Dragan Šaponjić

“Neseser” koji život znači

Vango Storm Shelter 400 nije šator, ali ukoliko vas nevreme zatekne na otvorenom, ovo prenosivo sklonište predstavlja dragocenu pomoć u najtežim momentima. Baz obzira na godišnje doba, pa čak i na klimatski “pojas” iznenadna oluja može biti smrtonosna, naročito na većoj nadmorskoj visini.
Ali, čak i na morskoj obali tokom leta, mokri i izloženi vetru za kratko vreme osetićete posledice hipotermije. Kompanija “Vango” nudi Storm Shelter 400 koji ovaj problem može da eliminiše ili barem ublaži. Reč je o priručnom “skloništu”, od vodonepropusnog materijala dimenzija 110x120x130 cm u koje može da se na nekoliko sati smesti četvoro ljudi.
Nalik je velikom “neseseru” uočljive boje, ima ventilacioni sistem i prozore, a sa unutrašnje strane je materijal koji reflektuje toplotu tela. Vango 400 testiran je na Aljasci i u Sibiru tokom snežne oluje. Pakuje se u cilindar prečnika 14 cm a dužine 25 cm. Masom od samo 500 grama ne opterećuje korisnika, a lako može da se smesti u ranac bilo koje veličine.
Vango 400 nema potporni “kostur” pa ga vaše telo i delovi opreme oblikuju iznutra. Sa cenom od 60 dolara predstavlja relativno jeftino “osiguranje” za manju grupu planinara, lovaca, izletnika ili pojedinca.

Dragan Šaponjić
foto: “Vango”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još