju koju eventualno pronađu (naravno u konceptu smaka sveta, što je tipično američki način razmišljanja, na kome vešti trgovci sjajno zarađuju).
Ipak, u svoj svojoj jednostavnosti, Aero SR je sjajan karabin, čije glavne karakteristike su pouzdanost, izuzetna preciznost, fenomenalna kontrola odskoka (zbog pravolinijske konfiguracije), kao i neverovatna jednostavnost rukovanja i održavanja. Preciznost je odlična kako zbog same veoma duge cevi, tako i zbog odličnog balansa, sa centrom mase na sredini karabina (u zoni okvira), ali i specifične pravolinijske konstrukcije, što dobro raspoređuje sile povratnog trzaja, čineći ga skoro neosetnim i omogućava pronalaženje cilja preko nišana instiktivno i jako brzo. Na objavljenim fabričkim testovima se pokazalo da za ovaj karabin nikakav problem ne predstavlja pogađanje meta, ni na daljinama od 200 m, iako za to nije predviđen, dok na normalnim daljinama od recimo 50 m ostvaruje zaista sjane grupe pogodaka. Grupe pogodaka se u zavisnosti od kalibra i vrste municije, kreću prosečno između 1,5 i 2 MOA. Sa ovakvom preciznošću to je realno veoma ozbiljno odbrambeno oružje, kojim se mogu služiti bukvalno svi, od totalnih početnika, do ozbiljnih profesionalaca, u slučaju potrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još