Majstori dizajna

Čuvena „trkačka štala“ u Bolonji, iznedrila je pre više od decenije, tada novi predmet želja za obožavaoce brzih automobila – Lamborghini Reventon. Napravljeno je samo 20 primeraka sa cenom od million evra. Ponosni vlasnici su pored vozila i zavisti običnih smrtnika, dobili i lepo dizajniranu aluminijumsku kutiju u kojoj se nalazi ekskluzivni preklopni nož fabrike „Extrema Ratio“ – model Reventon. Iako je namenjen za sečenje pojaseva i razbijanje stakla, ovaj nož je sve osim alata za spasavanje. Veliki folder sa 6 mm debelim i 115 mm dugim sečivom od nerđajućeg čelika Bohler N-690, svakako nije džepna spravica. To je 235 g težak i 260 mm dug komad visoko stilizovanog metala sa nejasnom namenom. Rezultat „braka“ ova dva italijanska brenda najlakše je opisati kao stilsku vežbu industrijskog dizajna. Neuobičajena forma sečiva uslovljena je dizajnerskim rešenjem koje je izradio „Centro Stile Lamborghini“, sa zahtevom da lučni oblik leđa noža doslovno prati siluetu automobila sa istim imenom. Na jednom od nirnberških sajmova,  pre nekoliko godina detaljno smo se upoznali za ekskluzivnim modelima „Extrema Ratio“. U ruci, Reventon deluje neuništivo, ali je upotrebljivost slaba strana. Položaj šake na uglastom, nazupčanom rukohvatu i potpuno ravno sečivo pod neudobnim uglom, čine ga dobrim jedino za sečenje hleba. Cena od 477 evra je preterana. Iako, pre odluke da se napravi serija od 2.000 komada, kolekcionari su za prvih 20 isporučenih noževa nudili višestruko veće cifre. Zašto? Verujte, nama još nije jasno.

Iz kategorije kompaktnih fiksnih modela predstavljen je Pugio (izgovara se Puđio – na latinskom znači bodež). To je kratka dvoseklica sa sečivom od 110 mm, bez štitnika za prste, a drška od forprena ima oblik koji vuče korene od kavkaskih kindžala, uz čelični ispust za udaranje na kraju. Prilično lepo leži u ruci. Kao čisto borbeni nož mase 200 g, predstavlja dobar izbor za skriveno oružje – poslednje šanse. Kvalitetna i čvrsta futrola od kydexa ima odličan sistem nošenja ali je predimenzionisana pa joj diskrecija nije jača strana. Cena je 265 evra za crnu verziju, a za pustinjsku kamuflažu doplatićete još 30.

Kada smo kod vojnih noževa, teško je naći model koji je zastupljeniji od čuvenog Ka-Bar. Dokazan u bezbroj sukoba postao je klasik među borbenim sečivima. Dizajneri „Extrema Ratia“ pokušali su da poprave ono što smatraju slabostima na originalnom mornaričkom Mark II. Usavršeni nož označen je sa Mk 2.1 i svi metalni delovi su napravljeni od 6 mm debelog čelika N-690, pa je masa 390 g. Full tang sečivo je dugo 180 mm, a ceo nož 308 mm. Udubljenje na sečivu originalnog modela i konkavno zasečen vrh dobili su modernije, prepoznatljivo agresivne linije, a moguće je brzo i jednostavno rasklopiti nož zbog čišćenja i održavanja. Na žalost, nije bilo unapređenja geometrije sečiva, iako je dovoljno debelo da se bez problema izvede ravno brušenje celom visinom. Bubrežasta drška je sa sve četiri strane duboko užleblje, hvat je čvršći, ali je žrtvovana udobnost. Nož dolazi u kvalitetnoj futroli od čvrstog najlona. Cena je 310, odnosno 340 evra za pustinjsku verziju. Iako mu se mogu naći neke zamerke, ovo je veoma dobar i snažan nož. Ipak, čini se, da je „Cold Steelov“ model “Leatherneck”, po četiri puta manjoj ceni bolje rešenje u ovoj kategoriji, uz povoljniju geometriju, udobniju dršku i odličnu futrolu.

Od osnivanja, kompanija „Extrema Ratio“ je snažno fokusirana na izradu taktičkih noževa i samo nekoliko modela uslovno može da se nazove univerzalnim, a lovačka populacija bila je potpuno zapostavljena. Sve do ove goodine kada je predstavljen Culter Venatorius (lovački kult). To je, ustvari, terenski komplet za lovca na krupne papkare, ali i divljač srednje veličine. Sastoji se od velikog Venatora sa dva manja noža integralne konstrukcije, sa sopstvenim kožnim futrolama. Jedan služi za otvaranje utrobe i rad oko velikih zglobova dok je drugi namenjen deranju. Osnovno sečivo je dugo čak 195 mm, ali je veoma široko pa je u kombinaciji sa ravnim brušenjem do leđa, dobijen veoma povoljan presek u obliku izduženog klina, što nožu daje zastrašujući potencijal za sečenje uprkos snazi i debljini od 6,3 mm. Vrh koji se lagano spušta prema sredini sečiva i izražen trbuh oštrice čine ovaj nož jednako dobrim izborom za sređivanje ulova, pripremu hrane, rad u kampu ili za borbu. Drška od kokosovog drveta lepe, crvenkaste nijanse, zaštićena je uljem poput kundaka puške. Dovoljno je duga da pomogne pri sečenju u zamahu, ali je i prihvatljivo vitke forme za preciznije radove. Na levoj strani sečiva graviran je tekst na latinskom sa okvirnim značenjem „Ja sam lovački nož, kandža i očnjak svog gospodara. Moja misija je drevna poput krvi i mesa“. Ova patetična izjava bi trebalo da vlasnika uveri kako poseduje nesvakidašnji nož posebnih odlika. Doduše, za cenu od 1.600 evra to bi zaista i morao da bude. Kutija sa deklaracijom, kamen za oštrenje u dve granulacije, zanimljiva futrola od čvrste, kvalitetne kože obojene u skladu sa drvetom drške i sa originalnim sistemom zakopčavanja, deluju luksuzno i skupo. Ali, pažljivije razgledanje donosi razočarenje. Nož sa takvom cenom mora da ima apsolutno besprekoran finiš, poput ogledala, a ne jeftiniju satensku varijantu. Na žalost, ni to nije odrađeno kako treba, jer se na stranicama sečiva vide tragovi brušenja, kao da je radnik na poliranju odustao na pola posla. A još je u pitanju izložbeni model. Drvo na rukohvatu učvršćeno je najobičnijim mesinganim šrafom koji sa desne strane čak nije ni zavijen do kraja. Da pojasnimo, Venator je izvanredan nož, ali sa tolikom cenom ovakvi propusti već deluju uvredljivo na kupca. Za polovinu te sume dobijate noževe najčuvenijih živih majstora sa doživotnom garancijom i besprekornom završnom obradom. Zaista, čudan i neprofesionalan stav poznate firme.

Duže vreme postoji interesovanje za noževe namenjene dugotrajnom boravku u prirodi, „Extrema Ratio“ reagovao je tek kada je stigla narudžbina Italijanske vojske, sa kojom inače blisko sarađuju u opremanju specijalnih jedinica. Ideja je bila da se osmisli sistem noža i minimuma opreme od koga se korisnik neće odvajati ni pod kakvim uslovima, što u određenim situacijama može značiti razliku između života i smrti. Projektovanje je povereno ekspertima F.I.S.S.S. (Italijanska federacija za esktremne sportive, preživljavanje i istraživanje). Rezultat je došao u obliku teškog noža pod imenom Ontos (na grčkom – stvar). To je 400 g težak, snažan nož od 6,3 mm debelog čelika sa sečivom od 165 mm. Ukupna dužina je 298 mm, a osim futrole, uz nož se isporučuje praktična torbica koju je osim na futrolu, moguće zakačiti na uniformu uz standardni sistem. Sa naglašeno trouglastim vrhom Ontos ne deluje naročito spretno. Na leđima sečiva kratak segment je izbrušen u vidu nazubljenog sečiva što je rezervna opcija u nepredviđenim okolnostima. Torbica je puna sitnica koje mogu da budu od koristi u divljini: pribor za paljenje vatre, oštrenje, signalizaciju, sitne popravke, lov zamkama, ribolov, sakupljanje vode i hrane i slične aktivnosti u stilu legendarne „limenke za beg“ za komandose i pilote tokom Drugog svetskog rata. Sve to zajedno košta 420 evra, ali nije u potpunosti ispunio očekivanja korisnika.

Zato je Daniele Del Canto, glavni instruktor F.I.S.S.S. donekle modifikovao već usvojen vojni model. Tako je nastao model koji je ime dobio po drevnom etrurskom šumskom božanstvu Selvans. Osnovna razlika ogleda se u produženju drške i njenom preoblikovanju tako da je sada znatno lakše koristiti nož kao laganu sekiricu i seći u zamahu. Sečivo je skraćeno za 10 mm, prošireno je, a izostavljena je neporebna lažna oštrica kod vrha i suvišni nazubljeni deo. Ceo nož je sada dug 310 mm. Neposredno ispred drške, gde obično dolazi štitnik za prste, Selvans je dobio otvor za provlačenje konopca, koji će sprečiti gubitak noža pri jačem zamahu ili u blizini vode. Masa noža je porasla na skoro 450 g, ali zadržan je prilično nespretan trouglasti vrh. Kada smo direktora prodaje, gospodina Dennisa Wijnmana upitali smo za razlog takve odluke? Odgovorio je da je to stvar dizajnera. Neobičan razlog za istrajavanje na rešenju koje uz male izmene može da bude daleko bolje. I prateća oprema je pretrpela značajne promene. Umesto gomile sitnica, u torbicu je smešten dijamantski oštrač, kresivo, kvalitetniji Brunton kompas, Proton mikro LED svetiljka, lančana testera, signalna zviždaljka i nešto konopca. Manja količina stvari ali znatno bolje osmišljena kombinacija korisnih alata. Ovaj nož košta 450 evra a reakcije krisnika su prilično laskave.
tekst i foto D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još